Normalt lagas potatisbullar på potatismos av vinterpotatis. Riven muskotnöt är den klassiska kryddan i sammanhanget. Moset blandas med vetemjöl och ägg för fastare, mer formbar konsistens och formas till små, runda plättar som vänds i ströbröd och steks på båda sidor. Så långt basversionen. Här utvecklar vi kryddningen med hackade färska örter. Mejram, gräslök eller basilika är lämpliga i sammanhanget, var för sig eller alla i en kryddblandning.
Stek potatisbullarna i ganska het panna med förhållandevis mycket fett. Det låter konstigt, men värmen i kombination med fett gör att paneringen får färg, inte bara suger upp allt fett i pannan.
Servera potatisbullarna med varma grönsaker, gärna bönor, och blandade kalla salladsgrönsaker.Lättcrème fraiche smaksatt med lite örtsalt och hackade färska örter, god lingonsylt eller en varm salsa med lök och örter i tomatkross smakar bra till.
Örtkryddade potatisbullar
4 personer
1 kg potatis, kan även lagas på rester av potatismos
2 ägg
1 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 msk hackade, färska örter (mejram, basilika, gräslök)
ev. riven muskotnöt
1 dl ströbröd
1. Koka och mosa potatis. Blanda med ägg, smör, mjöl och kryddor. De färska örtkryddorna hackas ganska fint. Torkade örter smulas ner i moset.
2. Forma små bollar som trycks ihop till plättar. Vänd plättarna i ströbröd och stek i varm till medelvarm panna.
3. Servera gärna örtdressing, lingonsylt eller en varm salsa till och garnera med färska örter. Gröna bönor är goda att bjuda till.