Potatisbullar med färska örter

Förr var potatisbullar rena fattigmaten.Ett sätt att tillvarata rester avpotatismos på den tiden då ingentingfick förfaras. I dag är potatisbullentillbaka på tallriken, men nu köps deflesta frysta och färdiga med olikasmaksättningar. Här lagar vi egna medhärlig örtkryddning.

Panerade potatisbullar med örter smakargott tillsammans med varma och kallagrönsaker.Bild: Dan Strandqvist

Panerade potatisbullar med örter smakargott tillsammans med varma och kallagrönsaker.Bild: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2004-10-07 11:58

Normalt lagas potatisbullar på potatismos av vinterpotatis. Riven muskotnöt är den klassiska kryddan i sammanhanget. Moset blandas med vetemjöl och ägg för fastare, mer formbar konsistens och formas till små, runda plättar som vänds i ströbröd och steks på båda sidor. Så långt basversionen. Här utvecklar vi kryddningen med hackade färska örter. Mejram, gräslök eller basilika är lämpliga i sammanhanget, var för sig eller alla i en kryddblandning.
Stek potatisbullarna i ganska het panna med förhållandevis mycket fett. Det låter konstigt, men värmen i kombination med fett gör att paneringen får färg, inte bara suger upp allt fett i pannan.
Servera potatisbullarna med varma grönsaker, gärna bönor, och blandade kalla salladsgrönsaker.Lättcrème fraiche smaksatt med lite örtsalt och hackade färska örter, god lingonsylt eller en varm salsa med lök och örter i tomatkross smakar bra till.

Örtkryddade potatisbullar
4 personer
1 kg potatis, kan även lagas på rester av potatismos
2 ägg
1 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 msk hackade, färska örter (mejram, basilika, gräslök)
ev. riven muskotnöt
1 dl ströbröd

1. Koka och mosa potatis. Blanda med ägg, smör, mjöl och kryddor. De färska örtkryddorna hackas ganska fint. Torkade örter smulas ner i moset.
2. Forma små bollar som trycks ihop till plättar. Vänd plättarna i ströbröd och stek i varm till medelvarm panna.
3. Servera gärna örtdressing, lingonsylt eller en varm salsa till och garnera med färska örter. Gröna bönor är goda att bjuda till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!