Pösiga amerikanska blåbärspannkakor

Uppblåsta små pannkakor serverade medsöt lönnsirap och smält smör är ettklassiskt inslag på amerikanskafrukostbord. Genom att blanda bär ellerfrukt i smeten kan pannkakorna få olikasmak.

Mat & dryck2004-09-02 12:19

Många recept på amerikanska pannkakor innehåller på tok för mycket socker, inte minst som de helst ska serveras med lönnsirap som gör det söta ännu sötare. I receptet på blåbärspannkakor nedan är vi sparsamma med just socker i smeten för att inte slutresultatet ska bli sockersött i överkant.
Blåbärspannkakorna kan ätas som ensamrätt, men bäst passar de nog som dessert. Receptet räcker till 14-16 pannkakor som i sin tur räcker till fyra personer. Väljer man att servera pannkakorna som dessert räcker det med en pannkaka per person och receptet kan halveras.
Smält smör är ett vanligt tillbehör till pannkakor i Nordamerika. Svenska smaklökar tilltalas nog mer av en klick vaniljglass eller vispad grädde.

Blåbärspannkakor
4 personer
5 dl mjöl
2 1/2 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 dryg msk bakpulver
2-3 ägg
5 dl standardmjölk
1 msk smält smör + lite extra smör till stekning
2 dl blåbär
Till servering:
lönnsirap
ev. vaniljglass eller grädde

1. Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en skål. Knäck ner ägg, två stora eller tre små, och tillsätt mjölken i omgångar under omrörning för att undvika klumpar.
2. Smält smör och låt det svalna något innan det tillsätts. Vänd ner bären, helst färska. Används frysta bär bör de tillsättas otinade.
3. Klicka ut smeten i het, smörad stekpanna. Stek en minut och vänd försiktigt. Stek andra sidan ytterligare någon minut. Lägg upp på galler, men inte ovanpå varandra för då förlorar pannkakorna sin krispiga yta. Serveras med lönnsirap och eventuellt lite vaniljglass eller vispad grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!