Så öppnar du champagneflaskan

Ett hugg med sabeln, och allt är över. Eller snarare: klart. Sedan kan ju festen börja... Corren tipsar om hur du öppnar flaskan med bubbel.

Mat & dryck2008-11-24 11:30

Tillhör också du de som svär över skumpakorkar som sitter så hårt, att det nästan är omöjligt att öppna dem utan hjälp av tänger, bågfilar eller nötknäppare?

Lugn, bara lugn! Corren har lösningen. Två, närmare bestämt. En lugn och städad. En annan mera våldsam, som hämtad från kosackmässarna under tsarväldet.

Sabrering

Har du sinne för det lite udda och explosiva, är sabrering att rekommendera.

Allt du behöver är en skumpaflaska, en sabel, och för den räddhågsne, en kraftig läderhandske. Samt en plats där glaskross och sprudlande champagne gör minst skada. Utomhus med andra ord. Följ sedan vår steg-för-steganvisning!

1) Ta bort folien runt korken på flaskan.

2) Greppa skumpaflaskan med vänster hand (eventuellt handskbeklädd) och håll sabeln i den högra. Vänsterhänta gör tvärt om.

3) Vänd sabeln så att ryggen pekar mot flaskan.

4) Luta flaskan 45-60 grader.

5) Måtta mot förtjockningen högst uppe på flaskhalsen.

6) För sabeln efter flaskan mot förtjockningen med ordentlig snärt, så att du träffar just där hals och förtjockning möts.

7) Av åker kork, grimma och toppen på flaskan.

8) Medan vännerna fortfarande är impade: servera!

Den säkra metoden

Anser du att dropparna är för dyra att slösas på dylikt skådespeleri?! Gör då så här i stället:

1) Ta bort folien runt korken på flaskan.

2) Ta lugnt bort grimman runt korken, utan att skaka flaskan.

3) Fatta skumpaflaskan med vänster hand och korken med den högra. Vänsterhänta gör tvärt om.

4) Luta flaskan 45 grader.

5) Vrid flaskan, inte korken.

6) Vrid långsamt, tills dess korken är helt ute.

7) Servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!