Lövbiff hade sin storhetstid på krogen för så där 40 år sedan. Då var det jättebiffar som gällde och helst serverade tillsammans med pommes frites och aromsmör. I dag låter det som rena kioskmaten. Men lövbiffen i sig är ingen dålig mat, snarare tvärt om. Tunna skivor kött går snabbt att steka och de tar snabbt upp smaken av en marinad. Skär lövbiffarna i ungefär centimeterbreda strimlor och blanda med soja, olja, socker och pressad vitlök. Vill man ha extra kryddigt kött tillsätts även lite hackad chili. Låt allt stå och dra några minuter för att sedan snabbstekas i het panna. Bjud köttet med salladsgrönsaker och färsk lime att pressa över. Ris till om man vill, men det går bra med enbart grönsaker också.
Marinerad lövbiff
för 4 personer
600 g lövbiff
1 msk strösocker
2 msk kinesisk soja
2 msk rapsolja
3-4 pressade vitlöksklyftor
ev 1 tsk chiliflakes
Till serveringen:
1 huvud krispig grönsallad
1 röd lök
2-3 tomater
1/2 gurka
1 limefrukt
1 kruka färsk koriander
1. Blanda socker, soja, olja och pressad vitlök i en skål. Vill man ha extra smak tillsätts även en tesked hackad chili alternativt samma mängd chiliflakes. Strimla köttet och blanda det med marinaden. Låt köttet ligga i marinaden cirka 10-15 minuter.
2. Arrangera salladsgrönsakerna på fyra tallrikar. Glöm inte limefrukten.
3. Hetta upp en stekpanna och tippa köttet med marinad och allt i pannan. Stek under omrörning en dryg minut. Lägg upp köttet tillsammans med salladsgrönsakerna och toppa med en rejäl knippa färsk koriander. Om man vill serveras rätten som sallad, annars kan den bjudas som traditionell varmrätt med ris.