Rabarber: Praktfull primör

De är rent obscena, rabarberknopparna, när de rosaglänsande tränger upp ur jorden. Det finns all anledning att känna förväntan. Vårens surchock är på väg!

Mat & dryck2008-11-24 16:33
Rabarbersoppa

4 portioner

Görs på färsk rabarber eller på fjolårets rabarber som sparats i frysen.

11/2 liter vatten

1 dl risgryn (knappt), grötris går bra

1 bit kanel

300 g rabarber

1 1/2 dl socker

Koka vatten, risgryn och kanel tills grynen nästan är mjuka, cirka 20 minuter. Skölj rabarbern och skär i små bitar. Sätt till rabarbern och sockret till grynblandningen och fortsätt kokningen tills rabarbern är mjuk.

Det är också gott att använda lite russin i rabarbersoppan och minska på sockermängden.

Havrekakor (goda till rabarbersoppan)

1 tsk vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 ägg

100 gr smält smör

3 dl havregryn

11/2 dl strösocker

Rör ihop smeten och häll den i små smorda veckade kakformar. Grädda i 225 grader, 5 minuter. Det ska bara bli små "mums-bitar", formarna ska inte fyllas.

Kladdrabarberkaka

2 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2,25 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

5 dl rensad, skalad rabarber i bitar

en nypa kardemumma, en nypa vaniljsocker

smör

Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd sedan försiktigt ner det i äggröran. Häll i en smord ugnsform och bred ut så att det blir ett tunt lager. Strö ut rabarbern ovanpå och strö över lite kardemumma och vaniljsocker. Hyvla smöret tunt över hela smeten.

Grädda i ca 30 minuter i 175 grader. Sikta över florsocker om du vill ha den extra snygg. Äts bäst med sked, eftersom den blir kladdig.

Rabarber- och chilichutney

1 stor burk eller flera mindre

Ett favoritrecept i repris. En lättgjord chutney med sting som passar perfekt till grillat. Håller hela sommaren om den får stå svalt.

½ kg (1 liter skuren) rabarber

1 röd och 1 gul lök

½-1 dl thai chilisås

5-6 dl socker

2 msk ättikssprit

¾ dl vatten

Skölj, ansa och skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Blanda med resten av ingredienserna i en kastrull.

Koka upp och koka sakta utan lock, cirka ¾-1 timme tills massan tjocknat. Smaka av och tillsätt eventuellt mer thai chilisås.

Häll upp på rena varma glasburkar och sätt genast på lock. Förvara svalt. Färdig att äta genast, men blir ännu bättre om den får stå några dagar. Håller 3-6 månader i kylskåp.

Smältrabarber

4 personer

700 g späd rabarber

1 1/2 dl råsocker

2 krm malen kardemumma

Skölj, ansa och skär rabarbern i 2-3 cm breda bitar. Lägg i kastrull och strö på socker och kardemumma.

Låt smälta lååångsamt på svag värme. Rör inte i kastrullen!

Servera med glass.

Rabarberlemonad

Cirka 2 liter

Den här lemonaden är läskande god. Den passar som den är till svalkande dryck för både barn och vuxna exempelvis på badstranden. Och så går den att variera. Då kan den bli en bra början på grillkvällen, men spetsad förstås bara för vuxna...

1 kg rabarber (ca 2 liter skuren)

2 liter vatten

2 dl socker

saft av 2 lime

1 msk vaniljsocker

Spetsade varianter

vaniljvodka, mousserande vitt vin (bara för vuxna!) och sprite eller cider

Skölj och skär rabarbern i små bitar. Koka den med vatten till den går sönder, ca 10 minuter. Sila saften och rör ner sockret i den varma saften. Låt den kallna. Smaksätt med limesaft utrört med vaniljsocker.

Enbart för vuxna: Tillsätt ett par cl vaniljvodka per glas och fyll på med sprite eller cider. Eller fyll på med mousserande vitt vin.

OBS! Lemonaden ska förvaras svalt. Den har begränsad hållbarhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!