Pepparkakor utan fula ord

Hur hanterar man en pepparkaksdeg utan att svära? Bemästra ditt bak så här!

Överbliven deg plockas bort och återanvänds till nästa omgång. Bakplåtspapper ersätter mjöl vid utbakningen. Därmed får degen samma egenskaper från första till sista kavling. Dan Strandqvist

Överbliven deg plockas bort och återanvänds till nästa omgång. Bakplåtspapper ersätter mjöl vid utbakningen. Därmed får degen samma egenskaper från första till sista kavling. Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-11-25 11:28

Förr kavlade man ut degen på mjölat bakbord och tog ut sina pepparkakor med mått. Om nu inte deguslingen fastnade på kaveln precis då den hunnit bli lagom tjock. Då var det bara att börja om och hoppas på att mjölets effekt skulle få kakan att stanna på bakbordet. Jobbigt var det och många fula ord kunde det bli innan kakburken var fylld.

Lätta att göra

I dag finns det smartare sätt att kavla ut pepparkakor. Dubbla bakplåtspapper där man låter det understa följa med kakorna in i ugnen och därmed slipper man allt lirkande med stekspadar och paletter för att få kakorna oskadade från bakbord till plåt.

Men, kavlandet består och ska man ha tunna pepparkakor finns inte mycket till alternativ. Gillar man de lite tjockare mandelpepparkakorna finns det däremot en genväg. Blanda ihop degen och forma den till små kulor något större än oskalade hasselnötter. Kulorna trycks till med en stor gaffel så det flyter ut som en mönstrad kaka klar för ugnen. Mandelpepparkakorna är ruggigt goda och lätta att göra eftersom man helt enkelt hoppar över den dryga utkavlingen.

Njut med grädde

Pepparkakor är snabbgräddade, i synnerhet mot slutet. Först tycks inget hända och nästa sekund är kakorna brända. Håll koll och ta hellre ut någon minut för tidigt än för sent.

Mjuka pepparkakor är ett i praktiken sockerkakor smaksatta med pepparkakskryddor. Här finns en uppsjö av recept och idéer, men själv blandar jag smeten med mörka sockersorter för mer smak. Farinsocker och det spännande muscovadosockret ger den mjuka pepparkakan härlig smak tillsammans med de vanliga pepparkakskryddorna. Njut gärna kakan med en klick vispad grädde eller krämig vanilj- eller chokladglass. Galet gott är det...

Recept

Tunna kavlade pepparkakor

Cirka 100 kakor

1 dl sirap

1 dl strösocker

1 dl farin

1 dl grädde

120 g smör

1 1/2 msk kanel

1 msk nejlikor

1/4 msk ingefära

3/4 msk rivet pomeransskal

3/4 msk bikarbonat

6 1/2 dl vetemjöl

1. Smält smöret i kastrull på spisen. Blanda ner alla ingredienser utom mjöl som arbetas i efter alla kryddor. Degen blir ganska lös, men efter några timmar i kylskåp är den perfekt.

2. Traditionellt kavlas degen ut på mjölat bakbord men numer använder vi oss av bakplåtspapper som gör bakandet extra smidigt. Lägg bakplåtspapper både under och över en bit deg som sedan kavlas ut utan extra mjöl. Ta bort det översta pappret och ta ut kakor med mått. Använd gärna olika mått för att utnyttja degen maximalt. Ta bort degen mellan kakorna med kniv eller annat redskap. Dra över kakor med papper och allt till plåt och grädda 5-6 minuter mitt i 225-230 graders ugn. Passa noga - det går fort mot slutet. Dra av kakorna från plåten med bakplåtspappret som hjälp. Ligger de kvar på plåten finns risk att de eftergräddar och blir brända på undersidan.

3. All ogräddad deg som blir över kan kavlas ut på nytt. Med bakplåtspapper i stället för mjöl hårdnar inte degen som är fallet när man kavlar in mer och mer mjöl i den. Degen kan även sparas i plastpåse i kyl och gräddas i omgångar.

Mandelpepparkakor

Ca 70 kakor

2 dl sötmandel

200 g smör, rumsvarmt

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk mald kanel

2 tsk mald ingefära

2 tsk malda nejlikor

1 tsk bikarbonat

6 dl vetemjöl

1. Hacka mandeln. Lättast går det i matberedare, men se upp så mandeln inte blir alltför finhackad.

2. Blanda mjukt smör med strösocker, sirap och pepparkakskryddor. Fortsätt med bikarbonat, mjöl och hackad mandel. Knåda degen så den blir slät och fin eller kör den till rätt konsistens i matberedare.

3. Rulla degen till små kulor med ungefär 2 centimeters diameter. Tryck ut kulorna med baksidan av en större gaffel så att ett rutmönster bildas. Lyft över kakorna till plåtar täckta med bakplåtspapper och grädda kakorna 10 minuter mitt i 175 graders ugn.

4. Dra kakorna av plåten med bakplåtspapper och allt och låt dem svalna.

Mjuk pepparkaka

1 kaka

100 g smör

2 ägg

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

3 msk muscovadosocker

1 1/2 dl gräddfil

1 1/2 tsk mald ingefära

1 1/2 tsk malda nejlikor

1 1/2 tsk mald kanel

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

smör och veteströbröd till formen

1. Smöra och bröa en rund sockerkaksform med 1 1/2 liters volym, gärna med hål i mitten, och se till att ytan blir helt täckt av veteströbröd. Slarva inte, då finns risk att kakans fastnar.

2. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg med strösocker, farinsocker och muscovadosocker. Det blir inte lika pösigt som när man bara har strösocker men det är viktigt att ägg- och sockerblandningen ändå är helt slät.

3. Arbeta i gräddfil, smör och pepparkakskryddorna ingefära, nejlikor och kanel. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner blandningen varsamt i smeten som sedan hälls i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175-200 grader. Den lägre temperaturen gäller varmluftsugnar. Kakan brukar vara klar efter 40 minuter. Ta ut och vänd kakan på tallrik. Vänta några minuter innan formen lossas. (TT Spektra)

OBS! Samtliga kakor kan frysas och sparas till jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!