Vad gör jag för fel när jag torkar kantarellerna då de möglar vid torkning?
/Nybörjare
Hej "Nybörjare"!
Det var tråkigt att dina kantareller blev förstörda!
Troligast har svamparna torkat för långsamt och därför börjat mögla. När man torkar svamp är det viktigt med hög luftväxling så att torkningen går snabbt. Och lite värme skyndar på torkningen ytterligare. Jag har skrivit om torkning tidigare på Corren Mera och ger några tips där (se länkar till höger).
Tunnköttiga svampar som trattkantarell och trumpetsvampar kan man bara dela eller riva i några få strimlor, men lite större svampar som soppar bör skivas i ganska tunna skivor innan de torkas. Jag har själv ingen erfarenhet av att torka vanliga gula kantareller, men jag skulle säkert klyva dem i mindre bitar, särskilt om kantarellerna var lite tunga och blöta som de kan vara ibland.
Hoppas det går bättre för dig med torkningen nästa gång!
Hälsningar
Magnus Källberg