4 portioner
Görs på färsk rabarber eller på fjolårets rabarber som sparats i frysen.
11/2 liter vatten
1 dl risgryn (knappt), grötris går bra
1 bit kanel
300 g rabarber
1 1/2 dl socker
Koka vatten, risgryn och kanel tills grynen nästan är mjuka, cirka 20 minuter. Skölj rabarbern och skär i små bitar. Sätt till rabarbern och sockret till grynblandningen och fortsätt kokningen tills rabarbern är mjuk.
Det är också gott att använda lite russin i rabarbersoppan och minska på sockermängden.
1 tsk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
100 gr smält smör
3 dl havregryn
11/2 dl strösocker
Rör ihop smeten och häll den i små smorda veckade kakformar. Grädda i 225 grader, 5 minuter. Det ska bara bli små "mums-bitar", formarna ska inte fyllas.
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 dl rensad, skalad rabarber i bitar
en nypa kardemumma, en nypa vaniljsocker
smör
Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd sedan försiktigt ner det i äggröran. Häll i en smord ugnsform och bred ut så att det blir ett tunt lager. Strö ut rabarbern ovanpå och strö över lite kardemumma och vaniljsocker. Hyvla smöret tunt över hela smeten.
Grädda i ca 30 minuter i 175 grader. Sikta över florsocker om du vill ha den extra snygg. Äts bäst med sked, eftersom den blir kladdig.
1 stor burk eller flera mindre
Ett favoritrecept i repris. En lättgjord chutney med sting som passar perfekt till grillat. Håller hela sommaren om den får stå svalt.
½ kg (1 liter skuren) rabarber
1 röd och 1 gul lök
½-1 dl thai chilisås
5-6 dl socker
2 msk ättikssprit
¾ dl vatten
Skölj, ansa och skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Blanda med resten av ingredienserna i en kastrull.
Koka upp och koka sakta utan lock, cirka ¾-1 timme tills massan tjocknat. Smaka av och tillsätt eventuellt mer thai chilisås.
Häll upp på rena varma glasburkar och sätt genast på lock. Förvara svalt. Färdig att äta genast, men blir ännu bättre om den får stå några dagar. Håller 3-6 månader i kylskåp.
4 personer
700 g späd rabarber
1 1/2 dl råsocker
2 krm malen kardemumma
Skölj, ansa och skär rabarbern i 2-3 cm breda bitar. Lägg i kastrull och strö på socker och kardemumma.
Låt smälta lååångsamt på svag värme. Rör inte i kastrullen!
Servera med glass.
Cirka 2 liter
Den här lemonaden är läskande god. Den passar som den är till svalkande dryck för både barn och vuxna exempelvis på badstranden. Och så går den att variera. Då kan den bli en bra början på grillkvällen, men spetsad förstås bara för vuxna...
1 kg rabarber (ca 2 liter skuren)
2 liter vatten
2 dl socker
saft av 2 lime
1 msk vaniljsocker
vaniljvodka, mousserande vitt vin (bara för vuxna!) och sprite eller cider
Skölj och skär rabarbern i små bitar. Koka den med vatten till den går sönder, ca 10 minuter. Sila saften och rör ner sockret i den varma saften. Låt den kallna. Smaksätt med limesaft utrört med vaniljsocker.
Enbart för vuxna: Tillsätt ett par cl vaniljvodka per glas och fyll på med sprite eller cider. Eller fyll på med mousserande vitt vin.
OBS! Lemonaden ska förvaras svalt. Den har begränsad hållbarhet.