Maräng som kaka i sig är inte mycket att ha. Den smakar lite sött, fastnar i gommen och lämnar en ganska fadd eftersmak. Att samma kaka med lite vispad grädde, vaniljglass och chokladsås förvandlas till en av våra absolut mest uppskattade desserter kan tyckas märkligt, men så är det. På våra breddgrader kallas blandningen för marängsviss. På hemmaplan, det vill säga i Schweiz, kallas samma dessert för "vacherin".
Hårt skum
Det är inte svårt att baka egna maränger, men hela projektet kan förvandlas till en omöjlighet om man inte känner till ett par små knep. Egentligen består kakan bara av vispade äggvitor och socker. Äggvitorna ska vispas till hårt skum, och det låter sig bara göras om äggvitorna är helt rena från äggula. Knäck därför ett ägg i taget i en separat kopp så att du är säker på att ingen äggula följer med. När äggvitorna vispats fasta tillsätts först strösocker i omgångar under fortsatt vispning. Sockret måste lösa sig vilket tar en stund. Mot slutet ersätts strösocker med florsocker som löser sig direkt, det behöver alltså bara vändas ner.
Extra frasiga
För att lyckas med marängsmeten är det mycket viktigt att alla redskap är absolut torra. Undvik att vispa marängsmeten i plastkärl utan välj i stället en rostfri bunke, gärna med rund botten som är överlägsen just vid vispning. Uppfyller man dessa små krav brukar marängbaket inte bjuda på några obehagliga överraskningar eller svårigheter.
Lägg märke till att maränger inte gräddas i vanlig bemärkelse, utan snarare torkas i ugn. För att få extra frasiga maränger tillsätts en knapp tesked potatismjöl i den färdigvispade smeten. Vill man hellre ha en lite seg maräng tar man i stället några droppar vinäger som blandas med den färdigvispade marängmassan.
Marängtårta med choklad och lemon curd
8 bitar
Till marängbottnarna:
4 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl strösocker
1 dl florsocker
Till fyllningen:
200 g mörk choklad
200 g lemon curd
3 dl vispad grädde
Till dekorering:
10-12 jordgubbar
smält choklad
1. Vispa äggvitor och färskpressad citronsaft till skum. Tillsätt strösocker i omgångar under tiden som smeten vispas. Fortsätt sedan med florsocker och vispa till fast marängsmet.
2. Täck en plåt med bakplåtspapper. Rita ut 2 runda cirklar som markerar tårtans storlek. Bred ut marängsmeten med kniv inom de markerade områdena. Grädda bottnarna längst ner i 150 graders ugn i 10 minuter. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare i 1 timme 15 minuter. Bottnarna ska vara torra innan de tas ut ur ugnen. Lossa och låt bottnarna svalna.
3. Bred smält choklad på ena sidan av bottnarna. Lägg ihop med chokladsidorna mot varandra och lemon curd som fyllning mellan bottnarna. Bred ut grädden över och på sidorna. Garnera med jordgubbar och choklad som ringlas över.
Glass under marängtäcke
För 4 personer
1/2 liter hårt frusen vaniljglass
sockerkaka
300 g färska jordgubbar alt. frysta hallon och blåbär
Till marängsmeten:
4 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl florsocker
Att äta till:
Färska bär och frukter
1. Lägg skivad sockerkaka motsvarande glassens storlek på ett ugnssäkert fat. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa äggvitor till hårt skum, gärna med elvisp. Kom ihåg att alla redskap måsta vara torra och att ingen äggula följer med vitan.
Tillsätt strösockret lite i sänder under fortsatt vispning. Övergå till florsocker mot slutet eftersom det löser sig lättare. Den färdiga marängmassan ska vara fast, så pass att den håller sig kvar i formen när man slutat vispa.
3. Lägg glassen på sockerkaksbädden. Frysta bär tinas nätt och jämnt, och läggs på glassen. Färska bär bjuds som tillbehör. Täck över allt med marängsmet. Marängsmeten gör att glassen inte tinar i ugnen. Grädda desserten 6-7 minuter eller till dess marängen stelnat och fått färg på topparna. Serveras omedelbart.
Nötmarängtårta med jordgubbar
12-15 bitar
Till kakan:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Till marängtoppen:
5 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl florsocker
150 g malda hasselnötter
Till fyllning:
3 dl vispgrädde
300 g jordgubbar
1. Separera äggulor och äggvitor.
2. Rör ihop smör och florsocker till en slät massa. Arbeta in en äggula i taget till dess alla fem tillsatts.
3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen och avsluta med några matskedar mjölk.
4. Vispa äggvitor och strösocker till fluffig maräng. Avsluta med florsocker och malda nötter.
5. Lägg ett bakplåtspapper i långpannan. Bred ut sockerkakssmeten. Toppa med nötmarängen.
6. Grädda kakan 20 minuter i 175 graders ugn. Som all maräng ska den gräddas långt ner i ugnen.
7. Låt kakan svalna innan den delas i två delar, så gott det går mellan tårtbotten och marängtopp. Bred ut vispad grädde på tårtbotten och lägg ett lager skivade jordgubbar. Placera maränglocket ovanpå. Kyl tårtan före servering.