Pippi på päron

Lingonpäron. Det var sånt farmor bjöd på. Ta upp den gamla klassikern igen, eller laga en modernare variant. Som päronsallad med ädelost. Här får du tio päronrecept att njuta av.

Foto:

Mat & dryck2008-11-21 10:47
Lingonpäron, variant 1

4 port

4 päron

2 dl vatten

5 dl lingon

3 dl socker

2 kanelstänger

Skala päronen, men låt skaftet sitta kvar. Skär päronet plant i botten. Tag ur kärnhuset.

Ställ päronen i en trång kastrull. Häll på vattnet. Blanda lingon och socker och häll över päronen. De ska vara täckta. Slå eventuellt på lite extra vatten.

Koka sakta under lock ca 30 minuter eller tills päronen är knappt mjuka. Låt päronen kallna i lagen. Först efter någon dag blir de röda rakt igenom.

Servera med lättvispat grädde, eller vaför inte med crème fraiche. Garnera gärna med hela lingon och blad av mynta eller citronmeliss.

Lingonpäron, variant 2

4 port

600 g lingon

400 g socker

8 stora päron

3 dl vatten

1/2 citron

Gör så här:

Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Lägg ner päronen i vatten. Krama saften ur en halv citron över frukten så mörknar den inte.

Blanda lingon, socker och vatten. Koka upp och skumma väl. Lägg i päronen och låt dem koka med en stund men inte längre än att de behåller sin spänst. Päronen mjuknar ytterligare under tiden de ligger kvar i kastrullen med de varma lingonen. Låt svalna och placera sedan i kylskåp.

Lägg upp päronen i en vacker skål, häll över lingonsåsen och strö över lite rivet citronskal. Serveras kalla med lättvispad grädde.

Päronchutney

500 g päron, gärna lite omogna

500 g gul lök

250 g passerade tomater

1--1½ dl strösocker

1½ dl frysta rönnbär (kan uteslutas)

2 dl äppelcidervinäger

1 tsk rosépeppar eller 2 tsk ljusa senapsfrön

½ msk salt

1--2 kryddmått chili-peppar

½ tsk grovmalen svartpeppar

cirka ½ dl strimlad persilja eller färsk basilika

Skala päronen och kärna ur dem. Skär frukten i klyftor. Skala och grovhacka löken.

Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka cirka 30 minuter utan lock. Sänk värmen och sjud under lock ytterligare 30--60 minuter eller tills massan tjocknat. Lägg chutneyn i väl diskade och natriumbensoatsköljda glas som fylls väl. Sätt på lock. Förvaras svalt.

Glögginkokta päron

8 skalade päron

1 msk citronsaft

50 cl vinglögg

2 dl vatten

2 dl socker

1 påse glöggkryddor

Lägg päronen i en skål vatten med citronsaft så mörknar de inte medan man skalar dem. Koka upp glögg, 2 dl vatten, socker och kryddor. Lägg i päronen och sänk värmen, låt sjuda i 15-20 minuter tills de är mjuka, men fortfarande håller ihop. Låt svalna i lagen.

Lyft upp päronen försiktigt och lägg i väl rengjord glasburk och häll över lagen. Förslut och förvara svalt. Servera med vispad grädde eller glass.

En lättlagad och smaskig sallad med smaker som passar perfekt ihop. Bör ej göras för långt i förväg eftersom päronen lätt blir bruna. Ta osten direkt från kylen så blir den lättare att skära.

Päronsallad med rosmarin och getost

Bra på buffébordet!

10 personer

1 kg mogna päron

1 liten rulle chèvre eller cirka 250 gram

1 dl färska rosmarinblad

1-2 msk hel rosépeppar

1/2 citron

4 msk mild olivolja

eventuellt lite salt

Blanda pressad citron, lite rivet skal med olivolja, grovt hackad rosmarin och grovt stött rosépeppar. Smaka eventuellt av med lite salt.

Skär päronen i klyftor och peta bort kärnor och skaft. Skär bort det vita höljet från getosten (vissa föredrar att behålla det) och skär resten i bitar.

Blanda päron och chèvre i en skål och slå över dressingen. Blanda försiktigt med händerna. Strö över lite extra hela rosmarinblad och rispat citronskal och ställ svalt tills serveringen.

Kryddiga syltade päron

Gott att servera som kryddigt tillbehör till stekta kötträtter, särskilt kyckling och vilt.

1 kg små päron, gärna gråpäron

Inläggningslag:

6 dl strösocker

1 1/2 dl ättiksprit, 12 %

3 dl vatten

2 bitar kanel

1/2 tsk hela nejlikor

2 bitar ingefära

skal av 1 liten citron

Börja med sockerlagen. Häll socker, ättika, vatten, kanel, nejlikor, ingefära och citronskal i en gryta. Koka upp lagen och låt den sedan koka sakta 10 minuter.

Skär bort skaft och blomma på päronen.

Skala, kärna ur och skär dem i klyftor. Lägg dem i lättsaltat vatten så behåller de sin ljusa färg.

Lägg ner päronen, väl avrunna, i lagen och koka dem mjuka. Det tar 5--15 minuter beroende på mognad och storlek.

Ta upp päronen och lägg dem i rena glasburkar. Plocka bort kryddorna från lagen och häll den över päronen. Lagen skall täcka. Sätt på täta lock. Förvara mörkt och svalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!