Mellandagsmys med mästerkocken

Andreas Nylén älskar champagne lika mycket som han älskar att laga mat. Testa mästerkockens bästa mellandagsmys med skumpa i glasen.

Efter julbordet kanske en grillad kalvburgare med karljohan-dressing kan sitta fint?BILD: Fredrik Sandberg/Scanpix

Efter julbordet kanske en grillad kalvburgare med karljohan-dressing kan sitta fint?BILD: Fredrik Sandberg/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-04-21 11:44

Det första man ser är det vänliga kritvita leendet. Därefter den sirliga tatueringen på underarmen. "Cristal" står inristat i huden med svart egensinnig skrivstil. Cristal är namnet på en av världens dyraste champagner.

När Andreas och hans sambo Lisa var på semester och fick veta att de väntade barn lät Andreas göra tatueringen för att fira. Cristal kommer att ingå i barnets namn på ett eller annat vis.

Ungefär så mycket älskar Andreas Nylén champagne. Förmodligen rinner det porlande mousserande vätska i hans ådror.

- Champagne är min favorit alla kategorier. Det är som vuxenläsk. En fantastisk dryck som verkligen kan lyfta maten.

Till vardags hittar man Andreas i köket på Hotell Kung Carls bakficka i Stockholm, där han är kökschef. Han vill gärna slå ett slag för mellandagsmys. Helst med bubblor i glasen.

Grillad kalvburgare med karljohan-dressing

4 personer, 30 minuter

200 g finmalen kalvfärs, extra mager

1 tsk cayennepeppar

2 tsk nymalen svartpeppar

2 tsk salt

1 msk rapsolja

2 skivor cheddarost

3 cocktailtomater

1/2 rödlök, skalad

50 g torkad karljohansvamp

2 msk smält smör

1/2 dl vitt vin

3 dl majonnäs

1 dl turkisk yoghurt

1 tsk fransk senap

1 msk champagnevinäger eller bra vitvinsvinäger

4 skivor formbröd

2 msk smält smör

2 blad krispsallad

Använd en 5 cm bred rund utstickare om möjligt (eller rund pepparkaksform) och forma 8 små hamburgare av kalvfärsen.

Blanda de torra kryddorna och krydda burgarna på ytan innan grillning. Pensla dem med lite olja och grilla dem på hög värme i cirka 3 minuter på varje sida, lägg åt sidan.

Skär till 8 små skivor av osten och lägg dem på burgarna. Skär tomaterna i skivor och skär löken i tunna "båtar" på längden.

Mixa de torkade svamparna, gärna i en kaffemixer. Det ska bli som ett pulver. Rosta pulvret med lite smör i en het panna. Tillsätt vin och koka torrt, kyl ned.

Mixa pulvret i en matberedare med majonnäs till en slät dressing. Smaksätt med turkisk yoghurt, senap, vinäger, extra salt och peppar.

Tryck ut 16 runda skivor ur formbröden och rosta dem med smält smör i 180 grader i cirka 7 minuter eller tills de är gyllene. Plocka mindre blad av salladen och fördela ut på 8 skivor rostat bröd.

Värm burgarna i cirka 3 minuter i 180 grader. Lägg burgarna på salladen och toppa med tomat och lök. Servera med dressing vid sidan av.

Pankofriterade pilgrims- musslor med honungs- picklade morötter och saffransyoghurt

4 personer

4 pilgrimsmusslor

1 dl vetemjöl

1 ägg

1 dl pankoströbröd (finns bland asiatiska råvaror)

olja till fritering

1 dl ättika

2 dl flytande honung

2 1/2 dl vatten

8 knippmorötter, skalade

1 dl turkisk yoghurt

1/2 g saffran

1 msk pressad lime

2 tsk flytande honung

salt

nymalen svartpeppar

färsk körvel till garnering

Ta bort muskeln på musslorna om den är kvar. Lägg musslorna på en hushållspapper så att de blir torra. Panera dem i ett tunt lager vetemjöl, sedan ett tunt lager ägg och sist i rikligt med panko.

Koka upp ättika, honung och vatten. Lägg i morötterna och koka i 2 minuter, dra åt sidan och låt morötterna svalna i lagen.

Blanda yoghurt med saffran, lime och honung. Smaka av med salt och peppar.

Fritera musslorna i cirka 2 minuter i 180 grader varm olja. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.

Servera varma tillsammans med morötterna och yoghurten. Garnera med körvel.

Vit sojabönsoppa med tryffel och laxtoast

4 personer

200 g vita sojabönor, blötlagda

2 schalottenlökar, hackade

1 vitlöksklyfta, hackad

2 dl vitt vin

2 msk koncentrerad kycklingfond

4 dl vatten

3 dl grädde

1 msk citronsaft

2 skivor formbröd

3 msk smält smör

1 hg kallrökt lax

1 hg philadelphiaost

1 msk finskuren gräslök

salt

nymalen vitpeppar och svartpeppar

vit tryffelolja

dill till garnering

Låt bönorna vara blötlagda i minst 4 timmar innan kokning. Byt vatten och koka dem tills de är riktigt mjuka, häll av vattnet och lägg bönorna åt sidan.

Fräs löken i lite smör i en kastrull utan att den får färg. Häll på vinet och koka ned till hälften. Tillsätt fond, vatten, grädde och bönor. Koka i cirka 30 minuter och mixa slätt.

Sila soppan genom en finmaskig sil och smaksätt med citron, salt och vitpeppar.

Kantskär bröden och skär dem på diagonalen. Pensla dem med smör och rosta dem i 180 grader i cirka 7 minuter eller tills de är gyllene.

Finhacka laxen och blanda med ost och gräslök, smaksätt med salt och peppar.

Servera soppan förslagsvis i ett glas och toasten till. Toppa soppan med lite tryffelolja och garnera med dill.

mia gahne/TT SPEKTRA

mia.gahne@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!