Råa köket det allra enklaste

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2005-01-22 00:00
I ungdomligare dagar bodde jag en tid i Italien. Där skickades man med ojämna mellanrum i väg på promenad till grann- byn.


På andra sidan åkrarna, i en pytteliten by, låg ett pyttelitet torg,med en pytteliten slakteributik. Mannen som stod på andra sidan diskeni sin en gång vita rock var allt annat än pytteliten -- och han skivaderått nötkött till carpaccio som ingen annan.

De lövtunna, mörkröda skivorna packades omsorgsfullt in i papper ochbars med andakt över åkrarna och hem till köket. Där fick de sig enlätt dust med olivolja och parmesan, kanhända en citronklyfta och någratag med pepparkvarnen.

Som svensk skeptiker och sanitetsivrare var hela äventyretnaturligtvis väldigt vanvördigt och underligt. Men smaken var såhimmelsk att det inte gavs några andra alternativ än att kapituleratotalt.

Sedan den dagen har jag varit svag för det råa köket.

Den enklaste, renaste och mest okomplicerade formen av matlagning.Man gör just inte så mycket. Det gäller bara att se till att nosa rättpå de finaste råvaror bygden har att erbjuda och njuta dem som naturenantagligen hade tänkt sig från början. (TT Spektra)

Snabbmarinerad lax med ingefära

4 pers, 20 minuter

Råsnabb och läcker förrätt. Försiktiga själar kan frysa laxen först.

knappt 1 msk honung

1/2 dl citronsaft

2 tsk riven färsk ingefära

4 stora, tunna skivor rå lax

flingsalt

ev. 1 lime

Sås:

250 g kesella gourmet

2 msk riven pepparrot

2 msk hackad gräslök

örtsalt

Blanda ut honungen med citronsaft. Riv ingefäran och blanda i.

Lägg ut laxskivorna på tallrikar och droppa över marinaden. Låt stå i 15 minuter. Strö över flingsalt.

Blanda kesella, pepparrot och gräslök. Smaka av med örtsalt.

Servera laxen med sås och dekorera med lite extra gräslök eller strimlat limeskal.

Carpaccio med senapsdressing

6 personer, 15 minuter

Världens råaste, världens godaste italienska klassiker. Beställ köttet i en köttaffär och be att få det skivat.

cirka 600 gram tunt skivad fin oxfilé

1 äggula

3 tsk dijonsenap

3 msk citronsaft

tabasco

1/2--1 dl olivolja (gärna hälften rapsolja)

1 msk matlagningsgrädde

flingsalt och nymalen svartpeppar

3 msk kapris

Beställ gärna köttet någon dag i förväg hos kötthandlaren, och säg att det ska vara till carpaccio. Be att få det skivat.

Annars kan du skiva själv genom att lägga välputsad oxfilé i frysen tills den hårdnar lite.

Använd så vass kniv som möjligt och skär i papperstunna skivor. Det gör inget om de går sönder lite.

Fördela skivorna över sex assietter, sprid ut köttet i ett tunt lager.

Blanda äggulan med senap, citronsaft och ett par droppar tabasco.Vispa eller mixa noga och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle medandu fortsätter vispa eller mixa. Till- sätt grädden och smaka av medsalt och peppar.

Ringla dressingen över köttet, strö lite flingsalt och kapris över, och kör ett par varv med pepparkvarnen.

Servera genast som förrätt.

Bruschetta med rå tomatröra

4 personer, 15 minuter

Rått är gott. Det går faktiskt att skrämma liv i trötta vintertomater.

2 mogna kvisttomater

1--2 sardellfiléer

1 näve färska basilikablad

cirka 3 msk riktigt fin olivolja

1 nypa socker

salt och nymalen svartpeppar

4--8 skivor baguette

1 vitlöksklyfta

ev. färskriven parmesan

Hacka tomaterna lite grovt. Blanda i en skål med finhackadesardellfiléer. Strimla basilika och blanda ner tillsammans med olivoljaoch en minimal nypa socker. Smaka av med salt och peppar.

Rosta brödskivorna i ugnen (lite fusk i det råa, men ändå). Delavitlöksklyftan på mitten och gnid in ena sidan av brödet. Pytsa påtomatröra, dekorera eventuellt med lite grovriven färsk parmesan ochservera genast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!