Ca 2 liter
Den här lemonaden är läskande god. Den passar som den är till svalkande dryck för både barn och vuxna exempelvis på badstranden. Och så går den att variera... Då kan den bli en bra början på grillkvällen, men spetsad förstås bara för vuxna...
1 kg rabarber (ca 2 liter skuren)
2 liter vatten
2 dl socker
saft av 2 lime
1 msk vaniljsocker
SPETSADE VARIANTER:
vaniljvodka, mousserande vitt vin (bara för vuxna!) och sprite eller cider
Skölj och skär rabarbern i små bitar. Koka den med vatten till den går sönder, ca 10 minuter. Sila saften och rör ner sockret i den varma saften. Låt den kallna. Smaksätt med limesaft utrört med vaniljsocker. Enbart för vuxna: Tillsätt ett par cl vaniljvodka per glas och fyll på med sprite eller cider. Eller fyll på med mousserande vitt vin.
OBS! Lemonaden ska förvaras svalt. Den har begränsad hållbarhet.
1 stor burk eller flera mindre
En lättgjord chutney med sting som passar perfekt till grillat. Håller hela sommaren om den får stå svalt.
½ kg (1 liter skuren) rabarber
1 röd och 1 gul lök
½-1 dl thai chilisås
5-6 dl socker
2 msk ättikssprit
¾ dl vatten
Skölj, ansa och skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Blanda med resten av ingredienserna i en kastrull. Koka upp och koka sakta utan lock, ca ¾-1 timme tills massan tjocknat. Smaka av och tillsätt eventuellt mer thai chilisås. Häll upp på rena varma glasburkar och sätt genast på lock. Förvara svalt. Färdig att äta genast, men blir ännu bättre om den får stå några dagar. Håller 3-6 månader i sval/kylskåp.
6 port
En god och snabbgjord rabarberpaj som alla vill ha receptet på!
ca 500 g rabarber (ca 1 liter skuren)
1 ½ msk potatismjöl
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör & rapsolja (eller annat flytande matfett)
ca 1 ½ dl ljus sirap
Skölj, ansa och skär rabarbern i bitar och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl och skaka formen så att potatismjölet fördelas över bitarna.
Blanda socker, vetemjöl och bakpulver. Rör i flytande matfett till en smulig deg. Fördela över rabarbern. Ringla över sirap i ett rutmönster. Grädda i 200°C ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Servera med glass eller vaniljsås eller lättvispad grädde.
PS! Pajen är knäckigast nygjord.
Har du gott om tid och rabarber? Passa då på att göra en frisk och god marmelad. Tillsammans med ett par goda ostar och kex blir den en mycket uppskattad sommarpresent eller att ha i picknickkorgen eller i bersån.
1 kg (ca 1 ¾ l) skuren rabarber
2 citroner
2 morötter
12 dl (ca 1 kg) socker, gärna syltsocker
Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar. Borsta citronerna rena i varmt vatten, skär dem i fyra klyftor och sedan i tunna skivor. Skala och riv morötterna grovt. Varva fruktbitar och morotsriv med hälften av sockret och låt stå svalt några timmar eller över natten så att det saftar sig.
Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Rör ner resten av sockret, lite i taget, koka upp och låt koka utan lock ca 15 minuter. Häll i rena burkar och sätt genast på lock.
Ca 6 port
En god rabarbersås som passar till exempel till glass och marängsviss. Jordgubbarna ger vacker färg.
250 g rabarber
ca 250 g skivade jordgubbar, färska eller frysta
finstrimlat skal av ¼ apelsin
½-1 dl vatten
1 dl socker, gärna ljust muscovadosocker
Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar. Borsta apelsinen i varmt vatten. Skala den tunt med potatisskalare och skär skalet i smala strimlor (eller använd cest- eller cecileringsjärn, finns i husgerådsbutiker). Koka rabarber och apelsinskal med vatten och socker tills rabarbern är mjuk. Skölj, ansa och skiva under tiden jordgubbarna (om färska används). Blanda ner jordgubbsskivorna på slutet, så behålls jordgubbsfärgen bäst.
Servera till vaniljglass eller marängsviss. Förvaras i kylskåp. Har begränsad hållbarhet.
Ta fram försommaren mitt i vintern! Perfekt att ta fram rabarber ur frysen för att göra rabarbersås, kräm eller kompott till efterrätt mitt i vintern. Skölj rabarbern, skala grova stjälkar. Skär rabarbern i 1-2 cm bitar. Förpacka i fryspåsar om ca 500 g. Socker behövs inte. Låt tina ett par timmar före användning. Rabarbern behöver inte vara helt tinad innan den tillreds.
Ta in våren och försommaren. Rabarberns rosa stjälkar och stora blad är vackra att sätta i stora vattenfyllda glasvasar. Bryt solljuset från fönstret genom vasen.
Raberberbladen är också fina att rama in en vackert blandad blomblombukett.
En del får ont "i magen" och mår inte bra av att äta rabarber. Det är rabarberns oxalsyra som orsakar besvären.
Små barn under ett år inte ska äta rabarber, eftersom njurarna då inte är färdigutvecklade.
I gamla rabarbersorter är oxalsyran ganska hög, men i nyare har man förädlat bort den nästan helt. Exempel på en sådan sort är Elmblitz.