Kärlekssmoothie
2 portioner
5 dl vaniljyoghurt
1 banan
2 dl frysta jordgubbar
ett kryddmått vaniljsocker, eller efter smak
Lägg yoghurt, skalad banan och bär eller frukt i en mixer. Mixa till en slät smoothie. Servera genast.
För den som inte tål mjölk: Byt ut yoghurten mot till exempel mjölkfri vaniljglass.
Räkor med limeaioli
Köp helt enkelt en rejäl påse räkor, välj färska eller frysta efter plånbok. Gör en frisk aïoli att doppa de skalade räkorna i. Rosta bröd och duka med tända ljus. Klart!
Limeaioli
2 portioner
3 äggulor
1 msk pressad lime
1 msk finrivet limeskal
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 msk fransk senap
1 krm vitpeppar
3-4 dl rapsolja
Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare, mixa till en slät blandning. Fortsätt att köra medan du häller i oljan i en tunn stråle tills aiolin tjocknar. Låt stå svalt en stund, så att smakerna mognar.
1 portion
1 tuggpinne av torkad fisk
1 rått ägg
5 nyskalade räkor
Vispa det råa ägget lite lätt med en gaffel och häll i en skål. Placerade räkorna hängande över skålens kant. Dekorera med tuggpinnen som en snygg diagonal över skålen.
Fiskskeptikerns favorit
2 portioner
2 hela urtagna rödspättor
saft och rivet skal från 1/2 citron
frön från en halv vaniljstång
50 g rumsvarmt smör
salt, peppar och worchestershiresås
100 g finklippt bacon
olja till stekning
mjöl till panering
persilja
Blanda citronsaft, citronskal, vaniljfrön och smör. Smaksätt med salt, peppar och en skvätt worchestershiresås. Knaperstek baconbitarna och lägg dem att rinna av på en bit hushållspapper. Gnid in spättorna med salt och peppar och vänd dem i mjölet. Hetta upp baconfettet i pannan och tillsätt eventuellt någon matsked olja. Stek spättorna först på den mörka sidan cirka tre minuter. Vänd dem och stek ytterligare tre minuter. Ta upp dem ur pannan och håll dem varma i ugnen på 100 grader. Häll bort eventuellt baconfett ur stekpannan och lägg i smörblandningen och låt den bli lätt brun. Rör i hackad persilja och baconet. Lägg upp spättorna på tallrikar, häll över baconblandningen. Serveras med pressad potatis.
Catherines laxlasagne
Kollegan Catherine bjöd nyligen på en rätt som alla genast ville ha receptet på. Här bjuder hon på det:
3 portioner
6-8 lasagneplattor
2 pkt tinad lättstuvad spenat om 400 gr
200 gr rökt lax i tunna skivor
2 krm grovmalen svartpeppar
2,5 dl mellangrädde
50 gr (eller så att det täcker rejält) riven Västerbottenost
lite smör till gratängformen
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en gratängform. Täck botten med ett lager lasagneplattor. Fortsätt med ett lager spenat och ett lager lax. Krydda med peppar. Täck med ytterligare ett lager plattor, spenat och sist lax. Strö över osten. Avsluta med några varv på pepparkvarnen och slå på grädden. Grädda i ca 20 minuter. Höj temperaturen mot slutet så att lasagnen får fin färg.
Lasagnevariant med kräftstjärtar
2 portioner
200 g fryst bladspenat
1 burk kräftstjärtar
1 paket färska lasagneplattor
2 dl Kelda ostsås
Sätt ugnen på 200 grader. Tina spenaten och pressa ur mesta vätskan, låt kräftstjärtarna rinna av. Skär lasagneplattorna i hjärtform, 6 stycken stora hjärtan. Smörj en gratängform och lägg två hjärtan i botten. Varva spenat, kräftstjärtar och ostsås med plattorna, det blir tre lager. Grädda i ca 15 minuter.
Arnes hjärtesöta lax
Vid inköpen i fiskdisken på Lucullus ville Arne bidra med det här snabbgjorda receptet på lax med saffransdoftande vitvinssås:
2 portioner
2 (hjärtformade) laxbitar
2 tsk flytande honung
salt
60 g risoni, risgrynsformad pasta (eller vanligt ris)
1 finhackad schalottenlök
2 msk smör
1-2 msk vetemjöl
1/2-1 dl vitt vin
1-2 dl vatten
1-2 dl grädde
1/2 fiskbuljongstärning
salt och peppar
1/2 kuvert saffran
strimlor av limeskal
Sätt ugnen på 225 grader. Skär eventuellt laxbitarna i hjärtform. Lägg i ugnsform på en bädd av vanligt salt. Ringla flytande honung över. Stek i mitten av ugnen cirka 15 min.
Koka risonipastan i saltat vatten cirka 11 minuter.
Fräs schalottenlöken till vitvinssåsen lite mjuk i smör. Strö över mjöl och fräs några sekunder, häll i vin och rör runt så att mjölet löser sig. Späd med vatten och grädde. Tillsätt buljongtärning och saffran. Koka några minuter. Salta och peppra, strö över lite strimlat limeskal.
Packa risoni i en härtformad pepparkaksform på tallriken. Vitvinssåsen som en spegel och det rosa laxhjärtat som kronan på verket.
1 portion
en ask kattmat
5 hundkexben
en näve torrt kattgodis
Hur absurt det än kan låta: många hundar gillar konserverad kattmat - och även torrt kattgodis i små delikata bitar.
En stor och hungrig hund slukar gärna en ask kattmat i ett nafs, finsmakaren kan njuta lite längre. Lägg upp i matskålen - kanske med tillägg av den vanliga hundmaten, för att den ska bli mätt.
Hundkex och kattgodis delas företrädesvis ut under lång, skön skogspromenad.
Ha en riktigt trevlig dag med någon som står dig nära!