Ett välfyllt julbord ska erbjuda flera olika röror. Allt från klassisk rödbetssallad, perfekt ihop med julskinkan, till mer självständiga blandningar som gubbröra eller kanske en Waldorfsallad. Rörorna fungerar som kittet mellan de olika rätterna. En klick här och en klick där får smaklökarna att jubla och ditt julbord blir något alla kommer att prata om. Åtminstone till mellandagarna, då siktet ställs mot nyår.
Egen majonnäsDe flesta röror har en sak gemensamt - de innehåller majonnäs. Denna blandning, som i princip bara är fett, finns det många åsikter om. Men, om man ändå bestämt sig för att göra egna röror så ska det banne mig vara hemvispad majonnäs också. Den blir len i smak och konsistens och ger begreppet majonnäs rättvisa. Ingen, eller i vart fall ytterst få, färdiga majonnäser kan mäta sig med den du vispar ihop själv. Bäst blir den på neutral olja, exempelvis rapsolja, och har du någon form av elektrisk visp så se till att den kommer fram. För majonnäs ska vispas länge och ordentligt för att bli fast och fin.
Vispa och rörSlarv med vispningen straffar sig direkt i form av en lös och oregerlig majonnäs. Skulle du ändå hamna där är det bara att börja om från början med nya ägg. Däremot kan man återanvända den lösa majonnäsen. Vänd ner lite mer olja i den misslyckade och använd blandningen i stället för att ta ny olja. Och så vispa, vispa och vispa.
Tänk på att dina egna röror blir helt fria från konserveringsmedel. Det innebär att de bara håller så länge som den känsligaste råvaran. Söta frukter i feta röror är känsligt. Små satser, små uppläggningar och inget tillbaka från julbord till kylskåp är det som gäller.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se
Egen majonnäs
Ca 4 dl.
2 äggulor
1 tsk fransk senap av Dijontyp
1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
salt och peppar
1. Arbeta med vispvänlig skål och elvisp. Blanda först samman äggulor med senap och vinäger till en jämn smet.
2. Mät upp oljan i en tillbringare, eller liknande, som är lätt att hälla ur. Sätt skålen med äggröran på ett fuktat hushållspapper så att den står stadigt och vispa sedan i oljan i små omgångar. Här gäller det att vispa ordentligt så äggsmeten förmår binda oljan, framför allt i det inledande skedet.
Smaka av majonnäsen med salt och peppar mot slutet.
Rödbetssallad
För 4 personer
350 g inlagda rödbetor
2 msk finhackad rödlök
2 hela saltgurkor
2 syrliga äpplen
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tsk mild svensk senap
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
svartpeppar
1. Täck skärbrädan med smör- eller bakplåtspapper. Se till att rödbetorna fått rinna av ordentligt i durkslag. Skär dem därefter i knappt centimeterstora tärningar.
2. Skär saltgurkorna i ungefär lika stora bitar. Skala och kärna ur äpplena. Skär fruktköttet i bitar, stora som tidigare ingredienser. Finhacka rödlöken.
3. Blanda majonnäs och crème fraiche i en stor skål. Smaksätt blandningen med mild senap. Vänd ner rödbetor, saltgurka, äpplen och rödlök. Smaka av med salt, vinäger och några varv på svartpepparkvarnen. Blanda och ställ kallt minst 1 timme före servering.
Röd coleslaw
För 4 personer
1/2 rödkålshuvud
1/3 purjolök
Till dressingen:
3 dl fet yoghurt, 10 %
1 dl majonnäs
3 msk mild vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad timjan
salt och vitpeppar
1. Riv rödkålen fint, helst med en matberedare. Lägg kålen i en stor bunke och slå på kokande vatten. Låt stå i 5 minuter.
2. Sila av vattnet. Gör sedan om vattendelen en gång till, alltså på med nytt kokande vatten och vänta ytterligare 5 minuter. Sila av och slå på riktigt kallt vatten i stället. Vänta 20 minuter och sila därefter bort vattnet. Tryck gärna kålen så att vattnet verkligen pressas ut.
3. Strimla purjolöken fint och blanda med kålen.
4. Blanda dressingen och vänd ner den i kålblandningen. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ blandningen kallt i väntan på servering. Salladen är godast väl kyld.
Waldorfsallad
För 4 personer
150 g rotselleri
2 syrliga äpplen
10 valnötskärnor
1 huvud romansallad
Till dressingen:
1 dl grädde
1 dl majonnäs
1 msk färskpressad citronsaft
salt
1. Skala och skär rotsellerin i tunna strimlor. Ge strimlorna ett uppkok och koka dem i en halv minut i lättsaltat vatten. Tippa upp strimlorna i en sil och spola dem med kallt vatten.
2. Skala och kärna ur äpplena. Hacka fruktköttet. Hacka drygt hälften av valnötterna.
3. Vispa grädden och blanda den med majonnäs samt 1 msk citronsaft.
4. Täck en skål med salladsblad och lägg Waldorfsalladen ovanpå. Garnera med resterande valnötter.
Gubbröra
För 4 personer
6 hårdkokta ägg
2 äggulor, råa
1 liten gul lök
2 msk hackad gräslök
3 msk hackad dill
1 burk ansjovis, ca 80 g avrunnen vikt
smör
vitpeppar
1. Skala och hacka den gula löken fint. Fräs hacket med smör i panna. Löken ska blir "klar" utan att få färg.
2. Hacka de hårdkokta äggen och avrunna ansjovisfiléer. Blanda ägg- och ansjovishack med smörfräst lök, gräslök och dill. Bind ihop allt med två råa äggulor. Smaka av med några droppar spad från ansjovisburken och vitpeppar.
Mimosasallad
För 4 personer
Till grunden:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2 hårdkokta ägg
Till smaksättning:
2 skivor färsk ananas
2 äpplen
1 apelsin
15 vindruvor
1. Skala och hacka de hårdkokta äggen. Blanda hacket med majonnäs och crème fraiche.
2. Skala ananasen och skär ett par skivor. Ta bort den hårda mittbiten och hacka fruktköttet ganska fint. Skala och kärna ur äpplena. Hacka fruktköttet. Skala apelsinen och skär ut skinn- och kärnfria klyftor som delas i mindre bitar. Dela vindruvorna på mitten och peta bort kärnorna.
3. Blanda ihop majonnäsblandning och frukthack. Kyl före servering. (TT Spektra)