ca 1 kg stek
1 sats rödvinsmarinad (se recept i länken till höger)
Rotfrukter efter smak, t ex 2 morötter, 1 liten kålrot, 1 bit rotselleri eller 1 palsternacka
1 äpple
1 paket, ca 150 g, ädelost typ Blå castello
2 dl crème fraiche
Gör så här:
Lägg steken i marinad under 2--3 dagar. Vänd steken några gångerunder tiden. Tag upp och torka av den (men spara marinaden till såsen).Lägg steken i en stekpåse på en bädd av skurna rotsaker. Tag gärna medett skivat äpple. Det ger fin smak.(Man kan även slå lite rödvin ipåsen.) Sätt in en stektermometer och förslut påsen.
Sätt in stekpåsen i ugnen och följ anvisningarna på påsen.Ugnsvärmen ska vara ca 175 grader och steken är klar när termometernvisar 70 grader. Köttet ska vara lätt rosa.
När steken är klar slås vätskan från stekpåsen i en kastrull och steken slås in i folie för att hålla värmen.
Rör ner 2 dl crème fraiche i såsen och hetta upp utan att den fårstormkoka. Tillsätt sedan 1 paket Blå castello och låt osten smältaner. Smaksätt med eventuell marinad, lite finsmulad rosmarin ellernågon färdig viltkrydda. Avsluta såsen med gelé och/eller honung ochgärna lite vitlök.
Blanka av såsen och servera steken med ugnsstekt klyftpotatis, grönsallad och vitlöksbröd.