Spaghetti med köttfärssås stod ofta överst på restaurangernas barnmatsedlar för så där 30 år sedan. Äldre generationer förfasade sig över att barnen inte åt "riktig mat" som i deras ögon var något i stil med fläsk och potatis.
70-talets barn hade en annan syn på saken. De gillade spaghetti och slukade den lika gärna hemma som på restaurang när tillfälle gavs. I dag har de som då var knattar vuxit upp till kvinnor och män som då och då hamnar på krogen. Och vad kan man tänka sig att de vill äta - jo varför inte en riktigt god pasta.
Salta vattnetUngefär så här går det till att skapa nya kostvanor. Om det kan man tycka vad man vill, men en vällagad pastarätt behöver verkligen inte skämmas för sig ens i de finaste sammanhang. Se bara till att själva grunden, det vill säga pastan, kokas på rätt sätt.
Grundregel nummer ett: Mycket vatten i stor kastrull är grundregel nummer ett.
Grundregel nummer två är att vattnet ska saltas men vänta med oljan. Att ha olja i pastavattnet är ett grundfel som många gör i förhoppning att pastan inte ska klibba ihop.
Tredje grundregeln är att aldrig överkoka pasta. Den ska ha kvar lite tuggmotstånd, vara "al dente" när den kommer på tallriken.
Piffa med örterFjärde och sista grundregeln är att nykokt pasta ska ges tid att rinna av i durkslag. Sedan tippas den tillbaka i den tomma och ännu varma pastakastrullen för att smaksättas med exempelvis god olivolja, svartpeppar och en nypa salt. Med ens har den goda pastasmaken lockats fram och det går faktiskt utmärkt att bara äta pasta om man vill. Komplettera gärna med färska örter, citron, några räkor eller bitar av salami eller god skinka. God pasta behöver inte vara märkvärdigare än så. I recepten här intill finns några andra förslag på goda och spännande pastarätter. Men innan vi går vidare, lova mig att ketchupflaskan får stå kvar i kylen i väntan på nästa korv med bröd.
Kryddig pasta med kyckling, chili och svartpeppar (Pasta Diabolo)
För 4 personer
500 g färsk pasta alt. 300 g torkad
400 g benfritt kycklingkött
1 liten gul lök
1 tsk torkade chiliflingor (chili flakes)
smör och rapsolja
3 ägg
2 dl riven ost
2 dl mager grädde
salt och svartpeppar
Att äta till:
ärter
bladade blad från olika salladssorter
2-3 tomater
persilja
1. Skala och hacka den gula löken. Skär kycklingköttet i drygt centimeterstora bitar. Koka upp riktigt med saltat vatten och koka pastan.
2. Fräs kyckling och lök i lika delar smör och rapsolja i en vid kastrull. Krydda med torkad chili och dra kastrullen från värmen.
3. Slå upp den färdiga pastan i durkslag och se till att den får rinna av ordentligt. Slå därefter tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt kyckling- och lökblandningen samt ägg, riven ost och grädde. Blanda runt över värme och dra sedan kastrullen från värmen så inte allt slutar som en äggröra. Smaka av med nymald svartpeppar och salt.
4. Fördela pastan i djupa tallrikar och bjud tomater samt blandade blad från sallad och persilja samt lättkokta ärter till.
Pasta med kalkonfilé, grädde och kantareller
För 4 personer
500 g färsk pasta alt. 300 g torkad
500-600 g kalkonfilé
1/2 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar
smör och rapsolja
1 burk kantareller, ca 150 g
1/2 gul lök
2 dl grädde
1 dl vatten
1 msk konc. kycklingfond
Att äta till:
blandade salladsblad
2-3 tomater
persilja
1. Gnid in kalkonköttet med paprika, salt och svartpeppar. Bryn köttet runt om med lika delar smör och rapsolja i en stekpanna. Lyft över köttet till ugnsfast fat och sätt in det i 175 graders ugn. Stek köttet cirka 15 minuter. Kalkon, liksom all annan tamfågel, ska vara genomstekt.
2. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka pastan så det finns tydligt tuggmotstånd kvar.
