Fisk är bra och nyttig mat och många av oss skulle säkert må bra av att äta mera fisk, särskilt de feta sorterna, som innehåller värdefulla fettsyror. Problemet är att i dag är betydligt fler än hälften av världens fiskbestånd fullt utnyttjade eller till och med överfiskade. Därför har världsnaturfonden tagit fram en lista med rekommendationer för fisk och skaldjur och delat in fisken efter hur hotade de är. Många läckra fiskar finns med på den tillåtna listan. Hoki hör dit. Den hittar du i frysdisken och är en perfekt ersättning för torsk. Hoki har jag använt i ett av dagens middagstips tillsammans med vårprimören nässlor.
Hur mycket nässlor går det åt i recept till 4 portioner? Och hur mäter man nässlor? Anger man vikten eller rymden? För att lite mer exakt kunna ange mängden nässlor i recepten, har jag i år både mätt och vägt nässlorna före och efter förvällningen. Så här blev resultatet:
1 liter rensade nässlor, lätt packade, väger cirka 60 g
1 dl förvällda nässlor väger cirka 60 g
1 liter rensade nässlor blir cirka 1 1/2 dl
förvällda, som väger cirka 90 g
Bakad hoki med nässlor och citronsås
3-4 portioner
1 paket djupfryst hoki, 400 g eller annan vitfisk
1/4 tsk salt
1 tsk Piffi allkrydda
2 liter färska nässlor, cirka 3 dl förvällda eller motsvarande mängd spenat
1 tsk vetemjöl
salt
nymald vitpeppar
1 förpackning mild citronsås, 2 1/2 dl
Halvtina fisken och skär den i skivor. Krydda med salt och Piffi som smakmässigt passar bra till fisk.
Rensa och skölj nässlorna. Förväll dem i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Låt nässlorna rinna av väl. Mixa dem till puré. Rör ner mjöl, salt och peppar. Bred ut nässlorna i en form. Lägg på fisken. Sätt in formen i mikron och mikra på full effekt tills fisken känns knappt kokt, 6-8 minuter Ta ut formen och ringla över såsen. Mikra ytterligare 1 minut.
Servera med kokt pressad potatis eller ris. Koka potatisen i bitar så är den klar på 10 minuter.
Fisken kan också lagas till i vanlig ugn. Det tar lite längre tid, 15-20 minuter.
Nässelpasta med rostade tomater
2 portioner
8 körsbärstomater
2 msk solrosfrön
1 msk olivolja
1/2 msk socker
1 förpackning färsk pasta, tortellini eller ravioli med spenat och ost
1 liter färska nässlor, rensade och sköljda
1-2 msk pesto
Dela fyra tomater. Låt resten vara hela. Rosta solrosfröna guldbruna i torr panna. Häll upp i dem en skål. Ringla oljan i den heta pannan, strö övar sockret och häll i tomterna. Stek tills de börjar få lite färg.
Häll pastan och nässlorna i kokande saltat vatten. Koka enligt anvisningen på förpackningen, cirka 3 minuter. Häll upp alltsammans i en sil. Låt rinna av väl. Häll tillbaka i kastrullen. Rör ner tomater och pesto. Fördela pastan på två varma tallrikar. Strö över solrosfröna.