Brännässlor är inte bara ett ogräs. De späda bladen från tidiga nässlor kryllar av nyttigheter som C-vitamin, järn och kalcium. Överraskande eller inte, men brännässlor räknas som vår mineralrikaste grönsak och borde egentligen ha en mer framskjuten plats i vår kost.
Använd handskarBästa nässlorna för matlagning hittar man på våren och försommaren. Begränsa skörden till de späda toppskotten och använd handskar i skördearbetet. När nässlorna väl är förvällda, det vill säga fått ett uppkok, har de brännande egenskaperna försvunnit och de kan hanteras utan skyddshandskar.
Förvällda nässlor används på samma sätt som spenat i soppor eller stuvningar. Gräslök, timjan och lite grönsaksbuljong i pulverform lyfter fram de finaste smaker och som soppa kan nässlor serveras med en hårdkokt ägghalva.
Gamla tiders kökVårkyckling är ett gammalt begrepp. Förr kom kycklingar med ljuset och så här i början av sommaren var tillgången på lagom stora kycklingar som bäst. Här låter vi oss inspireras av gamla tiders kök och kokar en ljus kycklinggryta som garneras med späda primörer som sparris, morot och dill som är en underbar krydda i primörsammanhang.
Spännande kompottAtt avsluta måltiden med rabarber i någon form känns helt rätt just nu. Här kokas syrlig rabarber med likaledes syrligt äpple och rikligt med socker till en kompott. Smaksätt gärna med mald kardemumma som ger kompotten spännande smakbrytning. Rabarber är inget man äter mängder av, varför kompotten serveras på små portionspajer tillsammans med en klick vispad grädde. Lagom syrligt, festligt och definitivt väldigt mycket svensk försommar.
Örtkryddad nässelsoppa med hårdkokt ägghalva
För 4 personer
2 liter späda nässlor (blad från toppskott eller unga växter)
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 vitlöksklyfta
12 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong i pulverform
5-6 kvistar färsk timjan
salt och peppar
Att äta till:
2 hårdkokta ägg
färsk timjan
1. Plocka nässlor, men ta bara med späda toppskott och inga stjälkar eller grövre delar. Handskar rekommenderas i skördearbetet. Skölj bladen och ge dem ett uppkok någon minut. Slå upp i durkslag, spola över kallt vatten och låt bladen rinna av innan de hackas grovt.
2. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Tillsätt fint riven vitlök och de hackade nässlorna. Späd med vatten och tillsätt grönsaksbuljong samt hackad timjan. Låt allt koka upp och sjuda sakta i 2-3 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.
3. Skala och dela de hårdkokta äggen. Lägg en ägghalva i varje tallrik och garnera med timjan eller bladpersilja. Toppa gärna varje ägg med en timjankvist.
Ljus kycklinggryta med primörgrönsaker
För 4 personer
600 g kycklingfilé
smör och rapsolja
salt och vitpeppar
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl vitt vin
1 tsk finhackad timjan
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk konc. kycklingfond
Att äta till:
4-8 späda primörmorötter
8 gröna sparrisar
1 dl ärter
8 färska champinjoner
dill
kokt potatis
1. Skala morötterna, men spara lite av blasten. Dela dem på längden och sjud dem i lättsaltat vatten i 3 minuter. Lägg i sparris och sjud 2 minuter till. Avslutningsvis åker ärterna ned i vattnet och allt får ett uppkok. Sila av vattnet och håll grönsakerna varma under lock. Dela svampen i bitar som steks lätt i smör och saltas.
2. Dela kycklingfiléerna i 2-3 delar. Bryn bitarna lätt i gryta i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra.
3. Tillsätt vatten, grädde och vin. Koka upp och sjud kycklingen i 7 minuter. Red av med majsstärkelse löst i vatten, timjan och fond. Sjud grytan i 5 minuter till.
3. Lägg upp kycklingbitarna och slå såsen över. Toppa med grönsaker och dill.
Portionspajer med rabarber och äppelkompott
6-8 portionspajer, 8 cm i diameter
Till pajdegen:
3 dl vetemjöl
75 g smör
1 1/4 dl florsocker
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg + 1 äggula
Till kompotten:
2-3 rabarberstjälkar
2 syrliga äpplen
1 dl strösocker
1 dl vatten
1/2 tsk malen kardemumma
Att äta till:
vispad grädde
1. Hacka samman mjöl och smör i matberedaren. Tillsätt florsocker, salt, vaniljsocker och kör lite till. Avsluta med ett helt ägg samt en äggula. Kör ihop till en deg som ställs kallt en halvtimme.
2. Dra bort det yttersta lagret från rabarberstjälkarna. Skär därefter rabarbern i 4-5 millimeter tjocka skivor. Skala och kärna ur äpplena. Skär ned fruktköttet i mindre bitar. Koka upp bitarna med socker och vatten. Sänk värmen, tillsätt kardemumma och sjud allt utan lock i 5 minuter. Ställ kompotten att svalna.
3. Tryck ut degen i små formar. Grädda i 225 graders ugn, cirka 10 minuter. Låt kakorna svalna och ta ut dem ur formarna. Toppa med vispad grädde och kompott. Serveras kylskåpskalla. (TT Spektra)