För 4 personer
600 g melon, gärna olika sorter
Till dressingen:
2 limefrukter
1 tsk salt
1 tsk farinsocker
1 tsk finhackad chili
2 salladslökar
2 dl kokosmjölk
Att äta till:
½ dl salta jordnötter
2 msk färsk koriander
1. Tvätta limefrukterna noga. Riv 1 tsk av yttersta gröna skalet. Dela frukterna och pressa ut saften i en skål. Tillsätt salt och farinsocker. Rör till dess allt löst upp sig. Tillsätt rivet limeskal, finhackad chili, finhackade salladslökar och kokosmjölk.
2. Skär melonen i 2–3 centimeter stora bitar. Ta bara med det som går att äta, inga kärnor eller skal.
3. Slå dressingen över melonbitarna och avsluta med grovt krossade jordnötter och grovt hackad koriander. Ställ svalt.
Biff med bönor, nudlar och teriyakisåsFör 4 personer
600 g lövbiff
250 g tunna haricots verts
1 normalstor morot
200 g torkade äggnudlar
rapsolja
1 krm grovmald svartpeppar
Till såsen:
1 dl japansk soja
1 msk vitvinsvinäger
3 msk socker
1 dl vatten
½ msk vegetarisk buljong i pulverform
½ msk majsstärkelse + 1 msk vatten
1. Blanda soja, vinäger, socker, vatten och buljongpulver i en kastrull. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen 4–5 minuter.
2. Skär lövbiffarna i knappt centimeterbredastrimlor. Skala och skär morötterna i 3 millimeter breda skivor på längden. Strimla sedan ned morotsskivorna till smala stavar.
3. Koka upp vatten. Lägg i haricots verts och morotsstrimlor. Koka upp igen och lägg i äggnudlarna. Dra kastrullen från värmen och låt dra 3 minuter. Tippa upp grönsaker och nudlar i durkslag och spola allt med kallt vatten.
4. Hetta upp en stor stekpanna. Stek köttstrimlorna någon minut i rapsolja. Krydda med svartpeppar. Vänd ned grönsaker och äggnudlar i pannan och stek allt ytterligare en dryg minut. Klart att äta eller kyla ned och ta med ut.
CaesarkycklingFör 4 personer
4 kycklingfiléer, ca 600 g
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
smör och rapsolja
1 msk konc. kycklingfond
2 msk grovt hackad rosmarin
Till dressingen:
1 vitlöksklyfta
4 sardellfiléer
2 äggulor
1 dl finriven parmesanost
1 tsk färskpressad citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap av dijontyp
1 dl mild olivolja (italiensk jungfruolja)
1 krm salt
Att äta till:
2 romansalladshuvuden
3 mogna tomater
½ rödlök
1 paket bacon, 145 g
4 msk grovt riven parmesanost
2 dl sockerbitsstora krutonger av ljust lantbröd
2 msk olivolja
1. Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och paprikapulver. Bryn dem på båda sidor i lika delar smör och rapsolja. Köttet ska få färg men inte mer. Lyft över kycklingfiléerna till en rymlig kastrull och slå på vatten så det täcker. Tillsätt kycklingfond och rosmarin. Koka upp och sjud kycklingfiléerna under lock 6–7 minuter. De ska vara helt genomtillagade. Ta upp och kyl köttet.
2. Se till att alla ingredienser till dressingen är rumstempererade. Mixa vitlök, sardeller, äggulor, parmesanost, citronsaft, vinäger och senap. Vispa ned olivoljan, först droppvis, sedan i en mycket fin stråle. Smaka av med salt.
3. Strimla och stek baconskivorna. Vänd brödkrutongerna i olivolja och rosta dem gyllenbruna i 200 graders ugn. Riv parmesanosten grovt.
4. Riv romansalladen grovt. Skiva tomaterna. Strimla rödlöken mycket fint. Arrangera grönsakerna och med tunna skivor kall kycklingfilé ovanpå. Toppa med dressing, bacon, riven parmesan och krutonger vid serveringen.