Vegetarisk mat ska alltid anpassas till vad naturen ger, vilket inte är något problem så här års.
Blomkålen kostar inte många kronor och med en mild sås kokad på grädde, vatten, strimlad purjolök och lite grönsaksbuljong i flytande eller pulverform lockas de fina smakerna fram.
Den som vill kan även ha lite riven ost i såsen, men det är inte nödvändigt.
Servera gärna smaksatt pasta till, tagliatelle med tomat och vitlök blev det här, som ger rätten extra smak och dessutom kontrasterar i färg vilket får maten att se extra aptitlig ut.
Pasta med blomkål och purjolökssås för 4 personer
1 blomkålshuvud1 purjolök
1 msk olivolja
3 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1 1/2 msk maizena
1 1/2 msk vatten
1 msk koncentrerad grönsaksfond alt. 1 tärningsalt och vitpeppar
pasta
1. Dela blomkålshuvudet i buketter. Koka upp vatten och sjud blomkålen cirka 5 minuter eller till dess den är mjuk men inte sönderkokt.
2. Skölj och strimla purjolöken. Fräs löken med olivolja i kastrull. Tillsätt grädde och vatten. Koka upp och red av med maizena löst i lite vatten. Slå i lite grönsaksfond eller lägg i en tärning grönsaksbuljong. Koka upp och sjud såsen sakta i 5 minuter.
3. Koka pasta.
4. Lägg upp avrunnen pasta på tallrikar eller i portionsskålar. Fördela blomkålen och slå på lite purjolökssås. Garnera med färska örter och salladsgrönsaker. (TT Spektra)