Gazpacho brukar kallas för en flytande sallad. Och det ligger en hel i det. Man tager helt enkelt de grönsaker man haver och kör dem i mixern i stället för att tärna ner dem i salladsskålen.
Rätten härstammar från Andalusien i Spanien, men är vida spridd över såväl hela Spanien som resten av världen. Men recepten skiljer sig ofta väldeliga mellan olika spanska regioner. Ibland ingår till exempel mandel, ibland inte.
Men grundprincipen i en traditionell andalusisk gazpacho är densamma. Där hittar man oftast tomater, paprika, gurka, vitlök, uppblött gammalt bröd, olja, vinäger och isvatten.
Gemensamt för all gazpacho är att den är lättlagad, smal och svalkande. För att få den rätta läskande iskalla känslan bör man förse soppan med en rejäl grabbnäve istärningar som sedan får smälta sakta i kylen.
Resultatet blir hur fräscht som helst. Flytande sommar. (TT Spektra)
Mia Gahne
4 portioner, 1 timme
1 grön paprika (eller
färdiggrillad röd på burk)
4 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 1/4 kg solmogna tomater
2 skivor gammalt
vitt bröd utan kanter
6 msk olivolja
1 liten gurka
4 msk sherryvinäger
nymalen svartpeppar
12 isbitar
brödkrutonger
hackad bladpersilja
Börja med att rosta paprikan i 250 grader under grillelementet i ugnen tills den är nästan svart runt om. Låt ligga i en plastpåse i en kvart, dra sedan av skalet och kärna ur. Går att ersättas med två färdiggrillade röda halvor på burk. Stöt vitlöken med salt i en mortel. Mixa till en smet.
Skålla tomaterna någon sekund i hett vatten, skala, hacka och kärna ur. Passera genom en sil så att inga kärnor följer med.
Blötlägg brödet i lite av tomatjuicen och en skvätt vatten. Krama ur vätskan tills du får en boll. Mixa brödet i omgångar tillsammans med vitlöksmoset. Tillsätt tomaterna och paprikan, mixa stötvis. Häll sedan i oljan i en tunn stråle medan mixern går.
Skala och kärna ur gurkan, skär i bitar och mixa tillsammans med resten. Tillsätt vinägern och mixa igen. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp i en skål och lägg i isbitarna. Ställ in i kylen och låt stå tills isen har smält. Rör om då och då. Servera i glas eller skålar med brödkrutonger och hackad bladpersilja på toppen. Man kan också ringla över några droppar rött vin eller stänka i lite tabasco.
4 portioner, 1 timme
1 kg vattenmelon
3 cm färsk ingefära
2 citrongräspinnar
1-2 chilifrukter
1-2 limefrukter
1 msk kycklingfond
1 tsk fisksås
1/2 msk råsocker
1/2 kruka färsk koriander
salt
2 salladslökar
isbitar
eventuellt färska räkor till servering
Skär loss melonens fruktkött från skalet och skär det i stora bitar. Ta bort så mycket kärnor som möjligt. Skala ingefäran och riv på rivjärn. Ta bort det yttersta höljet från citrongräset och strimla resten. Skär chilin i mindre bitar.
Mixa alltsammans. Riv i skalet från en lime och pressa i saften tillsammans med kycklingfond och fisksås. Tillsätt socker och korianderblad. Mixa igen. Smaka av med lite salt och eventuellt extra lime. Strimla salladslökarna fint och blanda i tillsammans med isbitar. Ställ in i kylen och låt stå tills isen har smält. Rör om då och då.
Servera gärna med limesprutade räkor på toppen.