Östgötasmak

Vilken är egentligen den östgötska landskapsrätten? Svaret är: det finns många kandidater.

Mat & dryck2008-11-24 16:28

Som landets ärtodlarlän nummer ett kan vi stolt framhålla vår gröna ärtsoppa. Å andra sidan, vita saltgurkor finns bara här, så de är unika. Och gäddan, Östergötlands landskapsfisk, skulle också kunna få hedersplatsen.

Det här är traditionella recept på våra finaste östgötska råvaror. Ett par recept ur boken "Östgötamat" av Katarina Gladh och Inga Wallenquist.

Östgötsk grönärtsoppa

4 personer

200 g lättrimmat fläsk i tärningar

1 dl rotselleri

5 dl buljong

2 dl torkade gröna ärter

1 msk smör

2 msk vetemjöl

7 dl mjölk

2 msk hackad persilja

salt, mald vitpeppar

eventuellt 1 dl grädde

Skölj och blötlägg ärterna över natten. Fräs fläsket och rotsellerin i smör i en kastrull. Pudra över mjöl och rör om samt häll på buljongen. Tillsätt ärterna och låt soppan koka sakta under lock tills de är mjuka, 1-1,5 timme.

Tillsätt mjölken och persiljan och låt allt koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt med grädde.

Östgöta saltgurka

Ett familjerecept från Askeby vid sekelskiftet, förmedlat av Per-Olof Juhlin, Ljungsbro.

1 kg smågurkor

2 msk dillfrö eller krondill

20 svartvinbärsblad

1 liter vatten

1 1/4 dl grovt salt (motsvarar 3/4-1 dl fint bordssalt)

1 msk socker

Tvätta gurkorna väl och stick dem med en sticka eller gaffel. Lägg gurkorna varvvis med dillfrö eller krondill och vinbärsblad.

Rör samman lagen tills dess salt och socker löst sig. Häll lagen över gurkorna tills de täckts helt. Lägg en tallrik eller tyngd över gurkorna så att de trycks ned i lagen. Efter ett par dygn är gurkorna klara, så att man kan börja smaka på dem.

Hilmas gäddfärs

Efter Hilma Jonsson, kokerska på Olivehult i början av 1900-talet.

475 g gäddfilé (ca 1 1/4 kg hel gädda)

2 tsk salt

1 krm vitpeppar

ca 375 g smör

6 små ägg (eller 5 normalstora)

1 dl vetemjöl

3 1/2 dl gräddmjölk

Mal fiskfiléerna två gånger i köttkvarn eller kör i matberedare. Tillsätt salt och peppar.

Rör färsen kraftigt och arbeta in mjukt matfett. Tillsätt ett ägg i sänder.

Rör ut mjölet i mjölken och späd försiktigt med vätskan.

Skulle färsen skära sig ställer man skålen i varmt vatten och rör kraftigt. Koka ett prov. Smaksätt med mera salt och peppar om det behövs.

Fyll en smord och bröad form till tre fjärdedelar med färsen, gärna en hög form med hål i mitten. Täck formen med lock eller folie. Grädda färsen i vattenbad i 175 grader, cirka 1 timme.

Servera gäddfärsen med kräftstjärtstuvning eller räkstuvning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!