En riktigt bra extra jungfru(virgin, vergine)olivolja är smakrik men rund, har friska gräsigt gröna toner i doft och smak med tilltalande lite kryddig slutkläm. Dessutom bör allt vara i harmoni med vartannat.
Av de provade kommer italienska årgångsoljan 2008 Grappolini Novello olio extra vergine di oliva närmast. Oljan är verkligen läcker och en av mina personliga favoriter bland de provade, alldeles oavsett växtplats.
Är inte dyrast, men kostar ändå en rejäl slant. Perfa att piffa upp goda sallader med, eller doppa bröd i.
Novello får i Italien bara göras under skördekampanjens första tio dagar och är alltid lika eftertraktad av entusiasterna. Och de är många...
Hos de stora butikskedjorna är italiensk olivolja vanligast, följt av spansk och grekisk.
Därför har vi också provat flest av dem.
Men jag skulle inte vilja råda ens min värsta ovän att köpa svindyra Grappolini Toscano IGP. Visserligen ytterst smeksam mot gommen, men kostar hiskeliga 331:60 per liter. Säljs i pytteflaska à 25 cl.
Då är storsäljaren Zetas Casa di Luca selezione speciale betydligt bättre köp för 93:97 per liter. Bra grönska och gräsighet. Frisk och med tilltalade kryddighet.
De ofiltrerade oljorna ger ännu mer kraft, doft och smak än de flesta filtrerade. Lite väl mycket, tycker nog den som inte prövat tidigare, eller är nybörjare när det gäller olivolja.
Men ta då och prova ganska "snälla" Bengt Frithiofsson extra virgin olive oil non filtrato! Mjuk och rund, men ändå mycket smakrik. Dessutom rätt kraftfull. Bra instegsmodell för ofiltrerad olja, literpriset 190 kronor till trots.
Allt är häftigtSjälv skulle jag hellre välja dundret Grappolini Agricolto ofiltrerad. Allt är häftigt. Harmonin också, tack och lov. Trettio kronor högre literpris än Frithiofssons olja.
Fast mest prisvärd av de ofiltrerade, ja alla de provade oljorna, är Il Mosto di Piccardo & Savorè. Stor, rund, god och pepprig smak till det facila literpriset 103 kronor.
All ofiltrerad olja är grumlig, och ska så vara. Det hjälper således inte att låta flaskan stå framme på heltid. Då härsknar den dessutom i förtid.
Bästa grekiska oljan av de provade är Bengt Frithiofssons. Visserligen är Fontanas en 50-lapp billigare i literpris, men i det närmaste smaklös. Som matlagningsolja duger den dock gott.
Samma sak gäller spanska Carbonell selección especial. Trots provningens näst billigaste literpris är den ingen hit smakmässigt.
Jag väljer betydligt hellre Ybarra aromatisk eller Ybarra fruktig, i all synnerhet det senare. Extremt kraftfull, fullt jämförbar smakmässigt med de italienska ofiltrerade.
Valdes genom lottningTre valdes genom lottdragning, annars skulle naturligtvis den STORA matkedjans eget märke också funnits med. Bara tre, eftersom det inte finns många sorter att välja mellan i dagsläget, märkligt nog.
Garantoljan är bara att glömma. Aggressiv smak i kärvt pepprig stil. Njet!
I den andra änden av skalan hittar vi vrålsnälla Zeta. Saknar allt vad karaktär heter. Smaken är lätt, gräsig och rund.
BioLevante är klart bästa ekoköp i ganska kraftfull, lite kryddig men ändå harmonisk stil.
Varför inte göra en egen olivoljeprovning tillsammans med några goda vänner? Olja, vatten, bröd och glas är allt som behövs. Välkommen in i oljesmakernas rike!