Många prisvärda lådor på bolaget Bästa vinerna til...

Mat & dryck2005-04-14 00:00

Claes G Palander palander@corren.se

Treliters lådviner är lätta att ta med sig, bra att stuva, enkla att servera ur och håller sig runt två veckor sedan de väl öppnats. Lådorna är därför nära nog idealiska i Sommarsverige; i sommarstugan, på balkongen, i husvagnen och båten. Vilket många upptäckt. Inte bara under sommaren. Drygt hälften av allt vin som säljs är tappat på treliterslåda.

Tappningsdatum, i den mån de finns, skall tas på största allvar. Erfarenheten är att vinet håller sig fräscht högst sex månader i lådornas allt annat än täta påsar.

Här nedan berättar Corren om alla fynden. Och sådant som bör undvikas som pesten. Samt en del där emellan. Som vanligt har dödskallarna och de inte prisvärda vinerna rensats bort ur tabellen.

Sydafrikanska 2004 Cape Original shiraz (12890) och 2003 South Atlantic shiraz/cabernet sauvignon (22989) i budgetprisklassen. Bussiga i fruktig, lättdrucken stil utan några vassa kanter. Hamburgare och grillspett med fläskkött som bas passar perfekt.

Dyrare, men också med betydligt mera karaktär, är italienska 2003 Zeta Montepulciano d’Abruzzo (32907), portugisiska 2000 Periquita (2574) och spanska 2001 Raimat Abadia (2738).

Det italienska vinet är flera snäpp bättre än när det först lanserades. Alla har bra kraft och liten men märkbar strävhet i ändå rund, generös stil. Passar till exempelvis grillad entrecôte, t-bensstek och baconlindad oxfilé.

Mellan 160 och 170 kronor finns mycket gott, men ändå med hygglig karaktär, att välja mellan bland de torra vita. Exempelvis sicilianska 2003 il Nostro grecanico/catarratto (22973), sydafrikanska Oude Kaap chardonnay (16011) och 2003 Robertson Winery chardonnay (12094) samt ungerska 2003 Chapel Hill oaked chardonnay (7032). Rätt mycket doft och smak som framträder ännu mer om vinet hälls över även i den allra enklaste karaff före serveringen. Bra abborrviner, men även till lax utan alltför kraftfulla tillbehör.

Vankas slikt, eller varför inte, vit fisk grillad i folie, väljer jag hellre sydfranska XL chardonnay (2142), amerikanska Riverside chardonnay (22941) samt italienska 2003 Gloria chardonnay (32400) och 2003 Santagostino catarratto-chardonnay (12464). Samt, förstås, alldeles lysande australiensiska 2004 Lindemans chardonnay (16457). En varning är på sin plats. Köp det bara om tappningsdatum är från mitten av december 2004 eller senare. De tappningar jag provat från augusti 2004 är rejäla stolpskott.

Oftast faller tanken omedelbart på vitt vin, men rosé och rött är lika rätt bara det är rätt lätt.

Bland de röda fastnar jag för bulgariska reavinet 2002 Sophia cabernet sauvignon (22600), chilenska 2004 Amfora Veronica cabernet sauvignon (3127), spanska 2001 Amfora Reina Isabel (3036) och italienska 2003 Pasqua cabernet merlot (7530). Enda rosévinet värt namnet på låda, spanska René Barbier rosado (2751), går också bra i sammanhanget.

Av de vita avstås chardonnayvinerna. Deras fläsk-, smör- och citrustoner riskerar nämligen att helt övertrumfa lätta sallader. Bra alternativ är sydfranska 2003 Les Fumées blaches (22139), sydafrikanska Foot of Africa chenin blanc (27003), rumänska River Route pinot grigio (2689) och italienska 2003 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico (22424).

Men pratvinerna nedan duger lika bra i de flesta fall.

Halvtorra tyska vita Tania Liebfraumilch (5850), samt torra vita tyska 2003 Riesling Classic (6031), sydafrikanska 2004 Drostdy-Hof steen (2069), ungerska Dunavár pinot gris (12411) och Golden Gate California white (6369) från USA. Alla har frisk bra doft och god bussig smak. Den pigga syran en välsignelse när vinet anpassar sig till omgivningen.

Ställer inga krav på större engagemang, så du kan ohämmat umgås med dina bästisar och grannarna utan att fundera över innehållet i glaset.

Röda spanska Castillo de Gredos tinto (12797) och kaliforniska Arrow cabernet sauvignon (22823), samt vita chilenska 2004 35 South chardonnay (6610) och italienska 2003 Inycon chardonnay (12418) avstår jag så gärna. Känns alldeles för oxiderat gamla och platta. Saknar varje uns av friskhet dessutom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!