Mången näsa har rynkats inför det där svåruttalade djupfrysta mystiska vegetariska "låtsasköttet". Torrt, smaklöst, konstgjort är några av de fördomar som florerar runt quorn. Men jag ber att få lägga in en protest.
Quorn är ett magert, fiberrikt, kolesterolfritt och användbart sätt att få i sig livsviktiga proteiner - särskilt för den som väljer bort kött och fisk. Och behandlar man bara produkten rätt, det vill säga sätter lite fart på smaken med trevligheter som chili, ingefära och vitlök och tillsätter extra saftighet i form av pressad lime, soja, sesamolja och liknande kan resultatet bli precis hur gott som helst.
Bara en sån sak som att vegetarianer får en ärlig chans att delta i tacofesten. Quornfärs och tacokrydda ger ett fullvärdigt alternativ för alla som inte vill avstå den nya svenska nationalrätten.
Förutom färs finns quorn att köpa i form av bullar, filéer, korv och bitar. I Sverige har vi kunnat köpa quorn sedan 1999, och nu säljs produkterna av alla större livsmedelskedjor.
Quorn består av en sorts svampprotein vid namn mykoprotein som är utblandad med äggvita. Smak och konsistens påminner en hel del om kyckling. Du kan woka, marinera, steka, grilla och ugnsbaka det. I princip kan det användas på samma sätt som kycklingfilé.
Fortfarande tveksam? Prova de sesamwokade quornbitarna med heta rotfrukter här intill. Kanongott, jag lovar!
4 portioner, 20 minuter
Här gäller det att hitta rökigheten. Välj något av nedanstående alternativ.
1 påse quornbullar
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
olivolja
2 burkar hela tomater
1/2 burk pineapple-chipotlechutney (Jonas Borssén)
eller 2-3 tsk chipotlepaste (Santa Maria) + 2 msk mild mango chutney
eller 1/2 torkad blötlagd chipotlechili + 2 msk mild mango chutney
eller 2-3 msk smoky barbequeås + 2 msk mild mango chutney)
1 tsk malen spiskummin
1 tsk kakao
1/2 tsk kanel
salt
nymalen svartpeppar
ev lite flytande honung
1 tsk oregano
Här handlar det om att hitta röksmaken. Helst i form av chipotle, rökt chili. Har ni tur och hittar Jonas Borsséns pineapple-chipotlechutney (finns i välsorterade matbutiker) är den perfekt. Leta annars efter chipotlepaste (Santa Maria) i tacohyllan, torkad chipotle i grönsaksdisken eller någon rökig barbecuesås (står det "smoky" eller "hickory" brukar det funka).
Skala och hacka vitlöken och ingefäran fint och mjukfräs i lite olja. Tillsätt tomater och chipotle i någon form. Smaksätt med spiskummin, kakao, kanel, salt och peppar. Koka ihop ett par minuter. Smaka eventuellt av med lite honung och mer chipotle om du vill ha mer hetta.
Lägg ner quornbullarna i såsen och låt koka under lock i cirka 10 minuter. Tillsätt oreganon på slutet.
Servera köttbullarna i såsen med ris eller en sallad.
4 portioner, 30 minuter
Laddat med goda smaker och massa nyttigheter. Minska på chilimängden om du är rädd för stark mat.
1 paket quornbitar
2 msk soja + lite extra
1 lime
2 msk sweet chilisås
3 cm färsk ingefära
2 msk sesamfrön
2 msk sesamolja
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 gul paprika
blandade rotfrukter:
t ex 3 morötter, 2 palsternackor, 1 persiljerot
1 chilifrukt (kan uteslutas)
1 msk olivolja
5 limeblad, färska eller torkade
250 g haricots verts
1 msk sesamfrön
Häll upp de frusna quornbitarna i en bunke. Slå över soja, pressad lime, sweet chili, riven färsk ingefära, hälften av sesamfröna, 1 msk sesamolja och en pressad eller riven vitlöksklyfta. Blanda och låt bitarna dra åt sig av marinaden medan du fixar resten.
Skala och hacka de andra vitlöksklyftorna, skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala rotfrukterna och skiva morötterna i remsor med osthyveln. Skär övriga rotfrukter i skivor. Kärna ur chilifrukten och finhacka.
Hetta upp resten av sesamoljan och lite olivolja i en wok eller vid stekpanna. Börja med löken och låt den fräsa någon minut, tillsätt hackad vitlök, chili, limeblad och fräs någon minut innan du häller i quornbitarna med sin marinad, rotfrukterna, paprika och mot slutet haricots verts. Fräs i cirka fem minuter under omrörning. Häll på lite extra soja och strö över resten av sesamfröna. Servera genast.
4 personer, 30 minuter
Vintrig gryta med härlig skogssmak.
300 g quornbitar
1 dl torkade trattkantareller
2 dl vatten
1 gul lök
olivolja
2 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
1/2 dl rött portvin
1/2-1 msk torkade enbär
(1-2 tsk maizena)
nymalen svartpeppar
1 knippa bladpersilja
Lägg svampen i blöt i 2 dl varmt vatten tills den mjuknar. Spara vattnet.
Skala och hacka löken, fräs i en vid stekpanna eller gryta med lite olja. Tillsätt quornbitarna och fräs tills de fått färg. Slå på den urkramade svampen och fräs ytterligare en stund.
Häll på grädde, soja, portvin, stötta enbär och lite av blötläggningsvattnet. Låt koka ihop i tio minuter. Späd med mera blötläggningsvatten om du vill ha konsistensen lösare, red med maizena utrört i kallt vatten om du vill ha den tjockare. Smaka av med peppar, soja och kanske en skvätt extra portvin.
Strö över hackad bladpersilja och servera med kokt potatis eller ris och lättkokta grönsaker.