Omelett på italienska

Alla länder har sina omelettraditioner. I Frankrike ska omeletten vara krämig och inte ha ett enda spår av stekyta. I Italien gäller raka motsatsen. Den italienska fritatan gräddas på båda sidor och blir mer kompakt.

Italiensk omelett. Den italienska omeletten, kallad fritata, steks på båda sidor och blir mer kompakt än den franska.Bild: DAN STRANDQVIST

Italiensk omelett. Den italienska omeletten, kallad fritata, steks på båda sidor och blir mer kompakt än den franska.Bild: DAN STRANDQVIST

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2004-04-07 09:27

För att lyckas med en italiensk fritata är en teflonpanna att rekommendera. Omeletten får inte fastna i pannan, utan ska hela tiden flyta lätt i stekfettet. För att lyckas med det använder man lika delar olivolja och margarin som förenar goda stekegenskaper med den rätta italienska smaken.

Fritata med grönsaker
4 personer
6 ägg
2 kokt potatis
1 liten gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
100 g oliver
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar
margarin+olivolja till stekning

1. Riv de kokta potatisarna grovt. Skala och hacka den gula löken fint. Skär paprikorna i små bitar och se till att oliverna är kärnfria. Vispa upp äggen med några matskedar vatten.
2. Blanda grönsaker och äggsmet. Krydda med några finhackade blad basilika, pressad vitlök samt salt och svartpeppar.
3. Hetta upp en stekpanna, gärna teflon eller liknande och lägg i fett. Slå i smeten och rör i pannan med en träsked den första minuten. Byt träskeden till en långsmal stekspade och låt fritatan grädda färdigt. Se till att den inte fastnar.
4. Lägg ett lock över pannan och vänd hela paketet. Låt fritatan glida ner i pannan så att även andra sidan blir gräddad. Servera fritatan med extra grönsaker och kryddor som garnering.Fritata kan antingen göras i portionsstorlek eller som en stor som delas i tårtbitar före servering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!