Luciabuffé 2007

Oj, redan lucia! Finns det tid kvar för glöggbuffé då? Lugn i stormen. Smakerna på den här buffén räcker hela julen.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 11:10
Silliga ägg

12 halvor

6 hårdkokta ägg

1 burk crème fraiche

200 g väl avrunna, finhackade, matjesfiléer

1 kruka dill

1/2 finhackad rödlök

Blanda samman alla ingredienser och fördela röran på äggen. Toppa med en dillvippa. Röran passar också finfint till Finn crisp.

Svampquesadilla

cirka 250 g ­skogschampinjoner

3 vitlöksklyftor

smör

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 paket tortillas

1 liten knippa bladpersilja

cirka 2 1/2 dl riven ost

Skiva svampen tunt, finhacka vitlöken. Stek svampen på medelvärme utan fett tills den slutat vätska sig. Tillsätt en klick smör och vitlökshack. Sänk värmen och låt ­puttra tio minuter. Smaka av med salt och ­peppar.

Värm en teflonpanna på ­medelvärme. Bred ut svamp i ett tunt lager på en tortilla. Strö över hackad persilja och riven ost. Lägg på ytterligare en tortilla och stek hela "dubbelmackan" i stekpannan. Vänd försiktigt när den fått färg och stek på andra sidan. Upprepa med resten. Placera alla ovanpå varandra efterhand, skär sedan i tårtbitar. Lika goda ljumma som kalla.

Basilikamarinerade apelsiner
eller Hiltons julklyfta

Ett kanonrecept från Niclas Fogelberg på Scandic City i Linköping. Ett friskt inslag på buffén!

4 apelsiner

1 kruka färsk basilika

1 dl socker

1 dl vatten

Skala och filéa apelsinerna, d v s skär ut klyftor utan att de vita hinnorna och mellanväggarna kommer med. Koka en sockerlag på hälften socker, hälften vatten. Låt koka ihop tills hälften återstår. Låt svalna.

Mixa sockerlagen med färsk basilika och häll över apelsinklyftorna. Låt marinera, helst ett par timmar.

Saffranspannacotta med pepparkaksfras

2 blad gelatin

6 dl grädde

0,5 dl socker

1 påse saffran, ca 0,5 g

1 msk vaniljsocker

Blötlägg gelatinet i kallt vatten en stund, så det mjuknar. Koka upp grädde, socker och vaniljsocker. Ta kastrullen från värmen och krama ur gelatinet. Rör ner det plus saffran och låt gräddblandningen svalna lite.

Häll upp i vattensköljda glas eller små formar, låt stelna i kyl minst 2 timmar. Bryt pepparkakor över, så det blir ett frasigt tak på pannacottan.

Äggost

2 liter standardmjölk

3 dl vispgrädde

9 ägg

4 msk socker

6 dl gräddfil

Vispa ägg och gräddfil till en jämn smet i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölk och vispgrädde. Värm smeten försiktigt till strax under kokpunkten. Smeten får inte koka.

Rör då och då tills massan börjar skära sig. Ta kastrullen från spisen när klumpar bildas i massan. Låt den stå i 20 minuter.

När massan svalnat något ska hälften ösas upp i en äggostform (det går bra att använda ett finmaskigt durkslag också) som du sätter över en bunke. Använd hålslev. Strö över hälften av sockret. Ös därefter upp resten av massan och strö över resten av sockret.

Låt äggosten stå svalt över natten så att den vasslar sig. Stjälp upp den på ett fat och servera med björnbärsås.

Björnbärssås

ett paket frysta björnbär

florsocker efter smak

Lägg björnbär och önskad mängd florsocker i en kastrull. Koka upp och sjud tills sockret smält. Smaka av och tillsätt mer florsocker om så önskas. Spara gärna några hela björnbär till garnering.

