Med smak av Mexico

Här får du sex recept med smak det heta Mexico, från barnens favorit El favorito till Sopa picante, som kan bli hur het som helst.

Soppan med blandfärs och kidneybönor kan bli hur het som helst. Pröva dig fram vid kryddningen. Bild: PIA MOLIN

Soppan med blandfärs och kidneybönor kan bli hur het som helst. Pröva dig fram vid kryddningen. Bild: PIA MOLIN

Foto:

Mat & dryck2002-02-18 14:45

Salamipinnar
(10 st)

  • 450 g smördeg på rulle
    100 g smakrik ost
    100 g salami
    1 dl strimlad paprika

Varning utfärdas! De här pinnarna är starkt beroendeframkallande. De passar som förrätt, tilltugg till öl, nattamat eller till en soppa. Kan ätas varma eller kalla, men är godast ljumma. Rulla ut smördegsplattan och dela den i 10 lika breda bitar. Lägg på strimlad salami, ost och paprika och knipsa ihop varje bit till en rulle ordentligt med tumme och pekfinger. Ta sedan hela ”korven” och vrid den några varv. Grädda 8--12 minuter i 225 grader tills de fått fin färg.

El favorito de los ninjos
(ungarnas favorit)
4 portioner

Den här tacopajen kom till en dag när jag hade massor av färdigkryddad tacofärs över. Löjligt lätt och väldans god.

  • Pajdeg:
    2,5 dl mjöl
    75 gr margarin
    2 msk kallt vatten
  • Pajinnehåll:
    500 gr blandfärs
    1 gul lök
    ev ett par vitlöksklyftor
    1 påse taco kryddmix
    1 liten burk skivad ananas
    2-3 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Rör snabbt ihop pajdegen och låt den vila en halvtimme i kylen eller 5 minuter i frysen. Fräs köttfärs och lök och tillsätt kryddmixen. Späd med ananasspadet istället för med vatten (som det står på kryddpåsen). Låt mojsa ihop sig 10-15 minuter. Dela ananasringarna i mindre bitar och häll i dem
Fyll pajskalet med köttfärsröran och toppa med riven ost. Grädda i 20-30 minuter eller tills pajskalet känns färdigt.

De prisa tostadas (snabb tostada)

  • 4 mjuka tortillas (gärna med tomat)
    1 grillad kyckling
    1 finhackad gul lök
    2 dl krossade tomater (jag brukar ta chilikryddad)
    1 färsk chili (utan senor och frön)
    en skvätt soja
    ev gröna bönor
    ev en näve jordnötter
    isbergssallad

Ungar brukar gilla idén att man äter upp "tallriken" och en och annan vuxen brukar också låta sig imponeras. Det går förstås lika bra att äta tortillabröden mjuka, men vill du stila kan du göra så här: Tryck ned brödet i en lagom stor ugnsfast form, rund eller fyrkantig kvittar, bara brödet klättrar upp på kanterna så att det blir en skål. Grädda 5--10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Passa dem noga så att de inte bränns! Efter en stund kan du lyfta ur brödet som nu har stelnat i sin nya form.
Dela kycklingköttet i lagom munsbitar och fräs det lätt tillsammans med löken och chilifrukten. Häll på tomatkrosset, krydda med sojan och chili eller cayenne om du vill ha rejält med sting. I med bönor och jordnötter om du vill.
Fyll "tomatskålarna" med först strimlad isbergssallad och därefter kycklingröran. Lägg på en klick guacamole. Olé!

Guacamole

  • 2 mogna avocado
    ½ finhackad liten lök
    1 finhackad vitlök
    1 stor tomat
    1 msk limesaft
    Salt, peppar
    (1 msk koriander)
    (½ finhackad röd chili)

Det dräller av recept på den här rätten. Jag tycker inte det är så kvistigt, det brukar bli gott hur man än bär sig åt! Men själva avocadon är ett lotteri. Jag brukar köpa omogna och låta dem snabbmogna hemma, antingen i en vanlig papperspåse i rumstemperatur eller ovanför ett element.
Börja med att mosa dem med en gaffel, inte för mycket bara, det är gott med lite bitar. Enligt proffsen ska tomaten skållas, skalas och kärnas ur. Jag nöjer mig med att skålla och skala den. Lägg den i kokande vatten några sekunder så släpper skalet.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Behåll sedan avocadokärnorna i guacamoleröran så mörknar den inte lika fort. Om du vill dryga ut guacamolen går det bra med vanlig fil.

Sopa picante (het soppa)

  • 500 gr blandfärs
    1 strimlad purjolök
    2 hackade vitlöksklyftor
    1 färsk chilifrukt
    2 burkar tomatsoppa (+ 2 burkar vatten)
    2-4 msk mexikansk kryddblandning (finns bland vanliga kryddorna)
    1 burk röda kidneybönor
    mejram, salt, peppar

Här får du faktiskt experimentera dig fram! Det är omöjligt att ange exakta mått för starka rätter, det beror ju på vad man själv tål och tycker är gott.
Bryn färsen smulig i olivolja. Häll över i en stor soppgryta. Bryn purjolök, chilipeppar och vitlök. På med tomatsoppa, vatten och kryddor. Har du en skvätt tacosås eller chilisås över i kylen så häll för all del i den också.
Låt alltsammans sjuda i en kvart. Häll sist i kidneybönorna utan spad. Blev anrättningen i starkaste laget? Späd med någon mjölkprodukt, som mjölk eller grädde. Ät soppan tillsammans med salamipinnar (recept nedan).

Cordero estilo nuevo (lammgryta på nytt sätt)

  • 600 gr lammgrytbitar (fläsk går också)
    4 hackade tomtar
    1 färsk chilifrukt
    2 msk konserverad jalapenjochili (finns i texmex-hyllan)
    1 finhackad vitlöksklyfta
    2 tsk kanel
    2 tsk mald kryddnejlika
    en näve russin
    salt, peppar

Fräs tomater, chilifrukterna och vitlök. Häll i kanel, kryddnejlikor och russin. Lägg i lammbitarna, späd med vatten och låt grytan koka/sjuda cirka en timme. Om du använder fläsk, passa så det inte blir överkokt och segt. Red med maizenamjöl om du vill ha fastare konsistens. Ät lammgrytan med korianderris (färsk koriander). Klart udda! Klart jättegott!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!