Om att rensa taggar

Taggar, porlager, fötter, hatthud... hur mycket ska man rensa bort på en svamp egentligen? Svampexperten reder ut.

Taggarna på en taggsvamp som de här - ska de bort, eller?

Taggarna på en taggsvamp som de här - ska de bort, eller?

Foto: Magnus Källberg

Mat & dryck2009-09-29 13:14

Hej! 

Jag undrar om man ska rensa bort taggarna på taggsvampen när man ska steka den?

/Gunilla

Hej Gunilla!

Om du vill kan du borsta bort taggarna på taggsvampen, men det är knappast nödvändigt av smakskäl. Jag brukar själv bara borsta bort taggarna på större fruktkroppar. Det ser kanske lite trevligare ut om det inte är massor av taggar i anrättningen.

Det som man tar bort från svampar vid rensningen är först och främst jord och andra främmande saker, t.ex. barr och sniglar. Sen bör man inte använda sådana delar av svampen som är mycket angripen av insektslarver, det som man ofta kallar maskar.

Annat som man kasserar är den sega foten hos vissa arter, t.ex. nejlikbroskskivling och stubbsvampar som rökslöjskivling. Den sega foten hos stolt fjällskivling är dock bra att torka och göra svampmjöl av till smaksättning.

Den slemmiga hatthuden hos smörsopp och citrongul slemskivling (citronslemskivling) bör också avlägsnas. Men ska sanningen fram så har jag själv aldrig testat att låta hatthuden sitta kvar, så jag har ingen erfarenhet av hur dåligt resultatet blir.

Nedersta delen av foten brukar man ta bort på vissa arter eftersom den kan vara besk, träig eller mindre lämplig av någon annan anledning. Detta gäller t.ex. svart trumpetsvamp och citrongul slemskivling.

När det gäller rören på soppar så tar jag själv bara bort rören på äldre soppar när porlagret är väldigt "svampigt" och kanske lossnar lätt eller är angripet av insektslarver.

Detta var några råd om rensning, men det är man själv som avgör vad som ska tas bort eller inte.

Hälsningar

Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!