Godisrulle - julmonster

1 dl russin

2 msk rom (eller pressad citronsaft)

150 g marsipan eller mandelmassa

50 g mörk choklad

Russinen och spriten (eller citronsaften) blandas och får dra minst 1 timma. Blanda ner marsipanen och forma allt till en rulle. Pensla rullen med choklad som fått smälta. Rullen får stelna på ett svalt ställe innan den skärs i skivor.

Skogslidens glögg

70 cl Renat

2 påsar glöggkryddor (ingefära, pomeransskal, kanel, kryddnejlika, kardemumma)

2 dl strösocker

1 lättöl

Häll ölen i en kastrull, lägg i glöggkryddor och socker. Rör om. Låt glöggmixen koka i cirka tio minuter till kryddorna känns mjuka.

Ta av kastrullen från spisen och låt den svalna. Häll sedan i spriten och när glöggen börjar bli varm, tänd på med tändsticka, på med locket och bort från spisen. Sila glöggen.

Glöggen är klar att dricka.

Nissens favoritpaket

20 torkade fikon eller dadlar

20 skållade mandlar

1 pkt bacon

Gör ett litet hål i fikonet, ta ur kärnan och tryck in mandeln. Dela baconet på tvären och rulla en halva kring varje fikon. Gratinera i 225 ugn i cirka 10 minuter. På gränsen till brända - då blir de godast!

Cheddargömma

1 kartong frysta filodegsark

150 g riven cheddarost

olja till pensling

Halvtina arken enligt förpackningen. Dela hela arkbunten på längden så att arken blir en dryg decimeter breda. Lägg en liten hög ost i nederkanten av varje remsa. Vik så att det bildas en trekant. Fortsätt att vika tills remsan är slut. Pensla sista fliken med lite vatten och vik in. Lägg paketen med skarven nedåt på bakplåtspapper. Pensla med olja och gratinera mitt i ugnen, 225 grader, i fem minuter eller tills de fått fin färg.

Änglasnurror

1 förpackning fryst smördeg

50 g valnötskärnor

140 g ädelost

2 msk flytande honung

Rulla ut smördegen, hacka valnötterna och smula osten. Fördela nötter och ost på båda hela smördegsarken och rulla till en rulle, från långsidan. Skär de bägge rullarna i ett par centimeter tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper. Ringla över honungen och grädda i mitten av ugnen, 200 grader. Passa dem noga så de inte bränns!

Barnflörtaren (eller små tacopajer, om småfolket nu ratar allt det andra)

Pajdeg:

2,5 dl mjöl

75 g margarin

2 msk kallt vatten

16 små folieformar

Pajinnehåll:

500 g blandfärs

1 gul lök

(ett par vitlöksklyftor)

(1 tsk sambal oelek)

1 påse taco kryddmix

2-3 dl riven ost

Blanda pajdegen och låt den vila i frysen i fem minuter. Fräs köttfärs, lök och vitlök. Tillsätt tacomixen och låt puttra lite längre än enligt påsen eftersom vi vill ha färsen ganska kompakt. Fördela pajdegen i 16 små folieformar. I med färsen och toppa med osten. Gratinera i 200 graders ugn tills pajerna är gyllenbruna.

Lammklämmor

3 dl vispgrädde

3 dl finstrimlad rökt lammfiol

pepparrot (1 - 2 dl färsk riven beroende på vilken styrka man vill ha)

persilja

2 krm salt

4 rektangulära tunnbröd

Vispa grädden, riv pepparroten fint, blanda till lämplig styrka. Salta. Strimla lammfiolen mycket fint, hacka persilja, vänd ned i grädden. Bre den färdiga smeten på rektangulärt tunnbröd, rulla ihop som en rulltårta. Lägg kallt en stund. Skär 1 - 2 centimeter tjocka skivor och lägg upp på fat. Garnera med en persiljekvist.

Gravad lax med senapssås

Gravad lax

Finnkrisp

2 dl crème fraiche

Calvadossenap 100 gram

dill

salt

Blanda crème fraichen med senapen, hacka dillen och blanda i. Salta efter smak. Lägg en bit lax på finnkrispbitarna, klicka över såsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!