Nyttigare lussekatter med fullkorn
40 stycken, 90 minuter
Förvånansvärt goda blir lussekatterna med fullkornsmjöl. Men de bör ätas samma dag eller frysas in.
2 brev saffran
1 1/2 dl råsocker
100 g smör
5 dl lättmjölk
50 g jäst för söta degar
250 g kesella, lätt
1/2 tsk salt
15-16 dl vetemjöl special med fullkorn
80 russin
1 ägg
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke, rör ut i degspadet tills den löst upp sig. Blanda ner kesella, saffranssocker, resten av sockret och salt. Tillsätt mjölet lite i taget (ta hellre för lite än för mycket). Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk i en kvart. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och gör två långa rullar. Dela varje rulle i tjugo bitar. Snurra till lussekatter och tryck ner ett russin i vardera änden. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna under bakduk.
Tranbärsbröd med dinkel
1 bröd, 90 minuter
Mycket lättbakat bröd laddat både med nyttiga tranbär och proteinrikt dinkelmjöl.
700 g dinkelmjöl (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 tsk salt
15 g jäst
6 dl vatten
1 msk honung
1 1/2 dl färska tranbär (finns i välsorterade livsmedelsbutiker, kan ev. bytas ut mot tinade lingon)
1 msk sesamfrön
Blanda mjöl och salt i en bunke. Gör en grop i mitten.
I en annan skål: Blanda i jästen, 1 1/2 dl fingerljummet vatten och honung. Rör om så att allt löser sig ordentligt. Låt vila i tio minuter.
Häll ner vätskan tillsammans med resten av vattnet (också 37 grader) i mjölgropen. Tillsätt tranbären och arbeta ihop till en ganska kladdig deg.
Smörj och mjöla en 2-liters avlång form. Lägg i degen och platta till den lite upptill. Låt jäsa under bakduk (gärna lite fuktig) i 25 minuter.
Strö över sesamfrön och grädda på nästnedersta falsen i ugnen i 200 grader i 35-40 minuter. Lossa från formen och banka på undersidan. Låter det inte ihåligt? Grädda i fem minuter extra utan form.
Låt svalna på galler utan bakduk. Gott att rosta!
Pepparkaksrulltårta med smal saffranskräm
Cirka 20 bitar, 45 minuter
Ovanligt fräsch kaka med frisk saffranssmak. Snygg är den också!
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk pepparkakskrydda
500 g kesella vanilj
1 brev saffran
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i en annan bunke. Rör ner blandningen i smeten.
Täck en långpanna med bakplåtspapper. Häll ut smeten och grädda i 5-10 minuter i 225 grader eller tills smeten stelnat. Prova med sticka. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Drag försiktigt av papperet som kakan gräddats på. Låt svalna.
Blanda kesella vanilj med saffran. Bred ut krämen på hela kakan. Rulla försiktigt ihop till en rulle och lägg in i kylen. Skär i skivor precis innan serveringen.
Bantarens chokladbollar
Cirka 20 stycken, 30 minuter
Tillåtet julgodis eller smarriga kakor till kaffet utan dåligt samvete. Hoppa över spriten för barnens del.
1 dl kesella
4 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 krm salt
3 dl havregryn
2 msk mjölk
2 tsk konjak (kan uteslutas)
kokosflingor
Blanda kesella med socker, vaniljsocker, kakao och salt. Tillsätt sedan havregryn och lite mjölk (reglera mängden så att smeten inte blir för lös) och konjak. Blanda ordentligt till en smet. Forma till små bollar och rulla i kokos. Sätt in i kylen tills de hårdnat något och servera.
Mia Gahne/TT Spektra