Grunden för helgfirande med familj och vänner är att välja mat som så många som möjligt tycker om. För många alternativ kostar mer än det smakar, och som alltid är all helgmat som godast före helgen och mer eller mindre ointressant efter den.
TraditionDet traditionella påskbordet grundar sig, liksom julbordet, på det svenska smörgåsbordet. Sill, ägg, Janssons frestelse, skinka eller kalkon, småvarmt och något att avrunda med.
Kokar man ihop påskbordet till en trerätters middag kan det bli ett vårläckert sill- och äggfat med späda blad och primörgrönsaker att inleda med.
Till varmrätten helstekt fläskfilé fylld med örter och silkeslen primörlökssås smaksatt med färsk salladslök och gräslök. Avrunda med citronfrisk cheesecake toppad med hackade bär och riven choklad.
Allt är lättlagat, går till stora delar att förbereda och inte minst, har det rätta påskutseendet.
Passar alltidAndra rätter som alltid passar på påsken är lammstek och lax antingen den är varm, rökt eller gravad. Gillar man inte sill kan man ta rökt lax i förrätten och känns det fel med fläskfilé kan man ersätta den med kalkon- eller kycklingbröstfilé.
Däremot ska man vara försiktig med mörkt kött till påsk, lammet undantaget. Påskhelgen är ljusets helg och det ska märkas på valet av mat.
DekoreraKvistar med skott och videkissar liksom fjädrar och dun i allmänhet är roliga detaljer på påskbordet. Vårblommor som tulpaner och liljor likaså. Försök plocka ihop porslin och dekorationer i vårens färger och låt finservisen stå kvar i skåpet. Med fantasin i högsätet blir påskbordet så mycket roligare.
Påskfat med ägg och sill
För 4 personer (receptet kan räknas upp om man blir fler)
250 g neutralt inlagd sill, exempelvis löksill eller 5-minuterssill
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
1 liten burk röd rom till garnering
6 ägg
1 påse blandade blad
8-10 körsbärstomater
dill
1. Lägg äggen i en kastrull och slå på kallt vatten. Koka upp och beräkna koktiden till 8 minuter från det att vattnet börjar koka. Spola av äggen i rikligt med kallt vatten. Skala äggen och dela dem i halvor på längden.
2. Låt sillen rinna av i sil placerad över skål. Blanda marinaden av crème fraiche och majonnäs. Smaksätt först med hackad dill och gräslök sedan med en matsked lag från sillen. Marinaden får inte bli lös och rinnig. Skär sillen i bitar och blanda den med marinaden. Så här långt kan man förbereda i god tid.
3. Fördela ett lager av salladsblad i olika färger och former på ett fat. Klicka ut sillen. Placera ut ägghalvor vid sidan av sillen och garnera med halva körsbärstomater, röd rom och dill.
Helstekt fläskfilé med örter och primörlökssås
För 4 personer (receptet kan räknas upp om man blir fler)
700 g fläskfilé
1 msk av vardera hackad persilja, gräslök och timjan
salt och peppar
smör och rapsolja
Till såsen:
2 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 tsk veg. buljong i pulverform
1 msk konc. kycklingfond
1/2 msk smör
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 dl fint hackad salladslök
2 msk fint hackad gräslök
Att äta till:
grön sparris
rädisor
blandade blad
ugnsrostade potatishalvor
1. Putsa bort synligt fett från köttet. Snitta upp det på längden likt ett korvbröd. Fyll snittet med hackad persilja, gräslök och timjan. Bind ihop med bomullsgarn. Salta och peppra utsidan och bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja.
2. Efterstek köttet i en ugnsfast form i 175 graders ung i 15 minuter. Ta ut köttet och linda in det i folie. Låt det sedan ligga i rumstemperatur i 10 minuter innan det packas upp, garnet tas bort och köttet skivas upp.
3. Koka upp vatten, vin och grädde till såsen. Smaksätt med buljongpulver och fond. Koka upp, red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter.
4. Hacka och smörfräs salladslöken i en kastrull. Vänd ner salladslök och hackad gräslök i såsen. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg upp och garnera med lättkokt grön sparris, halva rädisor och blandade blad. Ugnsrostade potatishalvor (15-20 minuter i 175 graders ugn) är gott till.
Cheesecake med lemon curd, bär och riven choklad
8-10 bitar
18 digestivekex
100 g smör
Till fyllningen:
3 ägg
2 dl florsocker
500 g philadelphiaost
1 dl lemon curd
Till garnering:
färska jordgubbar och/eller physalis
riven mörk choklad
florsocker
1. Bryt ner digestivekexen i en matberedare och kör till smulor med kniven monterad. Alternativt stöt kexen i mortel. Arbeta snabbt ihop smulorna med rumstempererat smör till en slät deg.
2. Tryck ut smuldegen i en pajform med löstagbar kant och cirka 25 centimeter i diameter.
3. Vispa ägg och florsocker till pösigt smet. Tillsätt lemon curd och philadelphiaost. Vispa ihop allt till en klumpfri smet. Häll smeten över smuldegen i formen och grädda av i nedre delen av 175 graders ugn i cirka 40-45 minuter.
4. Låt cheesecaken svalna. Den kan verka lös till en början med stelnar snabbt när den kallnar.
5. Ta kakan ur formen. Skölj och skär jordgubbarna i bitar. Lägg dem över kakan och avsluta med att riva över mörk choklad samt sikta över någon matsked florsocker. (TT Spektra)