Hej Magnus!
Hur/vad gör jag med karljohansvampen?
Växer de små kantarellerna till sig???
/ Älskar svampplockning
Hej Svampplockningsälskare!
Ja, det är verkligen trevligt att plocka svamp och att laga till goda rätter. Häromkvällen, sent sent, tog jag mig tid att steka upp en stor god champinjon. Sådana delikatesser får inte förfaras...
Du frågar om småkantareller. Den frågan har jag besvarat tidigare på Corren Mera, se länken.
Vad ska man göra med karljohan (stensopp)?
Karljohan är väl en av de mest användbara och uppskattade svamparterna.
Hittar man mycket karljohan kan det vara bra att tänka på att den går utmärkt att torka. Men då måste svampen vara av mycket god kvalitet så att larver inte hinner förstöra svampen innan den torkat. Den ska skivas i tunna skivor för att torkningen ska gå snabbt.
Du kan läsa mitt senaste svar om torkning här och sedan klicka på några länkar där det finns mer att läsa om torkning.
Tillagning av karljohan
När det gäller tillagning tipsar jag gärna om en artikel "Viva karljohan" som Correns matskribent Carina Glenning skrev för några år sedan.
Jag har också skrivit lite om karljohan och förväxling med gallsopp som kanske kan vara bra att tänka på.
Hälsningar
Magnus Källberg