Pasta kan bjudas enkelt med enbart några olika ostar som rivs eller skivas över. Den kan bjudas kall i sallad med purjolök, färska örter och en bit ädelost, eller serveras med chili- och currykryddade räkor eller med mild paprikasås och fläskfilé. I praktiken är det bara den egna fantasin som sätter gränser för vad som kan dyka upp på pastatallriken.
Stort urval
Pasta har på senare år blivit allmänt accepterat även som festmat. Nya sorter kommer snart sagt varje dag och det var länge sedan vi enbart hade spaghetti och makaroner att välja på. I valet av pasta är det formen som avgör. Vingar, skruvar eller snäckor är bäst när man serverar mycket sås. Torrare rätter med ost och skinka bjuds med spaghetti, tagliatelle eller penne, de stora raka makaronerna med räfflor.
Mycket vatten
Pasta blir alltid bäst om den kokas i rikligt med lättsaltat vatten. För liten kastrull leder bara till problem. Antingen klibbar pastan ihop eller också kokar allt över. Vattnet ska koka kraftigt och med lite olja i kokvattnet minskar både risken för överkokning och klibbig pasta. När man lagar italienska pastarätter får ketchupflaskan stå kvar i skåpet. Till dessa rätter bör man inte servera den traditionellt söta tomatketchupen. Däremot bör det alltid stå en svartpepparkvarn på bordet. Den som vill ha sin mat lite kryddigare får vrida på kvarnen allt efter tycke och smak.
Basilikamodet
Vem brydde sig egentligen om basilika för några år sedan? En örtkrydda som levde i skuggan av timjan och oregano. Men så blev det mode med basilika och vips ökade efterfrågan. Bara i Sverige steg årsförbrukningen av färsk basilika till 100 000-tals plantor om året.
De aromatiska basilikabladen ingår i den italienska kryddblandningen pesto. Förutom basilika ingår även parmesanost, vitlök, pinjenötter, olivolja och peppar. Resultatet blir en grön och oljig blandning med stark basilikasmak. Italiensk kockar hävdar att pesto måste göras för hand i mortel. Att det går lika bra med mixer eller matberedare vill man inte riktigt tro. Men så är det nog i alla fall.
Kryddblandningen kan användas till mycket mer än pasta. Den är god i dressingar, till kötträtter eller i pajer och på pizzor. Finns att köpa färdig för den som inte har tid eller lust att göra sin egen.
Lyxpasta med fläskfilé
Tunna skivor fläskfilé, paprika i olika färger, krossad tomat, röd lök och massor av hackad persilja ger en smakrik pastasås för den lite finare lunchen eller middagen. Mycket smak och krispig konsistens, inte minst från paprikorna, gör att maten känns välgörande fräsch. Fetthalten är dessutom låg då det bara behövs lite olivolja till stekningen.
Pasta med ostar
Att tippa upp sin pasta på varma tallrikar och bara riva, skiva och fördela över ost är ett annat väldigt italienskt sätt att bjuda mat. Lite riven hårdost, typ greve eller herrgård, tunna skivor parmesan, en bit krämig mozzarella och till sist en bit gorgonzola. Garnera med färsk basilika eller oregano, se till att pepparkvarnen finns inom räckhåll och bjud en bit bröd och god olivolja till. Lättlagat som få andra rätter men gott som vore det en stjärnkock som bemannat ditt kök.
Kall pasta
Kall pasta kan blandas med strimlad purjolök, ädelost, crème fraiche och färska örtkryddor till en smakrik sallad att servera till exempelvis grillat kött. Salladen är inte lika fet som traditionell potatissallad, som lätt åker fram i brist på annat när grillat kött står på menyn. Pastasalladen kan dessutom förberedas dagen innan och bara blandas samman när den ska serveras. Precis så snabbt och enkelt som vi vill ha det i sommarköket.
Recept:
Pasta med fläskfilé och paprika
4 personer
500 g fläskfilé
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1 röd lök
4 msk grovt hackad persilja
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och svartpeppar
olivolja till stekningen
Till serveringen:
500 g färsk pasta, gärna i olika färger
stora persiljekvistar
1. Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor. Hacka persiljan. Skär paprikorna i centimeterstora fyrkanter. Skala och dela löken i klyftor.
