Mackor till utflykten

Vad vore livet utan mackor? Mackor mättar, mackor är akutmat, mackor är transportabla. Mackor är helt enkelt den perfekta vintersportlunchen.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 14:27

Alla som har varit på skidresa med sin familj vet att matkontot lätt drar iväg. Det ska mumsas pommes frites, sörplas gulasch och hinkas varm choklad i tid och otid. Allt kostar. Tyvärr är den kulinariska upplevelsen dessutom ofta av underordnad betydelse på många bergsrestauranger. Trots det tar ägarna duktigt betalt - folk har ju inget alternativ.

Fast visst finns det alternativ. Ett av de vettigare är att lägga ner en tom ryggsäck i packningen och sedan fylla den med rejäla, matiga och nyttiga mackor. Och lägg lite mer omsorg och fantasi på pålägget än på de gamla vanliga ostmackorna. Man vill ju gärna känna sig som en semesterfirare - inte som en snåljåp.

Välj mörkt bröd

Brödet ska helst vara av fullkornsmjöl med hela korn för att vara så nyttigt som möjligt. Osötat förstås. Fördelen är dessutom att grovt bröd håller sig saftigt och spänstigt betydligt längre än vitt, vilket är en fördel om det vankas utflykt.

Det gäller även att packa lite smart. Vissa ingredienser mår bäst av att ligga för sig själva och hamna på mackan först när det är dags att äta. Slabbiga gurkskivor gör ingen smörgås glad.

Tänk också på att ladda mackorna med protein. Det är viktigt att fylla på batterierna när man är ute och rör på sig. Att åka skidor på pommes frites och ketchup är lika korkat som det är onyttigt. Blixtsnabba feta kolhydrater som är förbrukade innan man kommit ner till liften.

Ladda med proteiner

Grönt behöver vi också få i oss. Persilja och babyspenat är laddat med järn, groddar är en finfin vitaminkälla och C-vitaminrika paprikaringar håller spänsten ett bra tag.

Bröd har tyvärr nästan blivit ett svärord i dessa GI-galna dagar. Men håller man sig bara till osötade och fiberrika sorter är bröd riktigt nyttigt. Det innehåller B-vitamin, järn, kalcium, magnesium och zink - alla livsviktiga ämnen för kroppen. Surdegsbröd är också bra för att få en jämnare fördelning av blodsockret.

Gör man dubbelmackor - som i våra recept - får man i sig mer bröd och håller sig mätt längre, samtidigt som pålägget håller sig på plats.

Hur fiffigt som helst. Precis som mackan i sig. Bästa lunchen.

RECEPT

Jämtländsk salamibulle med senapsdressing

4 portioner, 10 minuter

Salami är inte det magraste av pålägg, men ett par skivor kan man unna sig om brödet är nyttigt och det är gott om grönt till.

4 grova bullar

2 dl mager mjukost

2 msk dijonsenap

1 litet huvud isbergssallad

2 tomater

8 skivor älgsalami eller annan god salami

1 gul paprika

2 dl färska groddar

salt

nymalen svartpeppar

Rör ihop mjukost och senap. Dela bullarna och bred osten på båda sidorna. Strimla sallad och lägg på. Toppa med tomatskivor, salami och paprikaringar. Salta lite om du vill och dra några varv med pepparkvarnen över. Strö på en näve groddar och kläm ihop bullen lätt.

Packa ner i en plastburk med lock eller linda in i folie.

Grov macka med kassler och rödlökschutney

4 portioner, 20 minuter

En matig dundermacka. Orkar man inte göra egen chutney kan man byta ut den mot en färdigköpt variant.

8 skivor grovt osötat fullkornsbröd

2 små rödlökar eller 1 stor

2 äpplen

olivolja

2 msk vatten

2 tsk balsamvinäger

2 msk honung

salt

nymalen svartpeppar

4 soltorkade tomater

1 påse ruccola eller andra sallatsblad

400 g kassler

bladpersilja

Skala och skiva löken. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Hetta upp lite olivolja i en kastrull. Låt löken och äpplena svettas utan att få färg. Tillsätt vatten, balsamvinäger, honung, salt och peppar. Låt koka ihop ett par minuter. Smaka av. Strimla de soltorkade tomaterna och rör i.

Fördela ruccola på hälften av brödskivorna. Skiva kasslern tunt och lägg på. Toppa med rödlökschutney och några persiljekvistar. Lägg på den andra brödskivan och kläm ihop. Linda in i aluminiumfolie.

Makrillmacka med kesosallad

4 portioner, 15 minuter

En nyttig och mättande macka som är en hel lunch. Makrillen kan bytas ut mot annan rökt fisk.

8 skivor grovt bröd

1 hel saltgurka

2 tomater

1/2 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

1 schalottenlök

4 kalla kokta potatisar

2 dl minikeso

1 msk kapris

1 tsk dijonsenap

nymalen svartpeppar

eventuellt salt

300 g pepparmakrill eller annan rökt fisk

1 knippa dill

1/2 citron

Hacka saltgurkan smått. Kärna ur tomaterna och tärna fint. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Tärna potatisen ganska smått. Blanda alltsammans med keso. Rör ner kapris och dijonsenap. Smaka av med peppar och kanske lite salt.

Rosta brödskivorna lätt. Låt svalna och bred sedan på kesosalladen. Skär fisken i mindre bitar och fördela över salladen. Toppa med repad dill och pressa över lite citron. Lägg på den andra brödskivan och kläm ihop lite försiktigt. Svep in i aluminiumfolie.

Mammas utflyktsklämma

4 portioner, 15 minuter

De här mumsiga mackorna fick vi alltid av mamma på bussresan till Alperna. De är fortfarande outstanding.

8 mjuka tunnbröd, gärna fullkorn

1 dl majonnäs (fettfri funkar)

1 dl crème fraiche (light går bra)

2 tsk riven pepparrot

2 dl riven stark ost, t ex västerbotten

150 g rökt skinka eller hamburgerkött

1/2 dl strimlad gräslök

Blanda majonnäs, crème fraiche, pepparrot och riven ost. Strimla skinkan fint och rör ner tillsammans med gräslöken. Smaka av om du vill ha mer pepparrot - det ska vara ganska starkt.

Bred ut röran på tunnbröden och rulla ihop. Lägg tillbaka klämmorna i tunnbrödspåsen eller förvara i en plastlåda med lock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!