Påskbord på nytt vis

Påskbord, då tänker vi väl oftast på sill ­­och ägghalvor, på köttbullar och prinskorv. Här kommer recept på helt andra rätter som kan ge påskbordet nya favoriter. Recepten passar under hela påsken och förstås även till andra middagar.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 16:02

Marie Lönneskog Hogstadius från Hushållningssällskapet och Hanna Karlsson, elev på hotell- och restaurangprogrammet vid Dackeskolan i Mjölby träffades hemma i Maries kök i Hogstad och lagade spännande vårmat.

Chèvretäckt kycklingfilé
4 port eller 10 bufféportioner

En underbart god rätt som är enkel att förbereda. Ställ in i ugnen när gästerna har kommit.

600 g kycklingfilé

smör eller margarin till stekning

salt och peppar

½ dl saft av citron och/eller lime

200 g chèvreost i bit

2 dl crème fraiche

50 g ruccolasallad

salt, peppar

6-8 soltorkade tomater

sesamfrön

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Bryn dem i matfett i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg kycklingbitarna i en ugnssäker form. Häll över citron- och limesaft. Blanda chèvreosten med crème fraiche och ruccola med till exempel mixerstav och smaksätt med salt och peppar. Blanda i strimlade soltorkade tomater. Bred krämen på kycklingbitarna och strö över sesamfrön. Gratinera i nedre delen av ugnen i 200°C cirka 20 minuter eller tills köttet är genomstekt. Servera med pressad potatis, ugnsstekta rotfrukter (kålrot, morot, palsternacka) och en blandad sallad.

TIPS! Byt gärna kycklingfiléerna mot laxfilé.

Ceviche med färsk lax
4-6 förrättsportioner eller 8-10 bufféportioner

En färgglad och läcker förrätt eller frisk och fräsch nyhet på påskbuffén! För den som är mindre förtjust i de vanliga laxvarianterna kanske den här går hem?

200 g laxfilé (skinn och benfri)

saft av 2 limefrukter

saft av 1 citron

1½-2 msk thaichilisås

2 msk rapsolja

½-1 tsk salt

1-2 vitlöksklyftor

3 salladslökar

1 röd paprika

1 orange paprika

1 mogen avokado

1 burk à ca 400 g mango i skivor (ca 250 g

mangokött)

salt, peppar

Skär fisken i kuber, 1/2 cm stora. Fisken bör ha varit fryst före tillagningen. (Viss fisk kan innehålla parasiter eller binnikemask som dör vid upphettning till minst 70 grader eller om den fryses vid minst -20 grader under minst 24 timmar. Gäller fisk som ska gravas, marineras eller kallrökas.) Blanda saften av lime och citron med thaichilisås, olja och salt till marinad. Pressa i vitlök. Lägg fiskkuberna i marinaden. Låt stå i kylskåp ca 30 minuter.

Skölj, ansa och strimla salladslöken. Skölj, kärna ur och skär paprika i bitar. Låt mangon rinna av och skär i bitar. Skala, kärna ur och skär avokadon i bitar. Blanda grönsakerna och mangobitarna med laxmarinaden. Smaka av med salt och eventuellt peppar. Servera i små glas.

TIPS! Det går även att använda rökt lax.

Sparrismousse med skaldjur
4-6 portioner

200 g fryst sparris

1/2 dl vispgrädde

2 gelatinblad

salt och vitpeppar

50 g skalade, hackade räkor

50 g hackade kräftstjärtar

1 hårdkokt finhackat ägg

1 tsk finhackad dill

Lite saft av citron

Garnering:

kräft- och räkstjärtar

röda mangoldskott, ärtskott, machésallad

Koka den frysta sparrisen enligt anvisning på förpackningen. Låt sparrisen rinna av, spara cirka 3-4 msk av sparrisspadet. Torka sparrisen lätt med hushållspapper och finfördela den sedan i. en mixer eller matberedare. Vispa grädden lätt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Värm det sparade sparrisspadet i en liten kastrull, krama ur gelatinbladen och smält dem i vätskan.

Rör först ner det smälta gelatinet i den mixade sparrisen och sedan den lättvispade grädden och rör försiktigt. Vänd ner skaldjur, ägg och dill. Pressa i lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Blanda väl. Fyll små koppar, glas eller skålar med moussen och ställ kallt tills moussen stelnat, 2-3 timmar.Garnera sedan med räkor, kräftstjärtar, röda mangoldskott, ärtskott och lite machésallad.

Vårsallad på fat
Ca 12 port

1 påse machésallad

1 påse babyspenat

1 påse ruccolasallad

1 förpackning ärtskott

1 1/2 msk rapsolja

2 msk vinäger, gärna vit balsamvinäger

salt, peppar

1 röd lök i skivor

1 burk kidneybönor, avsköljda

10 soltorkade tomater i olja, hackade

Skölj salladsorterna och ärtskott och låt droppa av. Plocka bort eventuella vissna delar. Blanda salladssorterna på ett stort, platt uppläggningsfat.

Blanda rapsolja, vinäger, salt och peppar till dressing. Lägg lökskivorna i dressingen och låt marinera en stund.

Fördela marinerad lök, kidney- bönor och tomathack på salladen.

Ägg i bröd
1 paket jäst

5 dl vatten

4 msk rapsolja

1 tsk salt

3 dl (180 g) fullkorn dinkelmjöl

10 dl (600 g) siktat dinkelmjöl

12 ägg

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37°C). Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl (men spara 1 dl av det siktade mjölet till utbakningen). Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Låt den jäsa i bunken 30 minuter.

Dela degen i två delar och forma dem till cirklar. Skär eller klipp öppningar för äggen. Tryck försiktigt ner äggen i öppningarna.

Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Grädda i 200°C i 15 minuter, sänk där-efter värmen till 175°C och grädda ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

TIPS! Bröden går att frysa.

Lättkläckta äggbakelser
Ca 12 stycken

500 g mandelmassa

1 äggvita

1 helt ägg

½ burk lemon curd

1 äggula

2 dl visp- eller mellangrädde

Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan och det hela ägget till en jämn smet. Fördela smeten till 12 runda, platta bakelsebottnar på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i 200°C, cirka 8 minuter eller tills bottnarna fått fin färg. Låt svalna.

Rör samman lemon curd och äggulan försiktigt. Bred blandningen på bottnarna och lägg dem på ett uppläggningsfat. Vispa grädden och bred den på bakelserna. Så vips, ett fat med stekta ägg, eller?

Tips: servera gärna med en fräsch fruktsallad.

Till sist, ett äggrecept (vad annars?) från äggproducenten Anders Rosén på Fylla gård utanför Vadstena.

Äggagott a lá Fylla
4 personer

8-10 hårdkokta ägg

2 knippor dill

1 kg oskalade räkor eller 4 hg skalade

cayennepeppar

75-100 gr smör

1/2 formfranska

Räkstuvning

4 personer

1 1/2 msk margarin eller smör

2 msk vetemjöl

3 dl mjölk eller grädde

salt, vitpeppar (dill, cayennepeppar)

Stuvningen: Smält fettet, rör i mjölet. Späd med vätskan, och koka några minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt klippt dill och ytterst lite cayennepeppar. Rensa räkorna och lägg dem i stuvningen. Låt alltsammans bli varmt, men koka inte för då blir räkorna sega.

Hacka äggen och lägg i en smord ugnsfast form. Gröp ur innehållet ur en halv formfranska. Smält 75 till 100 gr smör. Häll räkstuvningen över de hackade äggen, smula brödet över och avsluta med smält smör. Smaksätt med cayenne. Ugn 225 grader, cirka 15 min.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!