Peppriga godingar

Pepparkakan är absolut vinterns höjdpunkt, och sådana recept kan man aldrig få för många.

Pepparnötter. Liten och söt, detta är kakornas kaka – lika snygg som god.

Pepparnötter. Liten och söt, detta är kakornas kaka – lika snygg som god.

Foto: Molly Linna-Lundström

MAT & DRYCK2009-12-02 11:06

Stjärnor

Anna Bergenströms geniala deg ur "Vinterns goda ting".

cirka 200 kakor

250 g smör eller margarin

2 dl (helst ljus) sirap

4 dl socker

2 dl vatten

2 msk kanel

knappt en msk mald kardemumma

1 msk malda kryddnejlikor

(ingen eller 1 tsk mald ingefära)

1 msk bikarbonat

13 dl vetemjöl + plus lite mjöl till utbakningen

1) Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull.

2) Mät upp sockret och lägg det i en stor bunke tillsammans med alla kryddorna. Slå över det smälta fettet med sirapen och rör om väl.

3) Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna någon minut så att den blir rumsvarm.

4) Blanda mjölet väl med bikarbonatet och rör ned detta i smeten, som blir ganska lös. (Den sväller sedan.)

5) Arbeta ihop degen väl och låt den vila i kylskåpet 1-2 dygn, övertäckt i sin bunke eller i en rymlig plastpåse, innan den bakas ut.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200-225 grader, 4-6 minuter. Passa noga - kakorna bränns lätt.

Kommentar: Gör du hel sats av detta förvandlas köket snabbt till en kakfabrik - jag halverar måtten och det räcker gott och väl. Knåda degen lite lätt och kavla ut en liten bit åt gången när det är dags att baka.

Pepparnötter

Liten och söt, detta är kakornas kaka - lika snygg som god.

cirka 65 kakor

1-2 dl sötmandel

200 g rumsvarmt smör eller margarin

1 msk ljus sirap

2 dl socker

1 ägg

6 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat

2 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

1) Skålla och skala mandeln.

2) Rör smör, sirap och socker riktigt pösigt och tillsätt ägget.

3) Blanda mjölet med bikarbonat och kryddor. Vänd detta i smeten.

4) Ta upp degen på en mjölad ?arbetsbänk och dela den i 8 lika delar. Rulla ut till längder, dela varje längd i 8 bitar.

5) Rulla små bollar och lägg över på en bakpapperklädd plåt.

6) Tryck fast en hel eller halv skållad mandel i varje kaka.

7) Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 12 minuter.

Juldrömmar

Piffad klassiker - ett snabbfixat imparfika.

cirka 55 kakor

200 g smör eller margarin

2 dl socker

2 dl havregryn

4 dl vetemjöl

1/2 tsk hjorthornssalt

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

2 tsk malen ingefära

knappt 1 tsk malda kryddnejlikor

1) Rör margarin och socker vitt.

2) Tillsätt havregryn och mjölet blandat med hjorthornssalt.

3) Arbeta ihop degen och rulla ut den i längder. Skär i bitar och rulla små bollar.

4) Grädda i 150 grader, i mitten av ugnen, i cirka 20 minuter.

Kommentar: Den här degen brukar jag provgrädda ett par kakor av för att se hur mycket den flyter ut. Det blir av någon märklig anledning olika från gång till gång ...

Latkakor

En lite kryddigare variant med vuxensmak.

cirka 45 kakor

2 dl socker

1 dl sirap

1 tsk ingefära

2 tsk nejlika

3 tsk kanel

200 g smör

100 g sötmandel

1 1/2 tsk bikarbonat

5 1/2-6 dl vetemjöl

1) Hacka mandel.

3) Rör samman socker, sirap, kryddorna och mandeln.

4) Smält fettet och rör ned i sockerblandningen.

5) Tillsätt mjölet, blandat med bikarbonat.

6) Knåda snabbt ihop en deg och forma den till tre korvar. Slå in dem i plastfilm och låt den vila över natten i kylen.

7) Ta ut degen en liten stund innan du skivar den i cirka 1/2 cm tunna skivor.

8) Grädda på 200 grader i mitten av ugnen, cirka 5-6 minuter.

Kommentar: Se till att ha färdiga degkorvar i frysen och släng in en plåt när du känner för att boosta julstämningen i hela huset!

Muffins

En saftig mjukis - lika god med som utan topping.

Cirka 10-12 muffins

50 g smör

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl socker

2 tsk kardemumma

2 tsk kanel

1 tsk mald ingefära

1/2 tsk malen kryddnejlika.

1 dl torkade tranbär eller frysta lingon

1 ägg

1 1/2 dl gräddfil

Topping:

200 g smör

200 g Philadelphiaost

180 g florsocker (3 dl)

2 tsk vaniljsocker

rivet skal och saft av 1 apelsin

1) Smält smöret och låt det svalna lite.

2) Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och socker i en bunke.

3) Vispa ihop smör, ägg och gräddfil och rör ned blandningen i mjölet. Blanda noga så att du inte har några mjölfickor i smeten.

4) Klicka ut i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader, cirka 15 minuter.

5) Smält smöret till toppingen och låt det svalna. Vispa med de andra ingredienserna till en luftig smet. Bred över kakan. Låt stå kallt en stund så att toppingen stelnar. Garnera med apelsinskal.

Kommentar: Det här receptet har funnits med ett tag - ursprungligen kommer det från Icas tidning Buffé och innehöll inte gräddfil utan samma mängd mjölk. Personligen gillar jag konsistensen med gräddfil, den blir lite tyngre. Toppingen har tillkommit med åren, det är helt enkelt ungefär samma goda gegga som på morotskakor.

Text: Kicki Linna

Foto: Molly Linna Lundström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!