Östgötsk matkonst med känsla

I lördagens Corren kan du läsa omLinköpings egen kändiskock, Carl EmilHagdahl och om Ann-Marie Bardler Weibe,som nyligen fick utmärkelsen 2004 årsHagdahlskock. Här bjuder vi på ett parrecept i Hagdahls anda.

Mat & dryck2004-02-12 14:04

Petits-choux med gubbröra

5 hårdkokta ägg
2 råaäggulor
6 ansjovisfiléer
1 liten finhackad gul lök
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök

1. Svetta löken och låt kallna.
2. Finhacka ansjovisen.
3. Finhacka de hårdkokta äggen och blanda med den råa äggulan.
4. Blanda ansjovis, lök och örter med äggen.
5. Fyll små petitchouxer(profiterolles) med röran och garnera med bladpersilja.

Om du inte vill göra petitchouxsmeten så är de halvfabrikat som finns att köpa ett utmärkt alternativ.

Knäckebröd, 60 små kakor

25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk anis
1 tsk fänkål
4 1/2 dl grovt rågmjöl
ca 2 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke.Häll på det ljumma vattnet och lös upp jästen.
2. Tillsätt salt, stött anis och fänkål och de båda mjölsorterna. Arbeta samman allt till en smidig deg.
3. Låt degen jäsa 40 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i bitar. Forma den till runda bullar och platta ut dem något. Täck och låt dem jäsa ytterligare 25 min.
5. Kavla ut bullarna till runda mycket tunna kakor ca 5 cm i diameter och lägg på plåt. Använd en kruskavel och kavla några gånger på plåten. 6. Grädda kakorna i 275° ugnsvärme 4-5 min.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!