Njut av picknick

Utan att analysera alltför mycket måste en cykeltur vara den perfekta utflykten, särskilt ur miljöhänseende. I dag packar vi en picknickkorg för att i lugn och ro kunna njuta av den svenska sommaren.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 15:43

Kanske bor du nära Vätterns strand, Östersjöns skärgård eller längs någon av våra vackra kanaler. Hur som helst finns det pärlor överallt i vårt närområde. Tänk bara att få ligga ner i gräset, vifta på tårna och tänka på ingenting.

I korgen packas mat så att det går att vara borta hela dagen. Det är kaffe och saft med fikabröd. En lunchpirog och så mat för en enkel grillning.

Pirog med gravad lax

10 st

Deg:

1/3 pkt jäst

50 g margarin eller smör

1½ dl mjölk

½ tsk salt

1 ägg

5½ dl vetemjöl

Fyllning:

3 hårdkokta ägg, hackade

½ - 1 dl hackad dill

1½ msk hackad gräslök

150 g gravad lax i tärningar

½ dl gräddfil

1½ msk majonnäs

Till pensling:

1 ägg

Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölk och matfett till 37 grader. Häll degvätskan över jästen. Rör om. Tillsätt det övriga. Arbeta degen smidig. Jäs ca 1 timme.

Blanda fyllningen. Smaka av.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta degen smidig. Dela den i två delar. Kavla ut så tunt som möjligt, 3-4 mm. Ta ut rundlar med ett mått, 12 - 15 cm i diameter.

Lägg ca ½ dl fyllning på varje rundel. Nyp ihop degkanterna så att skarven kommer uppåt. Lägg pirogerna på en plåt. Jäs ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla pirogerna och sätt in i ugnen, ca 15 minuter.

Till pirogerna packar jag ner körsbärstomater och skivad melon.

Elisabets godaste tunnbrödsrullar

2 pers

Utan någon längre förberedelsetid fixas snabbt dessa lätta, goda, kladdfria och mättande rullar. Matsäcksmat för både barn och vuxna.

4 mjuka tunnbröd

4 mindre, kokta potatisar

rostad lök

4 skivor rökt skinka

smörgåsmargarin

Smöra tunnbrödet. Mosa den skalade potatisen med en gaffel och fördela på brödet. Strö på strimlad skinka och rostad lök. Rulla ihop

BBQ-kyckling
4 pers

Köp en engångsgrill. Koka BBQ-såsen. Trä upp kycklingen på träspett. Pensla med såsen. Grilla kycklingspetten hemma. Kyl noga. Värm på kycklingspetten på engångsgrillen när det är dags att äta.

BBQ-sås:

2 msk rapsolja

1 rödlök, finhackad

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk finhackad färsk ingefära

2 dl ketchup

½ dl worcestershiresås

1 msk soja

finhackad chili efter smak

Fräs lök, vitlök och ingefära i oljan. Lägg i resten av ingredienserna och koka upp under omrörning. Låt koka på svag värme i 10 minuter. Kyl. Kan sparas i kylskåp i minst en vecka.

Kycklingen:

4 kycklingfiléer

grillpinnar av trä, blötlagda

Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingen på längden i 2-3 bitar per filé. Trä upp på grillpinnarna. Pensla rikligt med BBQ-såsen. Lägg på ett fat och stek i ugnen. Kycklingspetten är klara efter ca 15 minuter. Det är viktigt att kycklingen är helt genomstekt. Fin färg får de på grillen!

Salsa med bönor

4 pers

1 konservburk blandade bönor

1 röd lök i fina skivor

saften av ½-1 citron

2 tärnade tomater

1 msk olivolja med citronsmak

salt

nymald svartpeppar

Skölj bönorna. Marinera lökskivorna 15 minuter i citronsaften. Lägg i det övriga. Blanda om.

Potatissallad med honungsvinägrett

4 pers

600 g färskpotatis

3 färska morötter

1 msk rapsolja

1 rödlök

3 finhackade vitlöksklyftor

3 salladslökar

3 msk pinjenötter/pumpafrön

färsk oregano

Honungsvinägrett:

½ dl rapsolja

1 msk balsamvinäger

1 msk flytande honung

1 msk skånsk senap

salt

nymald svartpeppar

Borsta färskpotatisen. Koka i lättsaltat vatten. Vispa samman dressingen. Smaka av.

Tvätta morötterna och skär i grova bitar. Fräs morötterna, skivad rödlök och vitlök tillsamman med pinje/pumpafröna i oljan. Fräs någon minut. Blanda med den kokta potatisen och tunt skivad salladslök. Häll på vinägrettsåsen.

När salladen har kallnat garneras den med oregano.

Fyllda baguetter

Brytbröd med allt i ett!

50 g jäst

3,5 dl vatten

½ dl parmesanost

1 tsk salt

1 dl grahamsmjöl

ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g smulad fetaost

100 g torkade, marinerade tomater

Garnering:

Smält lite smör/margarin som de färdigjästa brödet penslas med. Strö på parmesanost

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen. Häll i resten. Var sparsam med vetemjölet. Arbeta degen smidig. Jäs minst 30 minuter. Tag upp degen på bakbordet och knåda den väl. Dela degen i tre delar. Kavla ut en rektangel och strö över fetaost och strimlade tomatbitar. Rulla ihop och lägg på en plåt - kortsida till kortsida.

Sätt ugnen på 225 grader. Jäs ca 30 minuter. Pensla med fettet och strö på parmesanosten. Grädda ca 15 minuter.

Låt svalna utan duk.

Flädersaft

Sommarens fräschaste saft, och så lättgjord!

40 klasar fläderblommor

2 l kokande vatten

2 kg socker

50 g citronsyra

3 citroner i skivor

Skölj blommorna. Koka upp vattnet. Lägg i sockret. Häll sockervattnet hett över blommorna. Skölj citronerna. Pressa i citronsaft och skär sen skivor av det som är kvar. Strö i citronsyra. Ställ kallt under 3 dygn.

Sila och häll i väl rengjorda flaskor.

Chokladtosca

Smarrig och hållbar kaka, i dubbel bemärkelse, som är perfekt för picknickkorgen.

4 ägg

6 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

drygt 1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

175 g smält margarin eller smör

Tosca:

75 g margarin eller smör

2 dl socker

1½ dl matlagningsgrädde

1 dl sirap

1 påse kokos

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Häll i det smälta fettet. Rör om. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred på smeten. Grädda mitt i ugnen 15 - 20 minuter.

Börja med toscan. Koka upp alla ingredienser under omrörning. Bred över kakan och grädda ytterliga 10 minuter.

Dra med hjälp av bakplåtspappret kakan från plåten. Skär kvadratiska bitar efter önskad storlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!