3. Skala och finhacka en halv gul lök. Dela större svampar.
4. Slå upp pastan i durkslag. Sätt tillbaka pastakastrullen på varm platta och lägg i en knapp matsked smör, lök och svamp. Fräs blandningen en knapp minut under omrörning. Tillsätt grädde, vatten och fond. Låt allt koka upp och koka kraftig 1-2 minuter. Tillsätt pastan och vänd runt med två rejäla träskedar. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
5. Fördela kantarellpastan i djupa tallrikar. Skär köttet i centimetertjocka skivor och placera ovanpå. Garnera med blandade blad, tomat och persilja.
Grön pasta med spenat, ricotta och rökt skinka
För 4 personer
500 g färsk pasta alt. 300 g torkad
olivolja
250 g ricotta (italiensk färskost)
200 g fryst hackad spenat
1 msk finhackad timjan
1 vitlöksklyfta
100 g broccolibuketter
200 g rökt skinka (om man vill, rätten kan även göras helt vegetarisk)
salt och svartpeppar
Att äta till:
groddar
ärtskott
2 tomater
1. Se till att spenaten är tinad. Blanda spenat och ricottaost i en skål. Krydda med finhackad, färsk timjan, ett par tag på svartpepparkvarnen och en pressad eller riven vitlöksklyfta.
Skär skinkan i centimeterstora bitar. Dela broccolin i små buketter.
2. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka pastan så den har tuggmotstånd kvar. När två minuter återstår får broccolibuketterna koka med i pastakastrullen. Tippa upp den färdiga pastan och broccolin i durkslag och se till att all vätska rinner av. OBS! Extra viktigt om pastan är formad så att vatten kan ligga kvar i urgröpningar eller liknande. Slå en knapp matsked olivolja över den avrunna pastan.
3. Sätt tillbaka pastakastrullen på den varma plattan och tillsätt en halv matsked olivolja. Vänd ner skinkan och rör om. Slå tillbaka pastan och broccolin. Rör ner spenat- och ricottablandningen. Rör om utan att trasa sönder pasta och broccoli. Lägg upp i portionsskålar eller djupa tallrikar. Krydda lätt med svartpeppar.
4. Servera pastan med groddar, ärtskott och tomatklyftor. Garnera gärna med färsk timjan.
Bandspaghetti med vardagsbolognese
För 4 personer
500 färsk tagliatelle alt. 300 g torkad
500 g nötfärs
1 gul lök
ca 300 g färdig tomatsås, gärna kryddig
1 knapp msk konc. kalvfond
salt och svartpeppar
smör och rapsolja
Att äta till:
lättkokt grönsaksblandning
riven ost
färsk basilika
1. Skala och hacka löken. Fräs lök och köttfärs i rymlig gryta med lika delar smör och rapsolja. När blandningen är grynig tillsätts tomatsås och fond. Låt allt koka upp för att sedan puttra på svag värme utan lock i minst 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar först mot slutet.
2. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka pastan. Låt den färdiga pastan rinna av i durkslag innan den fördelas på djupa tallrikar och toppas med köttfärsröra och några tag med svartpepparkvarnen.
Bjud pastan med lättkokta grönsaker, riven och färsk basilika.
Ullas valnötsbröd
2 bröd
1 paket jäst (50 g)
5 dl mjölk
50 g smör
1 msk honung
200 g valnötskärnor
1 msk salt
1,1 liter lantvetemjöl
1. Hacka valnötskärnorna grovt. Ett knep är att lägga dem i en grov plastpåse och krossa dem med en mortelstöt mot stadigt underlag som en skärbräda.
2. Värm mjölken till 37 grader. Smält smöret. Värm honungen i mikro så den blir flytande. Smula jästen i en degbunke och lös upp den i lite av den fingervarma mjölken. Tillsätt resterande mjölk, smör, honung, nöthack, salt och en knapp liter lantvetemjöl. Arbeta samman till slät deg som får jäsa 40 minuter under bakduk.
3. Knåda upp degen med resterande mjöl (spara 2 matskedar till garnering) och dela den i två lika stora delar. Forma till limpor och lägg på plåt täckt med bakplåtspapper. Sikta över det sista mjölet och skär ett ytligt snitt längs brödens översida. Täck med bakduk och jäs på dragfri plats i 30 minuter.
4. Grädda bröden i nedre delen av 200 graders ugn i 35-40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.