Pasta med julskinka och färska örter Balsammariner...

Mat & dryck2005-12-29 00:00

Det är det där med överflödet. Av någon anledning tar vi alltid i lite i överkant när det julas. Eller inte så lite förresten. Vi tar i något alldeles förskräckligt.

Jag har en vision av att en jul bara äta en liten bit Jansson. Den har aldrig slagit in, och lär väl aldrig göra det heller - men visst är det en vacker tanke?

För ni kan läget: Kylen är knökfull, balkongen agerar reservaggregat och här och var står dignande skålar med fikon, dadlar, clementiner och nötter som ingen ville ha. Och då är ändå julen över.

En utmaning

Nu laddar vi om för nyårssupé med 47 rätter och har ingen som helst ambition att få fram något på mellandagsbordet. Men äta måste man ju. Och kylen är som sagt fullare än Kapten Haddock.

Därför bjuder vi på enkel skaffning på dagen matsida. Små tips på lite överblivet julplock att mysa med i mellandagstider. Ta det som tips eller inspiration.

Skinka och fikon

Skinkan är enklast. Överbliven julskinka kan man ha till mycket. Pajer, pastarätter, läckra mackor och gratänger. Men försök se till att den är ordentligt inplastad och inte ligger framme för länge i taget.

En bortglömd stackare är fikonen. Ärligt talat -- de går ju aldrig åt. Ändå envisas vi med att bulla upp brickan full. Klipp ner dem i müslin eller gröten. Eller koka en vidunderlig kompott till osten. Slå i den sista glöggen när du ändå är i gång, så blir du av med den också.

Och clementinerna kan du pressa till den juligaste av drycker. Det luktar och smakar som koncentrerat julmys. Vitaminerna är ren bonus.

Se där. Ett gäng mindre rester att kasta. Nu återstår bara att lära sig köpa hem mindre mat nästa jul. Fast då har vi säkert redan glömt.

4 personer, 30 minuter

Skinkan är tacksam restmat. Välj gärna fullkornspasta så får magen jobba lite efter all julmat.

cirka 300 g julskinka

1 rödlök

olivolja

1 citron

1 knippa bladpersilja

1 kruka färska örter, t ex timjan, basilika och/eller oregano

2 kvistar färsk rosmarin

400 g pasta penne, gärna fullkorn

salt

1 1/2 dl riven färsk parmesan

svartpeppar

Skala och skär löken i tunna båtar. Strimla skinkan lagom fint. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Lägg i löken och fräs under omrörning så att den blir glansig och lite genomskinlig. Tillsätt skinkan och stek några minuter under omrörning.

Riv citronskalet. Hacka örterna grovt och blanda med citronskalet. Rör ner i skinkfräset och fräs runt. Stäng av plattan.

Koka upp rikligt med pastavatten, salta och koka al dente enligt instruktionerna på paketet. Låt rinna av, häll tillbaka i kastrullen och dutta på lite olivolja. Rör ner skinkfräset och färskriven parmesan. Peppra och dekorera med extra kryddgrönt.

Servera genast.

4 personer, 1 timme och 15 minuter

Marinerade i balsamvinäger blir fikonen superläckra till en ostbit.

cirka 10 torkade fikon

1 dl balsamvinäger

1 dl råsocker

Häll upp balsamvinäger och råsocker i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills sockret har löst sig.

Picka fikonen med en gaffel. Lägg dem i en skål och häll över marinaden. Låt stå i minst en timme. Ta upp fikonen och servera till julens överblivna stilton eller annan god ost.

4 personer, 30 minuter

Det här är äkta "comfort food" - alltså tröstmat när ingen orkar laga riktig mat. En croque monsieur på julskinka, tillagad som en amerikansk french toast.

4 skivor julskinka

3 ägg

1 1/2 dl mjölk

salt

nymalen svartpeppar

riven muskot

2 små gula lökar

smör + olja

150 g riven ost, julost eller gruyère

8 skivor vitt bröd

1 dl vetemjöl

1 tsk paprikapulver

4 tsk dijonsenap

Vispa samman ägg och mjölk. Smaksätt med salt, nymalen peppar och riven muskot. Skala lökarna och skiva i ringar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek löken gyllengul. Tillsätt osten och rör om så att den smälter. Bred ut smeten på fyra brödskivor. Lägg på en skinkskiva på varje och bred på senap. Lägg en brödskiva ovanpå och tryck till ordentligt.

Blanda vetemjöl och paprikapulver på ett fat. Doppa smörgåsarna i äggvispet, vänd i mjölblandningen och stek i lite smör och olja tills de är gyllenbruna runtom. Dela diagonalt och servera till en kall öl.

4 personer, 45 minuter

Clementinerna blir ofta liggande. Pressa dem i stället, drick och njut eller blanda till en härlig juldrink.

cirka 20 clementiner

ett par kvistar färsk mynta

4 dl mousserande vin

Pressa clementinerna antingen för hand eller med en citruspress. Sila. Repa myntabladen och lägg i. Ställ svalt i en halvtimme.

Fördela i fyra glas och fyll på med en deciliter mousserande vin i varje drink. Servera genast. Juicen är också fantastiskt god att dricka som den är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!