2. Hetta upp en stekpanna och stek fläskfiléskivorna hastigt. Tillsätt paprikor och lök och fortsätt steka. Avsluta med tomat, persilja och koncentrerad kycklingfond. Låt allt koka upp och sjuda någon minut. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg upp nykokt pasta på varma tallrikar. Fördela kött- och grönsaksröran över och garnera med mer persilja och varma grönsaker.
Pasta med heta räkor
4 personer
500 g pasta
400 g skalade räkor
1 gul lök
1 msk olivolja
1 msk curry
2 dl grädde
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk koncentrerad hummerfond
1 chilifrukt
1 röd paprika
1 grön paprika
maizena till redning
salt
1. Koka pastan. Kolla koktiden på förpackningen och var noga med att inte överkoka.
2. Skölj och skär ner paprikafrukterna i centimeterstora tärningar. Strimla chilin mycket fint. Skala och finhacka löken. Fräs lök och curry med olivolja i kastrull. För att få fin currysmak ska kryddan brynas lätt med lök och fett.
3. Tillsätt grädde, vatten och fond av kyckling och hummer. Sänk värmen och låt såsen sjuda sakta i ett par minuter.
4. Rör ner hackad paprika, chili och smaka av med salt. Red av lätt med maizena som blandats med några matskedar vatten. Låt såsen sjuda sakta i fem minuter.
5. Lägg upp pastan och fördela såsen på tallrikarna. Avsluta med att droppa skaldjur direkt på varje tallrik. Skaldjur i allmänhet, och de små i synnerhet, vinner alltid på att serveras utan föregående uppvärmning. Då drar de bara ihop sig till små torra bitar som inte gör någon glad.
Egen pesto
4 personer
2-3 plantor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
25 g pinjenötter eller valnötter
1 1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
50 g riven parmesanost
1. Plocka ner bladen i mixer eller matberedare tillsammans med skalade vitlöksklyftor, pinjenötter (eller valnötter om man inte hittar pinjenötter) olivolja, salt och peppar. Kör allt till en jämn smet. Räkna inte med att den ska gå ihop. Pesto ska se oljig och grynig ut.
2. Blanda till sist ner lite riven parmesanost och eventuellt några droppar kokande vatten om peston blir för tjock och klumpig. Pesto förvaras i glasburk i kyl och håller en knapp vecka.
Pasta med fyra sorters ost
4 personer
500 g färsk pasta
100 g herrgårds- eller greveost
100 g parmesanost
1 påse mozzarellaost
50 gram gorgonzolaost
färsk oregano eller basilika
Till serveringen:
svartpeppar och olivolja
vitt bröd
1. Koka pastan och låt den rinna av i durkslag. Fördela pastan på varma tallrikar och riv över herrgårds- eller greveost.
2. Skär tunna skivor parmesanost, lättast med vanlig potatisskalare, bitar av krämig mozzarella och avsluta med en klick gorgonzola i mitten.
3. Garnera med färsk basilika eller oregano och servera med svartpeppar (salt finns så det räcker i ostarna) och olivolja som var och en får krydda och smaksätta med.
Kall pastasallad
4 personer
250 g spaghetti
50 g gorgonzola
1 1/2 dl fint strimlad purjolök
2 dl crème fraiche, gärna lätt
1 huvud rosésallad
1 huvud romansallad
vitpeppar
1. Koka spaghettin nästan färdig. Till sallader är det extra viktigt att pastan inte blir överkokt och klibbig. Spola den nykokta pastan i kallt vatten och låt den rinna av i durkslag.
2. Skär pastan i bitar.
3. Blanda strimlad purjolök med gorgonzola och crème fraiche. Krydda lätt med vitpeppar. Salt finns så det räcker i osten.
4. Skölj och strimla salladen. Blanda ihop allt i stor skål och servera till grillat eller tunna skivor parmaskinka eller färdiggrillad kyckling från affären om tiden är begränsad.