Kan vin gjort av björksav från nordvästra Östergötland vara annat än turistfälla av värsta slag? Svarat är ett rungande ja.
I all synnerhet som priset för läckerheten är modest med tanke på att det rör sig om ett småskaligt försök.
Det var inte utan att jag log lite snett, när reportaget lästes om deltids- och heltidsbönderna i Holavedens Handelshus som samlat in cirka 1 000 liter björksav för att göra vin. Turistfälla, värsta slag, typ.
När det sedan framkom att det var skicklige vinmakaren Hans Riese (med bland annat relanseringen av Knutstorp sparkling på sitt samvete) som var vinmakare och hela klabbet skickats till Grythyttan Vin, stegrades intresset.
Förmodligen ändå så dumdyrt att ingen har råd att köpa det ändå. Journalisten inom mig är misstänksam.
Nu har 2005 Holaveden Björkvin lanserats i monopolets beställningssortiment med varunumret B70000 till priset 96 kronor.
Vinet, för visst är det ett sådant, har mycket speciell doft och smak. Men mycket bra och god. Syran balanserar perfekt den relativt dominerande och lite tunga smaken. Ungefär som ett välgjort vin av druvorna pinot planc eller pinot gris från franska Alsace.
Placera det bredvid några sådana i en blindprovning, och vinförståsig-påare skulle klia skallarna av förtvivlan.
Serveras kallt, men absolut inte med is eller citron, som baksidesetiketten föreslår. Det vore att förstöra hela rasket. Att jag sedan också tror att vinet blir ännu bättre med sex månaders lagring, är en helt annan, och roligare, femma.
Definitivt mycket prisvärt och en kul lokal julklapp till den vinintresserade.