Nyttiga nötter i maten

Hasselnötter är mer än vi tror. De duger till väldigt mycket mer än att knäcka på julafton.Gör som ekorren - samla nötter på hög och använd dem i maten.

Foto:

Mat & dryck2008-11-24 10:15

Medan vårsolen ännu lyste hade jag den stora förmånen att hamna hemma hos familjen Imparato vid Amalfikusten i södra Italien. De drev inte bara det förtjusande lilla pensionatet La Vecchia Quercia (den gamla eken) och framställde prisbelönta viner. De odlade dessutom hasselnötter.

Jag kände mig lite dum. Hade inte ens tänkt på att hasselnötter odlades överhuvudtaget och kunde inte föreställa mig att de växte precis som i våra äppelodlingar. Men det gjorde de. Och som hassellundarna doftade!

Fulla av E-vitamin

Förutom en rasandes grann och vilsam utsikt bjöd huset även på enastående långsamlagad italiensk mat. Med massor av hasselnötter i. Har varken förr eller senare smakat något som haft samma intensiva och pikanta nötarom. Totalt oemotståndligt.

Då om inte förr fick jag klart för mig att det är dags att tänka om. Betrakta nöten som en krydda, smaksättare och konsistensgivare. Inget onödigt måste som hamnar i ett övergivet fat på julafton när det materiella habegäret vunnit över lusten att gå loss med nötknäpparen.

I tusentals år har människan knäckt hasselnötter, och det av en anledning. De är fulla av nyttigt fett (konsumera med måtta) och livsviktiga proteiner. Dessutom är de en kanonbra källa för att få i sig E-vitamin.

Crunch och stuns

Enda nackdelen med hasselnötter är att man måste vara grymt försiktig. Det är en av de allra värsta bovarna när det gäller födoämnesallergier, och folk kan faktiskt dö av minsta flisa. Helst ska man inte ens ha dem i samma rum som en allergiker.

Undvik hasselnötter på bufféer och fråga om middagsgästerna tål nötter innan ni ger er på de här recepten. Var noga med att skölja skärbrädor och knivar.

Annars är det fritt fram för att pigga upp allt från salladen till frukostgröten med en liten näve hasselnötter. Överallt där det behövs lite crunch och stuns. Himla bra mellanmål dessutom.

Rostar man dem sedan en liten stund i stekpannan eller ugnen får de en extra skön kick och smakar plötsligt så förunderligt mycket mer. Nästan som i Italien.

Kycklingpaket med hasselnötsost och rostad paprika

4 portioner, 1 timme

Härlig vinterrätt som jag kom på en rastlös kväll. Duger både till fest och till vardags.

50 g hasselnötter

2 röda paprikor

150 g god ädelost, t ex ädelblå från Skärvången

4 kycklingfiléer

1/2 kruka basilika

4 kvistar rosmarin

salt

nymalen svartpeppar

4 skivor rökt skinka, t ex Tvärnö eller Schwarzwald

olivolja

eventuellt lite vitt vin eller sherry

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de får fin färg och börjar dofta. Grovhacka.

Rosta paprikorna under grillelementet i ugnen på 250 grader tills de mörknar runt om, vänd då och då. Lägg i plastpåse, knyt om och låt svalna i en kvart. Dra sedan av skalet och kärna ur. Dela varje paprika i två halvor.

Skär fyra skivor av osten, cirka en halv centimeter tjocka. Placera osten i fickan i kycklingfiléerna (du kan behöva fördjupa snittet något). Strö över generöst med hasselnötter, men spara lite. Lägg en paprikahalva ovanpå och peta in ett par rejäla basilikablad och en rosmarinkvist, som med fördel kan användas för att "tråckla" ihop köttet. Salta och peppra. Linda runt en skinkskiva, fäst med tandpetare om det behövs.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Bryn kycklingpaketen på båda sidorna, två i taget, tills de får fin färg. Lägg paketen i en ugnsfast form. Vispa ur stekpannan med en skvätt vatten eller vin och slå över kycklingpaketen. Strö över resten av nötterna. Kör in i ugnen i 150 grader i cirka 15-20 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt, utan att bli torr.

Servera med parmesanslungad tagliatelle eller en sallad.

Sallad med ugnsbakade rotfukter, hasselnötsdressing och rökt skinka

4 portioner

Nu när tomaterna börjar tappa smak får man ta till annat till salladen. Fyller du ut med dinkel, linser eller matvete blir det en hel middag.

1 dl hasselnötter

1 dl hasselnötsolja, valnötsolja eller kallpressad rapsolja

1 msk balsamvinäger

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

3 palsternackor

3 morötter

1/2 rotselleri

3 vitlöksklyftor

olivolja

rosmarin

1 påse rucola eller valfria salladsskott

4 skivor rökt skinka (hoppa över för vegovariant)

2 färska fikon

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de får fin färg och börjar dofta. Grovhacka. Blanda olja, vinäger, salt, peppar, dijon och honung. Blanda i nötterna och smaka av.

Skala rotfrukterna och skär i stavar eller klyftor. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem lite med ett knivblad. Sprid ut alltsammans i en långpanna. Ringla över lite olivolja och stick ner ett par rosmarinkvistar. Blanda ordentligt. Rosta i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills rotfrukterna mjuknat. Rör om då och då under tiden.

Fördela rucola eller salladsskott på fyra assietter. Toppa med rotfrukter och slå på hasselnötsdressingen. Riv över skinka. Dela fikonen i halvor och lägg en halva på varje fat. Dra ett tag med pepparkvarnen över alltsammans och servera.

Italiensk panforte med hasselnötter

Klassiskt italienskt godis som känns helrätt så här när julen börjar nalkas. Här får det stuns och smak av hasselnötter, man kan även blanda i lite torkad frukt.

200 g hasselnötter

1 tsk malen koriander

1 tsk kanel

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen muskot

1 dl vetemjöl

1 tsk nymalen svartpeppar

2 apelsiner, helst ekologiska

2 citroner, helst ekologiska

1 1/2 dl strösocker

4 msk honung

150 g mörk choklad (70 %)

florsocker

Klä en fyrkantig form, cirka 18x20 cm, med bakplåtspapper.

Rosta nötterna på en plåt i 150 grader i 7-8 minuter. Häll dem på en handduk och gnugga så att det mesta av skalet lossnar. Hacka hälften. Lägg både hackade och hela nötter i en bunke tillsammans med kryddorna och mjölet.

Tvätta citrusfrukterna och riv ner skalet i bunken. Blanda.

Smält sockret och honungen långsamt i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen bruten i bitar. Rör ner nötblandningen i kastrullen.

Bred ut smeten i formen så gott det går. Grädda i ugnen i 150 grader i cirka 20-30 minuter. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen. Pudra över florsocker och skär upp i smala bitar.

Förvaras i lufttät ask. Kalasgott julgodis men också en trevlig julklapp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!