Pepparkakans dag

I dag är det pepparkakans dag. Vi plockar fram våra bästa pepparkaksrecept ur Corren Meras receptarkiv.

Kavla och ta ut, kavla och ta ut. Pepparkaksbakning är lite som meditation.

Kavla och ta ut, kavla och ta ut. Pepparkaksbakning är lite som meditation.

Foto: Mia Karlsvärd

MAT & DRYCK2010-12-09 10:30

I dag ska man äta pepparkakor och bli snäll inför julen. Det är nämligen Pepparkakans dag och traditionsenligt utses i dag även Sveriges snällaste i ett jippo på Gröna Lund. Pepparkakans dag är ett relativt nytt påfund. Det började 2006 och att det blev just den 9 december på Annas namnsdag, beror på att det är pepparkakstillverkaren Annas som står bakom utnämnandet.

Men så kan man ju baka sina kakor själv också. Här får trogna prenumeranter några tips! Logga in och baka på!

Pepparkakans historia

Pepparkakan komtill Sverige med tyskarna under Hansatiden på 1200-1300 talet.

På 1500-talet blev pepparkakan en handelsvara och såldes i klosterapotek och bagerier, samt på marknader och torgdagar.

Det finns noteringar från 1444 om att nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor för att underlätta matsmältningen.

Den Svensk-norsk-danske kungen Hans, som regerade 1497-1501, lär ha blivit ordinerad pepparkakor av sin doktor, eftersom han ofta var på uselt humör och det var en allmän uppfattning att man blev snäll av pepparkakor.

Först på 1800-talet blev pepparkakan en julkaka i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!