Nu har tomaterna fått gotta sig i ordentligt med solgass, vuxit sig ståtliga och svullna av smak. Att få sätta tänderna i solvarm sensommartomat är en lyxupplevelse i klass med bubbelbad i månsken.
Och just därför är njutandet obligatoriskt. Svårartad allergi och usla handlare är den enda godtagbara ursäkt för att inte unna sig en rejäl nationalistisk tomatfrossa medan tid är.
Välj noga med näsan som främsta instrument. En solmogen svensk tomat ska dofta mull, krydda och stallvägg.
Luktar den inget alls är den varken värd pengarna eller besväret att tugga.
4-6 portioner, 90 minuter
En variant på fransk tarte, där tomaterna får smälta till fin smak.
Deg:
125 g kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl riven parmesan
1 tsk salt
1 dl ljummet vatten
Fyllning:
cirka 3/4 dl tapenade
1 stor gul lök
smör
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost med smak
5-7 mogna tomater
cirka 1 tsk färsk eller torkad timjan
salt
nymalen svartpeppar
Skär smöret i kuber. Blanda mjöl, parmesan och salt. Arbeta ner smörtärningarna med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en boll. Låt vila en stund och klä en smord pajform, cirka 28 cm i diameter. Förgrädda i 175 grader i 15 minuter tills skalet fått fin färg. Låt svalna och bred sedan ut tapenade på pajskalet så att det täcker.
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp lite smör och olivolja i en stekpanna och stek löken sakta mjuk utan att den tar färg. Fördela i pajskalet. Strö över riven ost.
Skala och finhacka vitlöken och strö över. Skiva och lägg på tomaterna lite omlott, ta inte med ändarna. Strö över generöst med timjan, salt och peppar. Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills tomaterna har smält. Servera ljummen.
4 portioner, 15 minuter
Det här receptet är hämtat ur "Mat-Niklas" Ekstedts bok "Niklas smaker" (Forum). Suveränt i sin enkelhet.
8 tomater (blandade sorter och färger)
200 g getost
några basilikablad
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
Värm ugnen till 200 grader. Klyfta tomaterna, lägg på ett ugnsfast fat och rosta dem i cirka åtta minuter. Blanda sedan tomaterna med smulad getost, basilika, balsamvinäger och olivolja.
4 portioner, 15 minuter
Busenkel, smarrig och snygg sallad med mycket smak av tomat.
15-20 cocktailtomater i olika färger
1/2-1 dl kalamataoliver
1 buffelmozzarella eller 1 ask minimozzarella
1 näve färsk basilika
fin olivolja
nymalen svartpeppar
flingsalt
Tryck till tomaterna med handflatan (använd förkläde!) och spara på saften. Fös ner all vätska i salladsskålen, det blir dressingen.
Riv mozzarellan i bitar eller lägg i minimozzarellan. Riv basilikabladen och blanda i. Ringla över olivolja, smaksätt med salt och peppar. Blanda och servera rumstempererat.