Ogräs är gott!

Nässlorna plockades på morgonen bakom växthuset, kirskålen finns lite varstans i trädgården. Äggen är nyvärpta och kommer från egna hönor.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-11-24 16:28

Supernyttig mat alltså, men framför allt väldigt njutbar. Platsen är ett favoritställe: Trädgården och växthuset hemma hos Maria Ericson och Kjell Andersson på Gölja gård utanför Söderköping. Här jagar katten Märta en flaxande höna, tuppen struttar högdraget omkring i vårsolen och S:t Bernhardshunden Amos håller ett lojt vakande öga på oss.

Kravmärkta odlingar

Förutom det egna företaget i natur- och trädgårdsterapi driver Maria och Kjell också pensionat i Söderköping.

Hem till dem har Katarina Emilsson kommit med lite mer råvaror och recept. Katarina har kravmärkta odlingar i Mogata där hon odlar ett hundratal olika grödor. Hon märker tydligt ett kraftigt ökat intresse för ekologiska och närodlade produkter hos mycket medvetna konsumenter. För miljöns skull, förstås, men också för att lokal nyskördad mat kan ge nya dimensioner och smaker.

- Att äta när det är dags, att få längta till säsongens mat. Att veta att snart är det sparris och sedan kommer jordgubbarna.

Fräs kirskål i olja

Men kirskål? Denna förhatliga trädgårdsgäst?

Kirskålen var en grönsak som fördes in av munkar i det här landet, får jag veta. Kirskål till exempel fräst i lite olivolja tillsammans med vitlök och pinjenötter lär vara en delikatess.

- Se positivt på det gröna du har. Kirskål är rik på c-vitamin, och nässlor har höga halter av järn och vitaminer. Vildväxande örter är rena kosttillskotten, säger Katarina som själv torkar nässlor och mixar dem till ett pulver som hon strör över maten.

RECEPT
Ogrässoppa

4 portioner

När du plockar nässlor och kirskål: plocka de späda bladen och inte för nära trafikerade vägar.

2 l färska nässlor/kirskål

1 tärning örtbuljong

1 liter vatten

1/2 tsk örtsalt

2 krm vitpeppar

3 msk vetemjöl

1 dl mjölk

1/2 dl finklippt gräslök

Skölj nässlorna/kirskålen noga och packa hårt i en kastrull. Häll på ungefär 1 liter vatten. Koka upp och låt koka under lock i 5 minuter. Häll av kokspadet men spara det. Där finns mycket smak, mineraler och vitaminer.

Lägg tillbaka nässlorna i kastrullen. Mät upp spadet och späd med vatten till liter vätska. Häll spadet över nässlorna/kirskålen, tillsätt salt och peppar. Låt soppan koka i 5 minuter.

Rör ut vetemjölet i mjölken. Häll i soppan under omrörning. Koka upp och låt småkoka i ett par minuter. Stäng av värmen och rör i gräslöken.

Servera soppan med ägghalvor. En klick crème fraiche är också gott till. Och kanske ett gott bröd.

"5-minutersbröd"

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 dl olivolja

9 dl ekologiskt vetemjöl

Smörj två brödformar. Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet, oljan och saltet. Rör i hop degen under 5 minuter. Låt jäsa i 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela den i två delar och lägg i formarna och jäs ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader.

Gratäng på sparris och färskpotatis

4 portioner

10 kokta små färskpotatisar, kalla

200 g grön sparris, förvälld 1 minut (inte mer!)

2 dl lättcrème fraiche

6 msk lätt mjukost 4 %

1,5 msk hackad dill

1,5 msk hackad gräslök

1 tsk rivet citronskal + salt och peppar

Sätt ugnen på 225 graders övervärme. Skiva potatisen och skiva sparrisen på snedden och lägg i ugnsfast form. Blanda crème fraiche, ost, dill och gräslök. Smaksätt med citronskal, salt och peppar. Skeda såsen över potatisen och gratinera i ugnen ca 10 min tills potatisen fått fin färg. Några hela sparrisar överst på gratängen blir extra snyggt.

Rabarberpaj

4 portioner

Det här är rabarber, vaniljsås och maräng på en och samma gång! Rabarbern har drivits fram extra snabbt genom att odlas i en hink som täckts kalla nätter.

Rabarberkompott:

300 g rabarber

11/2 dl vatten

3/4 dl socker

Skölj och skär rabarbern i 2 cm långa bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk. Häll över i en skål och låt kallna.

Pajdeg:

4 dl vetemjöl

150 g kallt smör

3-4 msk vatten

Blanda mjöl och smör i en matberedare (eller för hand) till en grynig massa. Tillsätt vatten. Klä en ganska låg pajform med degen, grädda den i 225 grader tills den fått lite färg. Häll sedan på ett lager väl avrunnen rabarberkompott och täck kompotten med en god vaniljsås.

Marängsmet:

2 äggvitor

1,25 dl socker

Vispas till en fluffig marängsmet, som man sedan breder utöver vaniljsåsen. Grädda pajen i 175 grader i cirka 15 minuter.

Lavendelskorpor

ca 40 stycken

Gott till kaffestunden.

100 g sötmandel

100 g smör

1,5 dl strösocker

ca 4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 ägg

3 msk lavendelblommor ­(torkade)

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Hacka mandeln och blommorna och blanda dem med mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta in den torra blandningen i smeten tillsammans med ägget. Gör två rullar av degen och platta ut dem med handen. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.

Tag ut skorporna och låt dem svalna något. Skär skorporna till önskad storlek och sätt dem i ugnen ytterligare 15 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!