Varför koka soppa på en spik när det finns en hel värld av sköna grönsaker där ute? Soppa är den ideala lösningen på middagsmåltorka. När man bara inte kommer på något att laga funkar det alltid med en soppa.
Det kan tyckas att soppor hör hösten och vintern till. Och visst kan det vara mysigt att kura över en mustig gulasch när vintervinden viner runt knuten. Men våren är de fräscha och lätta soppornas tid. En tid att frossa i grönska och färg.
Inget går upp mot vårens första nässelsoppa. Det är då man känner att vi är på väg mot något stort där knoppar brister och hoppet växer.
Men har man inte tillgång till nässlor eller ork att ge sig i kast med de stickiga små rackarna går det alltid att botanisera i grönsaksdisken. Jag själv gillar riktigt knallgröna soppor. Hittar du vattenkrasse ger det en härligt pigg och pepprig soppa, men rucola kan ha liknande effekt. En rejäl vitaminkick kommer som ren bonus. Faktum är att vi borde äta mycket mer av gröna grönsaker, de är sprängfyllda av nyttigheter.
Men späda orangea (ack, så svårstavat!) morötter blir också fantastiskt fina i en färgstark och mjuk vårsoppa. Här, liksom i många andra sammanhang, är mixerstaven människans bästa vän. Principen är lika smart som enkel, koka grönsakerna mjuka i buljong, mixa och värm. Klart!
Faktum är att varenda kotte klarar av att laga en soppa. Och en soppmiddag är precis lagom lätt att smälta så här års när vi vill leva lite lättare. Bjud ett gott surdegsbröd till och kanhända en smakrik ost - och voilà! En perfekt vårmåltid är uppdukad.
Vattenkrassesoppa med cashewkex med ädelost
4-6 portioner, 30 minuter
Härlig grön middagskick. Vattenkrasse säljs oftast på kruka, hittar du ingen funkar rucola.
Soppan:
1 stor gul lök
25 g smör
1 stor potatis
4 1/2 dl mjölk
6 dl kyckling- eller hönsbuljong
3 krukor vattenkrasse eller 2 påsar à 85 g (kan bytas ut mot rucola)
salt
nymalen svartpeppar
Cashewkex:
1 färdigkavlad smördegsplatta à 250 g
mjölk
50 g cashewnötter
50 g ädelost
Börja med kexen: Rulla ut smördegen försiktigt på papperet. Pensla med mjölk. Hacka nötterna och strö över degen. Smula över ädelosten. Vik degen på mitten och tryck till fyllningen försiktigt. Skär i avlånga remsor och vrid dem, det gör inget om fyllningen ramlar ut lite. Lägg remsorna lätt isär på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 225 grader tills de fått fin färg, cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler.
Om du vill kan du värma dem lätt inför serveringen.
Soppan: Skala och finhacka löken, mjukstek försiktigt i smöret i fem minuter i en stor kastrull. Skala och tärna potatisen och häll i tillsammans med mjölken och buljongen. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda i 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. Pressa samman vattenkrassen i en matberedare. Häll över soppan och mixa alltsammans. Häll sedan tillbaka soppan i kastrullen och låt den bli varm utan att koka. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan i små skålar eller stora muggar, med kexen vid sidan om.
Morotssoppa med ingefära och dillgrädde
4 portioner, 45 minuter
Fluffig och mjuk soppa där de första knippmorötterna kommer till sin rätt. Men den går så klart att laga med vintermorötter också.
700 g späda morötter
1 gul lök
olivolja
1 l kyckling- eller hönsbuljong
1 msk riven färsk ingefära
salt
nymalen svartpeppar
2 dl vispgrädde
3 msk hackad dill
Skala morötterna och skär dem i slantar. Skala och finhacka löken. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och mjukstek löken försiktigt i 5 minuter.
Tillsätt morötter, buljong, ingefära, salt och peppar. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills morötterna är mjuka, cirka 10-20 minuter. Låt svalna i minst tio minuter. Mixa soppan och värm den på nytt på medelvärme utan att koka. Smaka av.
Vispa grädden, tillsätt en nypa salt och den hackade dillen. Häll upp soppan i skålar, toppa med dillgrädden.
Min bästa nässelsoppa
4-6 portioner, 30 minuter
Mer vår än så här blir det bara inte!
2 liter toppskott av späda nässlor
1 gul lök
1 fänkålshuvud
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 1/2 l hönsbuljong
1 1/2-2 msk pernod
salt
nymalen vitpeppar
Till servering:
kokta ägghalvor
strimlad rökt lax eller stekta salsicciaslantar
Rensa nässlorna noga och skölj i flera omgångar vatten så att allt grus försvinner.
Koka dem i lättsaltat vatten i fem minuter. Häll av vattnet, pressa vätskan ur nässlorna och hacka dem ganska grovt.
Skala och hacka löken fint. Skiva fänkålen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och fänkål. Låt fräsa någon minut så att det mjuknar utan att ta färg. Tillsätt nässelhacket och fräs någon minut. Pudra över mjöl. Slå sedan på lite hönsbuljong i taget under omrörning tills all buljong är slut. Rör om noga så att det inte klumpar sig. Tillsätt pernod och låt koka i tio minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt en liten extraskvätt pernod.
Servera med kokta ägghalvor och gärna några strimlor rökt lax eller stekta salsicciaslantar.
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se