Myter om mat avlivas

Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad, tillverkarna drygar ut lingonsylten med äppelmos, det finns tillsatser i mjölken. Många tror det, men nix, det är inte sant ? det är bara myt.

Mat & dryck2010-04-12 17:28

Det visar Konsumentföreningen i Stockholm i rapporten Maten vi äter, gamla och nya myter där man har frågat fler än tusen svenskar om vad de vet om mat.

- Det är bra att sådana undersökningar görs och sprids. Interaktionen mellan konsumenter, myndigheter, medier och forskare är helt central för att området ska utvecklas, säger Göran Hallmans, professor i näringsforskning vid Umeå universitet.

Att några tillverkare tillsatte äppelmos i lingonsylten, för att pressa kostnaderna, avslöjades för många år sedan. Det upphörde sedan successivt och sker nu inte längre. Men undersökningen visar att så många som 72 procent fortfarande bär på den villfarelsen. Plastkulor i margarinet är en annan skröna som tycks svår att avliva.

Ännu närs det gamla ryktet från 1970-talet av en tredjedel av svenskarna.

Mjölk är fritt från tillsatser. Detta sanna påstående gick hela 73 procent bet på. Däremot visste 80 procent att spriten inte innehåller kräkmedel.

Man blir fetare av ljus choklad som har fler kalorier än mörk choklad har 68 procent fått för sig. Sanningen är att mängden kalorier inte skiljer sig nämnvärt, däremot är mörk choklad rik på mineraler.

TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!