Rabarberfest

Den första rabarberpajen av späda stjälkar är magisk... Efter bara några veckor väller rabarbern över i landet. Till slut vet man inte vad man ska göra med den. Här kommer tips och idéer!

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 20:23
Rabarberlemonad

Ca 2 liter

Den här lemonaden är läskande god. Den passar som den är till svalkande dryck för både barn och vuxna exempelvis på badstranden. Och så går den att variera... Då kan den bli en bra början på grillkvällen, men spetsad förstås bara för vuxna...

1 kg rabarber (ca 2 liter skuren)

2 liter vatten

2 dl socker

saft av 2 lime

1 msk vaniljsocker

SPETSADE VARIANTER:

vaniljvodka, mousserande vitt vin (bara för vuxna!) och sprite eller cider

Skölj och skär rabarbern i små bitar. Koka den med vatten till den går sönder, ca 10 minuter. Sila saften och rör ner sockret i den varma saften. Låt den kallna. Smaksätt med limesaft utrört med vaniljsocker. Enbart för vuxna: Tillsätt ett par cl vaniljvodka per glas och fyll på med sprite eller cider. Eller fyll på med mousserande vitt vin.

OBS! Lemonaden ska förvaras svalt. Den har begränsad hållbarhet.

Rabarber- och chilichutney

1 stor burk eller flera mindre

En lättgjord chutney med sting som passar perfekt till grillat. Håller hela sommaren om den får stå svalt.

½ kg (1 liter skuren) rabarber

1 röd och 1 gul lök

½-1 dl thai chilisås

5-6 dl socker

2 msk ättikssprit

¾ dl vatten

Skölj, ansa och skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Blanda med resten av ingredienserna i en kastrull. Koka upp och koka sakta utan lock, ca ¾-1 timme tills massan tjocknat. Smaka av och tillsätt eventuellt mer thai chilisås. Häll upp på rena varma glasburkar och sätt genast på lock. Förvara svalt. Färdig att äta genast, men blir ännu bättre om den får stå några dagar. Håller 3-6 månader i sval/kylskåp.

Kickis knäckiga rabarberpaj

6 port

En god och snabbgjord rabarberpaj som alla vill ha receptet på!

ca 500 g rabarber (ca 1 liter skuren)

1 ½ msk potatismjöl

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

100 g smör & rapsolja (eller annat flytande matfett)

ca 1 ½ dl ljus sirap

Skölj, ansa och skär rabarbern i bitar och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl och skaka formen så att potatismjölet fördelas över bitarna.

Blanda socker, vetemjöl och bakpulver. Rör i flytande matfett till en smulig deg. Fördela över rabarbern. Ringla över sirap i ett rutmönster. Grädda i 200°C ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Servera med glass eller vaniljsås eller lättvispad grädde.

PS! Pajen är knäckigast nygjord.

Rabarber-, citron- och morotsmarmelad

Har du gott om tid och rabarber? Passa då på att göra en frisk och god marmelad. Tillsammans med ett par goda ostar och kex blir den en mycket uppskattad sommarpresent eller att ha i picknickkorgen eller i bersån.

1 kg (ca 1 ¾ l) skuren rabarber

2 citroner

2 morötter

12 dl (ca 1 kg) socker, gärna syltsocker

Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar. Borsta citronerna rena i varmt vatten, skär dem i fyra klyftor och sedan i tunna skivor. Skala och riv morötterna grovt. Varva fruktbitar och morotsriv med hälften av sockret och låt stå svalt några timmar eller över natten så att det saftar sig.

Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Rör ner resten av sockret, lite i taget, koka upp och låt koka utan lock ca 15 minuter. Häll i rena burkar och sätt genast på lock.

Rabarber- och jordgubbsås

Ca 6 port

En god rabarbersås som passar till exempel till glass och marängsviss. Jordgubbarna ger vacker färg.

250 g rabarber

ca 250 g skivade jordgubbar, färska eller frysta

finstrimlat skal av ¼ apelsin

½-1 dl vatten

1 dl socker, gärna ljust muscovadosocker

Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar. Borsta apelsinen i varmt vatten. Skala den tunt med potatisskalare och skär skalet i smala strimlor (eller använd cest- eller cecileringsjärn, finns i husgerådsbutiker). Koka rabarber och apelsinskal med vatten och socker tills rabarbern är mjuk. Skölj, ansa och skiva under tiden jordgubbarna (om färska används). Blanda ner jordgubbsskivorna på slutet, så behålls jordgubbsfärgen bäst.

Servera till vaniljglass eller marängsviss. Förvaras i kylskåp. Har begränsad hållbarhet.

RABARBERTIPS
Frysta rabarber

Ta fram försommaren mitt i vintern! Perfekt att ta fram rabarber ur frysen för att göra rabarbersås, kräm eller kompott till efterrätt mitt i vintern. Skölj rabarbern, skala grova stjälkar. Skär rabarbern i 1-2 cm bitar. Förpacka i fryspåsar om ca 500 g. Socker behövs inte. Låt tina ett par timmar före användning. Rabarbern behöver inte vara helt tinad innan den tillreds.

Rabarberbuketter

Ta in våren och försommaren. Rabarberns rosa stjälkar och stora blad är vackra att sätta i stora vattenfyllda glasvasar. Bryt solljuset från fönstret genom vasen.

Raberberbladen är också fina att rama in en vackert blandad blomblombukett.

Rabarber och njurproblem

En del får ont "i magen" och mår inte bra av att äta rabarber. Det är rabarberns oxalsyra som orsakar besvären.

Små barn under ett år inte ska äta rabarber, eftersom njurarna då inte är färdigutvecklade.

I gamla rabarbersorter är oxalsyran ganska hög, men i nyare har man förädlat bort den nästan helt. Exempel på en sådan sort är Elmblitz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!