4 portioner, 60 minuter
Suverän husmanskost som jag piffat till en aning. Syran från äpplena gör hela rätten.
4 syrliga äpplen
75 g hasselnötter
200 g rökt sidfläsk
2 små gula lökar
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl standardmjölk
3 ägg
färsk timjan
Värm ugnen till 225 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt eller i långpanna i ett par minuter tills de får lite färg och börjar dofta. Pass på så att de inte bränns, det går fort!
Skär bort svålen på fläsket och tärna resten ganska smått. Skala lökarna och skiva i tunna halvmånar. Skala och kärna ur äpplena och skär i klyftor. Strö ut alltsammans i en långpanna. Kör in i ugnen i 225 grader i cirka 15-20 minuter eller tills fläsket blivit lite brynt.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Häll i resten av mjölken, vispa och knäck sedan i ett ägg i taget. Slå smeten över fläsket, äpplena och löken. Strö över grovhackade rostade nötter och färsk timjan. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.
Servera med lingonsylt eller väldigt gärna Björnekullas lingonsalsa med chipotle.