Ann-Britt undrar: Hur steker man svampen bäst?
Hej!
Hur steker jag svampen för att få den att smaka bäst? Jag brukar lägga den i varm stekpannan och låta all vätska koka bort. Sedan lägger jag i lite matfett och kryddar.
Därefter steker jag den i fettet på ganska stark värme. Är det det mest optimala eller finns det bättre knep?
MVH Ann-Britt
SVAR:
Hej Ann-Britt!
Jag brukar göra ungefär likadant som du. Jag gillar också bäst att svampen är ganska välstekt. Några kryddor som Svampklubbens ordförande ofta rekommenderar är citronpeppar, soja och örtsalt. När jag steker blandsvamp ute i skogen på Trangiakök (spritkök) och inte har så starksmakande svampar brukar jag steka i Bregott och krydda med salt, citronpeppar och torkad dill till lagom styrka. Alla som smakar den här blandningen på en skiva vitt bröd vill bara ha mer! Till och med små scouter som inte alls ville smaka på svampen från början.
Lite hackad lök och bacon tycker jag också det kan vara gott att steka tillsammans med svampen. Och en klick crème fraiche på slutet är inte helt fel, eller grädde heller för den delen. Det är bara att experimentera, men något av mina tips kanske du gillar!
Hälsningar
Magnus Källberg