Lottas hälsotips i spartider

Man måste vara lite klurig när det gäller barn och grönsaker. Lotta Karlssons klurighet gav henne en tredjeplats i ICA:s tävling om Sveriges bästa husmanskost.

Bild: PIA MOLIN

Bild: PIA MOLIN

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-04-21 02:54

10 000 recept skickade svenska folket in till tävlingen. ICA:s och Buffés provkök lagade och smakade. 100 av receptet plockades ut och finns nu i boken "Hela Sveriges husman".

Lotta Karlsson i Linköping bidrar med "Annorlunda potatisbullar" som både jag och fotografen bestämmer oss för att åka hem och laga, efter att vi fått provsmaka. Enkelt, nyttigt och billigt. Och gott förstås.

Nyttigt om man följer Lottas ursprungsrecept och inte det som tryckts i boken, vill säga.

- Eftersom det i kokboken står att jag arbetar som viktväktarkonsulent också, störde det mig att de la till så mycket solrosfrön. 3 dl till fyra portioner är verkligen inget jag rekommenderar! Dessutom tycker jag att det där med att torka baconet på hushållspapper är en viktig detalj, där försvinner mycket onödigt fett.

Det recept vi publicerar här intill är alltså Lottas ursprungsrecept, inte det som presenteras i kokboken.

Lotta brinner för matlagning och hälsa. Just nu arbetar hon på Ikea men med en fil kand i folkhälsovetenskap i bagaget, hoppas hon jobba mer inom det området framöver.

Lotta bor ensam med sina två barn Pontus, 10 år, och Paulina, 13 år. Eftersom hon pluggat i fem år har hon lärt sig att vända på slantarna. Och det är just så hennes recept kom till. Varför slänga överblivet potatismos?

Men det handlade också om att försöka få i Pontus lite mer vitaminer, mineraler och fibrer. Pontus är inte någon vän av squash, men tycker att mammas potatisbullar är jättegoda. Trots den insmugglade grönsaken.

- Jag experimenterar ständigt och jag brinner verkligen för matlagning. Det så himla kul!

Lotta äter gärna grädde och choklad med måtta, men det fanns en tid när sådant stod henne upp i halsen. Hon var en av deltagarna i den supersize me-studien som gjordes av Fredrik Nyström, docent i endokrinologi på Universitetet.

- Jag skulle äta 5 000 kalorier per dag mot de 2 000-2 500 som jag behöver. Jag smällde i mig hamburgare och pizza på löpande band och gick upp 9,4 kilo på fyra veckor. Det var hemskt. Sedan tog det tre-fyra månader att komma ner till min gamla matchvikt igen.

Ditt viktigaste köksredskap, Lotta?

- Stavmixern, utan konkurrens. Fick jag bara ta med mig en pryl till en öde ö så skulle det bli den. Ja, om ön hade el alltså ... Jag använder den till smoothies, soppor, redningar och allt möjligt.

FOTNOT. Vill du se när Lotta lagar sina potatisbullar tillsammans med Anders Timell? Kolla in Nyhetsmorgon i TV4 i dag klockan 06.18 eller 09.43.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!