med tradition

Mat & dryck2004-12-18 00:00

Brödkryddor som pomerans, nejlikor och vört gör sig väldigt fint till ost, gärna lite krutig sådan. Sill och hembakat bröd är ju en annan svensk klassiker. För att inte tala om en nybakad smörgås med julskinka ...

Använder du russin så tänk på att de suger väldigt mycket vätska, vilket kan ge torra bröd. Ett trick är därför att blötlägga russinen i hett vatten innan de hamnar i degen. Annars gäller de vanliga grundprinciperna: färsk jäst, rätt temperatur på degvätskan, knåda länge och väl, jäs på dragfri plats och bröd som låter ihåliga när man knackar på undersidan är klara. Kanten blir en ljuvlig julgåva till någon du tycker om.

Vörtlimpa

Ett smakrikt vörtbröd som både doftar och smakar jul.

En stor eller 2 små, 90 minuter.

1 pomeransskal

50 g jäst till matbröd

3 dl ljummet vatten

1 msk rumsvarmt smör

1/2 dl mörk sirap

1 1/2 russin

1 1/2 tsk salt

2 msk vörtkryddor (finns i kryddsortimentet)

2 tsk malda nejlikor

cirka 5 1/2 dl rågsikt

cirka 6 dl vetemjöl

Låt pomeransskalet ligga i blöt en stund i lite hett vatten och klipp det i småbitar när det mjuknat.

Lös upp jästen i 3 dl fingerljummet vatten. Rör ner alla ingredienser utom mjölet. Tillsätt all rågsikt och knappt 5 dl av vetemjölet. Arbeta ihop till en deg, tillsätt eventuellt extra mjöl, lite i taget. Knåda i minst tio minuter för hand och fem i maskin. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda degen smidig på bakbord, forma till en stor limpa eller två mindre. Låt jäsa på plåt klädd med bakplåtspapper i 50 minuter.

Grädda i 220 grader i cirka 30 minuter eller tills bröden fått fin färg och låter ihåliga om man knackar på undersidan. Låt svalna på galler.

Rosa julbröd

Snabbt, saftigt och spännande julbröd som både sticker ut i färg och smak. Läckert till stark ost eller julskinka.

Två bröd, 80 minuter.

5 dl vatten

2 dl vetekross

100 g färska rödbetor

1 apelsin

50 g quickjäst för matbröd

(vanlig jäst går, men tar längre tid)

5 1/2 dl grovt rågmjöl

1 tsk malda nejlikor

1 1/2 tsk malen ingefära

2 tsk salt

10 dl vetemjöl + extra till utbakning

2 msk grov senap (kan uteslutas)

50 g smör

50 g valnötter

Koka upp 2 dl vatten och slå över vetekrossen. Rör om och låt svalna.

Skala och riv rödbetorna, pressa ur vätskan och häll bort.

Tvätta apelsinen i hett vatten och strimla det yttersta av skalet tunt. Pressa och spara saften.

Blanda snabbjästen med det grova rågmjölet (gäller ej vanlig jäst). Tillsätt rivna rödbetor, nejlikor, ingefära, salt, vetekross, apelsinsaft, vetemjöl och eventuellt senap.

Vanlig jäst rörs ut i 3 dl fingerljummet vatten, som sedan blandas med resten. Med snabbjäst tillsätts vattnet direkt.

Blanda i lite smör i taget och arbeta ihop till en fast deg. Knåda i minst tio minuter för hand eller fem minuter i maskin. Hacka valnötterna grovt och blanda i degen tillsammans med apelsinskalet. Knåda degen smidig och dela den i två delar.

Forma två bröd och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 15 minuter. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 45 minuter. Låt svalna på galler. (TT Spektra)

Julbröd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!